Tien redenen waarom yoga ideaal is als je overgewicht hebt

Als je overgewicht hebt, kan yoga heel heilzaam zijn, zowel lichamelijk als psychologisch. Leer meer over de voordelen ervan in dit artikel.
Tien redenen waarom yoga ideaal is als je overgewicht hebt

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ben je geïnteresseerd in de wereld van yoga, maar denk je dat het buiten je bereik ligt omdat je overgewicht hebt? Wel, je hebt het mis! Yoga is de ideale sport als je overgewicht hebt. Het biedt namelijk talloze voordelen en kan je helpen gewicht te verliezen.

Veel verschillende mensen kunnen getuigen van de voordelen van het beoefenen van yoga. Zo promoot de Indiase premier, Narendra Modi, yoga als een zaak van de staat. Dit met als doel dat iedereen in India de voordelen ervan in zijn dagelijks leven kan genieten.

De premier deelde zelfs een serie video’s van een geanimeerde versie van zichzelf die yoga beoefent en demonstreert (Engelse link). In deze video’s benadrukt hij dat yoga een gezonde vorm van lichaamsbeweging is voor iedereen.

Hieronder belichten we nog meer redenen om je te motiveren naar een yogales te gaan. Zelfs – of juist vooral – als je overgewicht hebt!

Tien grote voordelen van yoga als je overgewicht hebt

Wil je nog meer redenen om je aan te moedigen je eerste yogales bij te wonen? We sommen ze hieronder op.

1. Yoga verbetert je ademhaling

Yoga beoefening kan je helpen beter en bewuster te ademen. Een studie, gepubliceerd in het Indian Journal of Physiology and Pha rmacology (Engelse link), wijst in feite op de verbeteringen die deze activiteit teweegbrengt in de weerstand en kracht van de ademhalingsspieren.

Als je je meer bewust bent van je ademhaling, zullen voedingsstoffen ook beter bij alle lichaamsorganen aankomen, omdat de zuurstofstroom in je lichaam groter zal zijn. Zo zullen je organen beter functioneren en help je je lichaam ziekten te voorkomen die door een tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt worden.

2. Yoga kan je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde vergroten

Yoga is ideaal als je overgewicht hebt

Yoga is een uitstekende manier om aan een actievere levensstijl te beginnen. Bovendien is het positief voor mensen met overgewicht. Dat komt omdat het hen ook kan helpen hun gevoel van eigenwaarde en algemene levenskwaliteit te verbeteren.

Yoga helpt je lichamelijk en geestelijk vooruit, en dat is belangrijk bij het verbeteren van hoe je jezelf ziet en bij het veranderen van de manier waarop je je dagelijks leven doorloopt. Zo krijg je meer controle over je lichaam en kun je je algehele kwaliteit van leven verbeteren door lichamelijke activiteit.

Misschien vind je dit artikel ook interessant om te lezen:
Yoga beoefenen met je partner

3. Yoga kan depressie helpen bestrijden en beheersen

Mensen met overgewicht kunnen een laag gevoel van eigenwaarde hebben, wat bijdraagt tot een risico op depressie. Dit komt door de onzekerheid die ze voelen over hun lichaam of fysieke verschijning.

In deze gevallen kan de beoefening van yoga heel heilzaam zijn, omdat het helpt bij de behandeling van milde depressie. In die zin wijst onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Affective Diso rders (Engelse link), op de mogelijkheden van deze discipline, althans in gevallen die niet erg complex zijn.

Bovendien is yoga een manier om te reflecteren, te mediteren, zelfvertrouwen op te doen en een actief leven te blijven leiden.

4. Het kan stress helpen verlichten

Ademhalingsoefeningen en bezinning, die belangrijk zijn bij de houdingen die je in yogalessen beoefent, kunnen je helpen om stress te verminderen en te ontspannen. Yoga kan je helpen meer gericht geestelijk en lichamelijk aan je welzijn te werken. Daarnaast kan het je helpen om een duidelijk doel voor ogen te hebben.

Een moment van de dag wijden aan meditatie en diep ademhalen verlaagt het peil van cortisol, het stresshormoon. Dit effect is zelfs bevestigd door een studie die gepubliceerd is in Alternative Therapies in Health & Medicine. Door je longen voortdurend met frisse lucht te vullen word je rustiger. Dat helpt bij het nemen van beslissingen en het aangaan van dagelijkse uitdagingen.

5. Het vermindert lichamelijke kwalen en ongemakken

Met voortdurende beoefening van yoga kun je hoofdpijn en bloeddruk verminderen en vermoeidheid en slapeloosheid helpen bestrijden, zoals bevestigd wordt door recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of General Internal M edicine (Engelse link).

Bovendien helpt de ontspanning die door deze discipline bevorderd wordt de bloeddruk te verlagen, naast het bestrijden van vermoeidheid en slapeloosheid. Dit komt waarschijnlijk door de toename van de zuurstofvoorziening in de hersenen en het vrijkomen van gifstoffen die ontstaan door diep en zacht te ademen.

