Waarom is gedroogd fruit goed voor je?

Vanaf de overgang beginnen vrouwen botmassa te verliezen, met alle gevolgen vandien. Gedroogd fruit kan het lichaam echter voorzien van energie en de botten sterker maken.
Waarom is gedroogd fruit goed voor je?

Laatste update: 14 november, 2018

Gedroogd fruit is een gezonde en heerlijke optie die je nooit uit je dieet zou moeten laten ontbreken. Ondanks dat tijdens het uitdrogingsproces al het water uit de vruchten verwijderd wordt, bieden gedroogde vruchten nog steeds veel voordelen. Denk hierbij aan een hoop mineralen en proteïnen die ideaal zijn om je dag vol energie te beginnen.

Hoe kun je dit nu weerstaan? Het kan helpen om constipatie te voorkomen en, dankzij het de hoge concentratie van calcium en zink, ook om je botten sterker te maken. Zo is het een geweldige bondgenoot voor je gezondheid, zolang je er niet te veel van eet, natuurlijk.

In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken en volledig te profiteren van het consumeren van gedroogd fruit.

Veroorzaakt gedroogd fruit gewichtstoename?

Rozijnen en Abrikozen

Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkomt. Waarom? Veel mensen kiezen ervoor om gedroogd fruit liever te vermijden, omdat ze denken dat het vol suiker zit.

Hoewel gedroogd fruit inderdaad iets meer suiker bevat dan vers fruit (denk met name bijvoorbeeld aan rozijnen), zorgt het uitdrogingsproces er ook voor dat gedroogd fruit een veel hogere concentratie voedingsstoffen bevat.

Hierdoor is gedroogd fruit een gezonde voedingsbron die je niet aan je voorbij zou moeten laten gaan.

Om beter te begrijpen welke voordelen het eten van gedroogd fruit allemaal kan bieden, hebben we even een lijstje gemaakt van de benodigde informatie:

 • Gedroogd voedsel bevat een hoge concentratie voedingsstoffen en voorziet je lichaam van vier keer meer energie dan vers, “vochtig” voedsel.
 • Gedroogd fruit is veel makkelijker verteerbaar en is bovendien ook zeer verzadigend. Dit betekent dat je veel minder gedroogd fruit hoeft te eten dan vers fruit om je verzadigd te voelen.
 • Genoeg mensen nemen gedroogd fruit op in hun dieet. Deze vruchten bevorderen namelijk een goede spijsvertering en van slechts 100 gram kun je al volledig vol raken. Hierdoor voorziet gedroogd fruit je lichaam van energie en heb je minder behoefte om tussen maaltijden door te snacken.
 • Het geheim om alleen te profiteren van het eten van gedroogd fruit is om de juiste hoeveelheid te eten. Dat wil zeggen, niet meer dan 100 gram per dag. Hierdoor voorzie je je lichaam en botten van de voedingsstoffen die ze nodig hebben en kun je ook nog eens chronische vermoeidheid tegengaan. We benadrukken dat je hiervoor echter niet meer dan 100 gram per dag moet eten. Dit om een dip in je suikerspiegel naderhand te voorkomen.

De voordelen die gedroogd fruit biedt voor de botten

Gedroogd fruit en noten

Hebben je weleens gehoord over hoe het eten van gedroogde vijgen kan helpen om osteoporose te behandelen? Dit is belangrijk om te onthouden, met name als je een vrouw bent. Vrouwen verliezen doorgaans namelijk meer botdichtheid dan mannen naarmate ze ouder worden.

Gedroogd fruit is een gezonde aanvulling op je dieet. Dat geldt vooral voor pruimen, dadels, abrikozen en bessen. Ze zijn stuk voor stuk heerlijk!

Daarnaast zijn deze gedroogde vruchten geweldig om toe te voegen aan je ontbijt. Ook kunnen ze goed worden verwerkt in allerlei recepten en vleesgerechten.

Overige voordelen van gedroogd fruit

Ben je er klaar voor om erachter te komen wat gedroogd fruit nog meer voor je kan betekenen?

