Gedroogde vruchten en noten helpen jou gewicht te verliezen

Gedroogde vruchten en noten helpen om je lichaam te voeden. Ze hebben vele voordelen te bieden. Ze helpen je onder andere om gewicht te verliezen. Zo stillen ze het hongergevoel en bevatten minder calorieën dan je wellicht denkt.
Gedroogde vruchten en noten helpen jou gewicht te verliezen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eet gedroogde vruchten en noten. Het is een geweldige manier om voor een evenwichtig dieet te zorgen. Bovendien krijg je op die manier dagelijks een goede dosis vitaminen, eiwitten en voedingsstoffen binnen.

Hoewel ze klein zijn, bezitten ze enorm veel eigenschappen die gunstig zijn voor het lichaam.

De voordelen van gedroogde vruchten en noten

Eén van de voornaamste eigenschappen van noten is dan ze minder dan 50% water bevatten. Dat betekent echter niet dat ze geen grote hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten. Die elementen zullen de algemene werking van je lichaam verbeteren.

Bij de bestanddelen in gedroogde vruchten en noten vind je onder andere de volgende stoffen:

 • Vitamine B
 • Foliumzuur
 • Kalium
 • IJzer
 • Vezels
 • Koper
 • Zink
 • Vitamine E
 • Calcium
 • Magnesium

We zullen het in dit artikel over twee soorten voedingsmiddelen hebben: gedroogde vruchten en noten.

 • Noten hebben een dop, schaal of omhulsel, zoals pistachenoten.
 • Tot de groep van gedroogde vruchten behoren onder andere rozijnen en gedroogde pruimen.

Hoe helpen gedroogde vruchten en noten bij gewichtsverlies?

Gedroogde vruchten en noten helpen bij gewichtsverlies

Gedurende de dag ga je tussen twee maaltijden door soms op zoek naar een snack. Gedroogde vruchten en noten zijn dan een geweldige alternatieve keuze. Ze verzadigen je hongergevoel en helpen je om de inname van koolhydraten en calorieën te verminderen.

 • Ze bevatten veel vezels. Dat betekent dus dat deze voedingsmiddelen constipatie helpen voorkomen en verlichten. Tegelijkertijd verbeteren ze de vertering en helpen ze je om schadelijke afvalstoffen te verwijderen.
 • Deze voedingsmiddelen helpen je ook om zorg te dragen voor de botten. Dat is te danken aan de hoeveelheid calcium die ze bevatten. Ze zorgen voor sterke botten en voor een goede gezondheid. Bovendien kunnen ze helpen om aandoeningen als osteoporose te voorkomen.
 • Daarnaast zal je een jonger en gezonder uiterlijk hebben dankzij de hoeveelheid antioxidanten die ze bevatten. Dit helpt om het verouderingsproces en het optreden van rimpels uit te stellen.

Zorg ervoor dat je gedroogde vruchten en noten zonder toegevoegd zout of suiker eet. Anders verliezen ze hun positieve effecten. Ze kunnen ook gewichtstoename veroorzaken als je er teveel van eet.

Als je te veel zout eet, zal je meer gaan drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en met name je de nieren zwaarder belast worden.

We zullen nu 6 voedingsmiddelen in deze categorie bekijken. Ze helpen je om een juiste werking van het lichaam te onderhouden en gewicht te verliezen.

6 voorbeelden van gedroogde vruchten en noten

Walnoten helpen bij gewichtsverlies

Walnoten

Walnoten zijn een soort noten met een witte kern die ingekapseld is in een harde, ronde en dikke schaal.

Het eten van walnoten kan je helpen om de hoeveelheid vet te verkleinen die zich rond de buik opbouwt. Ze verminderen ook je eetlust en ze bevatten heel weinig koolhydraten.

Pistachenoten helpen bij gewichtsverlies

Pistachenoten

Pistachenoten zijn noten met groen vruchtvlees en een paars velletje. Deze noten zijn bedekt met een harde schaal. Je kan deze noten redelijk gemakkelijk openen.

Het lichaam zet pistachenoten volledig om. Ze zijn ook geweldig om je zicht te verbeteren en helpen je om gezonde, sterke tanden te behouden.