Dus, naarmate je meer vorderingen maakt in de yogalessen, zul je zeker meer aanmoediging hebben om andere activiteiten uit te voeren die je helpen afvallen. Yoga kan je ook vervullen met energie en motivatie om gezond te eten en goede gewoonten voor je welzijn aan te houden.

6. Het genereert progressieve veranderingen

Gewichtsverlies is een reden waarom yoga ideaal is als je overgewicht hebt

Ongeacht je gewicht of je tailleomvang is geen van beide een belemmering voor deze activiteit. Bij yogalessen moet je echter niet meer van je lichaam eisen dan het kan geven. Je wordt soepeler en zelfverzekerder nadat je een tijdje yoga gedaan hebt. Bovendien zul je merken dat je moeilijkere houdingen kunt doen die je eerder niet kon.

Daarom is yoga ideaal voor mensen met overgewicht, want je kunt er in je eigen tempo mee bezig zijn. Je zult ook de veranderingen in je lenigheid, kracht, evenwicht en houding beetje bij beetje beginnen te zien. Denk er daarom aan je in het begin niet te laten overweldigen, en doe het langzaam aan.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Kun je afvallen met yoga?

7. Yoga is een weinig belastende activiteit

Yoga is een fantastische aanvulling op een gezondere levensstijl, maar vereist geen drastische veranderingen in levensstijl, want het is geen erg veeleisende sport, althans niet voor beginners. Naarmate je vordert binnen je eigen yogareis, nemen ook de houdingen en de moeilijkheidsgraad toe.

Hoewel er houdingen voor beginners zijn, maken de instructeurs variaties naar gelang de fysieke mogelijkheden van hun leerlingen. Zo kun je op een voor jou ideaal niveau beginnen, wat ervoor zorgt dat je niet te gefrustreerd raakt over het niet kunnen van de moeilijkere houdingen. Bovendien hangt de hoeveelheid tijd die je aan deze activiteit besteedt ook van jou af.

8. Het heeft positieve effecten op het endocriene systeem

Elke yogahouding beïnvloedt een gebied van het lichaam, de spieren, het zenuwstelsel en het hormonale niveau. Sommige zijn bijvoorbeeld aangewezen als je aan schildklierproblemen lijdt.

Dus, als een van de oorzaken van je gewichtstoename hormonale problemen zijn, is yoga een goede activiteit om die te bestrijden. In feite ondersteunt onderzoek dit idee, want een studie gepubliceerd door het Indian Journal of Endocrinology and Met abolism (Engelse link) bevestigt dat yoga een mogelijke aanvullende therapie is voor aandoeningen van het endocriene systeem.

Als je aan dit soort aandoeningen lijdt, raden we je aan, voordat je met de beoefening begint, je arts om goedkeuring te vragen, naast het onderzoeken welke houdingen behulpzaam kunnen zijn om de aandoening onder controle te houden. Dit laatste kun je ook met je instructeur bespreken.

9. Het kan angst bestrijden

Yogapose

We hebben het al gehad over de spirituele en ontspannende voordelen van yoga, en dit verklaart waarom het beschouwd wordt als een activiteit die de angstgevoelens kan verminderen van degenen die het beoefenen.

In feite wordt in een studie gepubliceerd door The Revista Argentina de Clínica P sicológica (Spaanse link) bevestigt dit potentieel van yoga, allemaal dankzij de meditatie en diepe ademhaling die het vereist.

Niet alleen de meditatie- en ademhalingscomponenten helpen het angstniveau te verlagen. De effecten van yoga op je zenuwstelsel kunnen daarnaast ook je concentratie bevorderen en het verlangen naar voedsel verminderen. Dat klopt, yoga kan ook invloed hebben op goede voeding!

10. Yoga kan je helpen je doelen te bereiken

Als je geïnteresseerd bent in lichaamsbeweging om je te helpen een gezondere levensstijl te leiden of gewicht te verliezen, dan is yoga perfect! Behalve een vorm van lichaamsbeweging is het ook een spirituele activiteit die je verbinding met jezelf en je wilskracht versterkt .

Er zijn momenten van concentratie en meditatie waarin je jezelf aanmoedigt om vooruit te gaan en je te verbeteren. Je krijgt er ook meer geduld door om op de resultaten van je inspanningen te wachten.

Yoga als hulpmiddel als je overgewicht hebt

Op grond van al het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat de beoefening van yoga je kan helpen je spieren te versterken, je lenigheid te verbeteren, goed te ademen en je in het algemeen beter te voelen.

Bovendien is yoga heel heilzaam als je overgewicht hebt, omdat het veranderingen in je levensstijl bevordert die een gezonder leven ten goede komen, zoals opgemerkt in een studie die gepubliceerd werd door Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link).

Houd er echter altijd rekening mee dat je geen houdingen moet uitvoeren waar je lichamelijk niet op voorbereid bent, zoals die waarbij een enkel lichaamsdeel al zijn gewicht draagt.

Ook kunnen sommige houdingen, zoals padahastasana of balasana, waarbij je helemaal voorover leunt, de ademhaling belemmeren. Om moeilijkheden of risico’s te vermijden is het beter dat je altijd oefent onder leiding en toezicht van een professionele instructeur.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
 • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
 • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
 • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
 • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
  trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
 • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
 • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.