 • Gedroogd fruit is een natuurlijke bron van ijzer, calcium, magnesium en zink. Het is dus een ware schat aan voedingsstoffen die je botten nodig hebben om osteoporose tegen te gaan.
 • Het kan het risico op bepaalde degeneratieve aandoeningen verminderen dankzij het gehalte vitamine E en C en het gehalte antioxidanten.
 • Gedroogd fruit verbetert de spijsvertering, reinigt de darmen en voorkomt dat gifstoffen en andere schadelijke stoffen zich in het lichaam opstapelen. Dat komt door de hoge concentratie vezels dat in gedroogd fruit zit.
 • Het is een natuurlijke bron van kalium en B-complexvitamines, die allemaal goed zijn om voor de botten te zorgen.
 • Het bevat geen natrium en is rijk aan micronutriënten waarvan men vermoedt dat ze helpen om de bloeddruk te verlagen.
 • Gedroogd fruit is rijk aan gezonde vetten, zoals omega 3 en omega 6.
 • Het is ideaal om de eetlust in bedwang te houden.
 • Door de grote hoeveelheid voedingsstoffen voegen veel atleten gedroogd fruit toe aan hun dagelijkse dieet. Dit doen ze om hun lichaam met minder eten te voorzien van meer energie en hun lichamelijke prestaties te verbeteren.
 • Gedroogd fruit wordt doorgaans gezien als een traktatie die “energie en een positieve kijk” biedt. Daarom is het ideaal voor vrouwen die in de overgang zitten en zich vermoeider en depressiever voelen dan voorheen. Dat komt doordat gedroogd fruit veel zogeheten “fyto-oestrogenen” bevat. Deze hebben dezelfde werking als de vrouwelijke, lichaamseigen oestrogenen. Daarnaast hebben vrouwen vanaf de overgang last van een lagere hoeveelheid calcium in hun botten. Daarom is het belangrijk om dagelijks 100 gram gedroogd fruit te eten. Vooral gedroogde vijgen zijn rijk aan calcium.

Het beste gedroogde fruit dat je kunt eten

Zoals we hierboven ook al aangaven, is de meest geschikte hoeveelheid gedroogd fruit die je per dag kunt eten ongeveer 100 gram. Dit is ongeveer gelijk aan een handjevol.

Je kunt je keuze variëren op basis van je smaak en je behoeften, maar gedroogd fruit is een geweldige snack tussen maaltijden door en kan ook andere maaltijden een originele draai geven.

Hoe dan ook is gedroogd fruit altijd een natuurlijke voedingsbron die je gezondheid zal verbeteren. Het is het dus zeker waard is om met mate te eten. Laten we dan nu eens kijken wat de beste opties zijn.

1. Gedroogde vijgen

Gedroogde Vijgen

Gedroogde vijgen maken de botten sterker en hebben daarnaast een geweldige laxerende werking. Een goed moment om een handje gedroogde vijgen te eten is bij het ontbijt samen met een paar amandelen. Ze zijn heerlijk en voorzien je lichaam van een natuurlijke mix van calorieën (energie), calcium en magnesium.

2. Gedroogde pruimen

Gedroogde Pruimen

Gedroogde pruimen zijn rijk aan vezels en een geweldige manier om constipatie tegen te gaan. Daarnaast bevatten gedroogde pruimen grote hoeveelheden ijzer en B-complexvitamines.

3. Gedroogde dadels

Gedroogde Dadels

Deze vruchtjes bieden een verscheidenheid aan voedingsstoffen, zoals ijzer en magnesium, en verschillende vitamines (met name vitamine A en B-complex).

Gedroogde dadels zijn daardoor geweldig om je concentratievermogen en je mentale behendigheid te verbeteren. Daarnaast zijn dadels rijk aan magnesium en calcium, waardoor ze je kunnen helpen om ’s nachts beter te slapen.

Weet je wanneer je dadels het beste kunt eten? Probeer een half uur voor het slapengaan vijf dadels te eten.

4. Gedroogde cranberry’s

Gedroogde cranberry’s zijn de beste keuze om je cholesterolgehalte te reguleren en de gezondheid van je hart te verbeteren. Tegelijkertijd bieden deze kleine gedroogde besjes dankzij hun hoge gehalte antioxidanten nog een hoop andere voordelen.

De beste manier om ze te eten? In een heerlijke kom havermout of gemengd met een beetje gewone yoghurt. Ze zijn heerlijk!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.