Amandelen

Amandel helpen bij gewichtsverlies

Amandelen zijn witte noten omhuld met een dunne bruine schil.

Deze noten bevatten gezonde vetten die de drang om te eten verlichten. Ze helpen je ook om op je gewicht te letten. Bovendien verbeteren ze de vertering en hebben ze een positief effect op het cholesterolgehalte. Ze kunnen ook helpen om hartproblemen te voorkomen.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten helpen bij gewichtsverlies

Deze zaden hebben wit vruchtvlees en zijn afkomstig uit zonnebloemen. Het vruchtvlees wordt omgeven door een zwarte schaal met witte strepen.

Net als de meeste noten bevatten zonnebloempitten grote hoeveelheden vitaminen en gezonde vetten. Die bestanddelen zuiveren en reinigen het lichaam.

Wanneer je ze in de juiste hoeveelheid eet, leveren zonnebloempitten in een grote dosis omega 3-, 6- en 9-vetzuren. Die verbeteren de algemene werking van je lichaam en stimuleren het verlies van vet.

Pruimen

Gedroogde pruimen helpen bij gewichtsverlies

Deze gedroogde vrucht heeft een donker en gerimpeld uiterlijk. Het ziet er niet echt aantrekkelijk uit. Toch is het een zoete fruitsoort met veel voedingsstoffen.

Dankzij hun vele eigenschappen verbeteren pruimen de werking van het metabolisme. Ze reinigen ook het lichaam. Uiteraard helpt dit jou om problemen te vermijden met constipatie en met het opslaan van vet.

We bevelen ook dit artikel aan: Pruimen om het verlies van botmassa te voorkomen

Dadels

Dadels helpen bij gewichtsverlies

Tenslotte zijn er de dadels. Dadels komen van de dadelpalmboom. Deze fruitsoort heeft een ovale vorm. Hun kleur varieert tussen rood en geel. Zoals je wellicht weet, verschaffen dadels jou een voedzame dosis vezels.

Dadels helpen echter niet alleen om de honger te stillen en het gewicht onder controle te houden. Ze verbeteren ook de hersenactiviteit.

Bovendien zijn dadels een natuurlijke remedie om te helpen om problemen met allergieën en bloedarmoede te bestrijden.

Vermijd om te veel gedroogde vruchten en noten te eten

Net als bij de meeste andere voedselsoorten is het belangrijk om overdaad te vermijden. Je moet ook weten hoeveel je ervan mag eten.

Dat is de reden waarom je het beste met een voedingsdeskundige kunt overleggen. Hij of zij kan je hierbij begeleiden. Het lichaam van elke persoon is verschillend. Het is dus belangrijk dat je nagaat hoeveel je van deze voedingsmiddelen mag innemen en welke dosis geschikt voor je is.

Wanneer je gedroogde vruchten en noten koopt, zorg er dan voor dat ze rijp zijn en dat de schaal (als die er is) er normaal uitziet. Als dit niet het geval is kunnen ze schimmels bevatten (dit is bijvoorbeeld het geval als ze er aan de buitenkant groen uitzien).

Te veel gedroogde vruchten en noten eten houdt enkele risico’s in. We geven je een paar voorbeelden van de risico’s die het meest voorkomen:

 • Allergische reacties
 • Diarree
 • Verhoogde kans op nierstenen

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, Salvi P, Parati G. Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019 Aug 21. 11 (9): 1970.
 • Hayes D, Angove M, et al. Walnuts (Junglans regia) chemical composition and research in human health. Critical Reviews Food Science and Nutrition. Junio 2016. 56 (8): 1231-41.
 • Lutz M. Nuts and body weight. An overview. Journal of Nutrition and Health Sciences. Febrero 2016. 3 (1).
 • Rock Ch, Zunshine E, et al. Effects of pistachio consumption in a behavioral weight loss intervention on weight change, cardiometabolic factors and dietary intake. Nutrients. 2020. 12 (7): 2155.
 • Ros E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. Julio 2010. 2 (7): 652-682.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European Journal of Clinical Nutrition. 2019 Mar. 73 (3): 333-344.
 • Wien MA, Sabaté JM, Iklé DN, Cole SE, Kandeel FR. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov. 27 (11): 1365-72.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.