Wat gebeurt er met je lichaam als je yoga gaat beoefenen?

Als je yoga gaat beoefenen, reageren zowel je lichaam als je geest op deze activiteit. Ontdek hier wat er met het lichaam gebeurt bij deze discipline.
Wat gebeurt er met je lichaam als je yoga gaat beoefenen?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 05 november, 2022

Yoga is een discipline die veel voordelen met zich meebrengt, zoals het mogelijk maken van een verbinding tussen lichaam en ziel. Maar als je er nieuw mee bent, is het normaal je af te vragen wat er met je lichaam gebeurt als je yoga begint te beoefenen.

De geestelijke verandering die yoga teweegbrengt zal merkbaar zijn bij regelmatige beoefening. Maar op korte termijn is een van de belangrijkste voordelen dat je stress en bezorgdheid afnemen, dat je je geest gemakkelijker tot rust kunt brengen, en dat je meer verbonden bent met het heden. Laten we het eens van dichterbij bekijken.

De belangrijkste voordelen als je yoga gaat beoefenen

Zoals het boek Yoga als geneeskunde aangeeft, wordt deze discipline al heel lang gebruikt om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Met yoga kun je de behandeling aanvullen van gezondheidsproblemen als hartziekten, slechte bloedsomloop, artritis en rugpijn, naast vele andere.

Yoga betekent ‘vitaliteit’, want als je het doet verandert je lichaam en voel je je sterker en vitaler. Het dient ook als aanvulling op bepaalde medische behandelingen en helpt om meer evenwicht in je leven te bewaren.

De voordelen van yoga zijn millennia oud. In het begin van het Hindoeïsme zochten de mensen verbinding met de goden voor spirituele en therapeutische doeleinden. Ziekten en kwalen werden met yoga praktijken genezen omdat de kracht van de geest de mensen hielp het lichaam te beheersen.

Als je regelmatig met deze activiteit begint te oefenen, zal je lichaam veranderen en zul je je gezonder voelen. Hierna leggen we uit wat er met je lichaam gebeurt als je yoga gaat beoefenen.

Je vergroot de capaciteit van je longen

Yoga
Het beoefenen van yoga helpt je longcapaciteit te vergroten.

Ademhalen is een sleutelelement in de beoefening van yoga, want het helpt om de hersenen van zuurstof te voorzien en de houdingen of asana’s correct uit te voeren. Specifiek gaat het bij yoga om buikademhaling die bijdraagt tot het bewaren van het evenwicht en het lichaam kracht geeft om de houdingen uit te voeren en vol te houden.

Diep ademen, inademen en uitademen door de neus versterkt de weerstand van de ademhalingsspieren, volgens een studie gepubliceerd in het Indian Journal of Physiology and Ph armacology (Engelse link).

Hiermee kan het voorkomen van aandoeningen aan de luchtwegen verminderd worden. In feite kunnen zelfs de hersenen sneller denken, dankzij een betere ademhaling en de verbeterde zuurstof die het lichaam binnenkomt. Zuurstof is de brandstof van het lichaam, dus yoga voedt de longen met lucht en je zult de veranderingen in je ademhaling voelen. Dus, adem diep in en geniet van deze geweldige activiteit!

Je versterkt je spieren en gewrichten

Het eerder genoemde boek Yoga als medicijn benadrukt ook dat je met regelmatige beoefening je spieren kunt versterken en streken als benen, billen, rug en armen kunt verstevigen. De kracht die in de houdingen wordt uitgeoefend laat je spieren werken en de spiermassa toenemen. Zo wordt je lichaam strakker.

Anderzijds geeft dezelfde bron aan dat problemen met je gewrichten waarschijnlijk zullen afnemen, omdat yoga ze sterk en gezond houdt. De rek- en kronkelhoudingen zullen ook je lenigheid vergroten, zodat je de techniek zowel in je yogabeoefening als met behulp van andere oefeningen zoals Pilates, bijvoorbeeld, kunt verbeteren.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe kan je strakkere spieren krijgen met yoga?

Je versterkt je hart en bloedsomloop als je yoga gaat beoefenen

De houdingen, of asana’s, zorgen ook voor grotere soepelheid en helpen het lichaam opgehoopte spanning los te laten. Dit zorgt dit voor een efficiëntere bloedstroom. Daardoor ontvangt het hart voldoende bloed  om het lichaam te laten functioneren zoals het hoort. Daarom kan gezegd worden dat de motor van het lichaam, en dat is het hart, met de beoefening van deze oude discipline op volle toeren zal draaien!

Omdat yoga niet alleen gericht is op de uitvoering van een houding. Het richt zich ook op het handhaven van een juiste ademhaling, levert dit ook zijn respectievelijke bijdragen.

De ademhalingsoefeningen van deze discipline helpen je de bloeddruk op een normaal peil te houden. In die zin kan, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Alternative Therapies (Engelse link), deze activiteit een mogelijke therapie zijn voor een betere gezondheid als je aan hypertensie lijdt.

Het kan je helpen lichamelijk uithoudingsvermogen te ontwikkelen

Vervolgens kan het beoefenen van verschillende yogahoudingen je helpen lichamelijk uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Ook vermoeidheid en uitputting zullen afnemen omdat je lichaam zich door deze activiteit energiek voelt.

Dankzij dit kun je beter lopen en je andere dagelijkse bezigheden beter uitvoeren. Bovendien helpt de ademhaling in yoga je om een groter uithoudingsvermogen te hebben bij het doen van cardiovasculaire oefeningen. Je zult bij het sporten minder lichamelijke vermoeidheid voelen omdat je lichaam voller van energie zal zijn.

Je zult waarschijnlijk afvallen als je begint met yoga

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen (Engelse link), helpt yoga om lichaamsgewicht te verliezen omdat het lichaam in een toestand van voortdurende lichamelijke activiteit wordt gehouden die bijdraagt tot het verbruik van calorieën.

Ook benadrukt het onderzoek dat yoga een activiteit is die andere gezonde leefgewoonten bevordert, zoals ontspanning en goede voeding. Door dit alles zullen de veranderingen in je lichaam merkbaar zijn. Bovendien zul je genieten van meer vitaliteit en een betere gezondheid.

Vergeet echter niet om lichaamsbeweging altijd gepaard te laten gaan met een evenwichtige voeding.

We denken dat je dit misschien ook leuk vindt om te lezen:
Tien redenen waarom yoga ideaal is als je overgewicht hebt

Als je yoga gaat beoefenen, geniet je van een betere gezondheid

In yoga is het lichaam een tempel die in evenwicht met de geest gehouden moet worden. Daarom geven de grondbeginselen van deze discipline aan dat je er dagelijks zorg voor moet dragen.

Je merkt de voordelen van het beoefenen van yoga op meerdere niveaus aan je lichaam. Concentreer je energie op je beoefening en je zult in elke les je vooruitgang merken. Versterk je lichaam en geest met yoga!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.