Yoga beoefenen met je partner

Yoga biedt niet alleen voordelen op individueel niveau. Sterker nog, het gezamenlijk beoefenen van yoga met je partner zal je zowel fysiek als geestelijk enorm ten goede komen!
Yoga beoefenen met je partner

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Yoga beoefenen met je partner, heb jij er weel eens aan gedacht om dit te gaan doen? Voor degenen die nog steeds niet weten wat yoga is, het is een Indiase kalmerende oefening die een grote ontsnapping aan stress is. Het kan je gezondheid zowel fysiek als mentaal verbeteren.

Blijf nog even lezen want we staan op het punt je meer te vertellen over de voordelen die het jullie beiden zal bieden. De voordelen van het beoefenen van yoga met je wederhelft kunnen op veel niveaus worden gevonden. Het is een geweldige activiteit om samen te doen en om baat te hebben bij de discipline die het vereist.

Yoga beoefenen met je partner

We leven in een tijd van constante stress en hebben zelden tijd voor onszelf. Daarom hebben we vaak zelfs geen tijd om onze romantische relaties te koesteren. Zo wordt de stress steeds erger en dit kan een relatie schaden.

Het is daarom geweldig om samen iets positiefs te doen, omdat je van dezelfde voordelen kunt genieten die je op individueel niveau zou krijgen, maar dan samen. In dit opzicht kan yoga de ideale oefening zijn voor jullie beiden. In feite is het een discipline die zowel het mentale als het fysieke welzijn verbetert.

Hier volgen slechts enkele van de voordelen:

  • Het helpt de mentale gezondheid te verbeteren en het verbetert de concentratie. Het leidt dus tot ontspanning en innerlijke rust.
  • Het biedt veel fysieke voordelen omdat het de cardiovasculaire gezondheid, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen helpt verbeteren.
  • Ook kan het beoefenen van yoga met je partner de relatie op veel manieren versterken.

De voordelen van het beoefenen van yoga met je partner

1. Yoga bevordert vertrouwen en teamwerk

Yoga beoefenen met je partner

Elke keer dat je een yogahouding uitvoert, moet je elkaar ondersteunen. Om in de juiste positie te komen is teamwork daarom nodig. Dit is een van de manieren waarop yoga je helpt elkaar aan te vullen, als je het samen met je partner beoefent.

Je moet er ook op vertrouwen dat de andere persoon zijn steentje zal bijdragen om jou te ondersteunen. Uiteindelijk zullen jullie allebei hetzelfde doel bereiken. Dit vertaalt zich dus in een oefening van wederzijds vertrouwen en veiligheid die je relatie kan versterken.

Je kunt ook je verschillen even vergeten als je samen aan yoga doet. Jullie zullen een team zijn dat samen naar hetzelfde doel werkt. Om dit te doen, moet je je ontspannen, je concentreren, je inleven en alle eventuele woede achter je laten om je doel te bereiken.

2. Het verbetert je non-verbale communicatie

Wederzijds begrip is essentieel wanneer je als koppel aan yoga doet. Daarvoor moet er dus communicatie en begrip zijn. In dit verband zal yoga je helpen je non-verbale communicatie te ontwikkelen of te verbeteren.

Dit zijn eigenlijk essentiële elementen die je nodig hebt om de nodige verstandhouding te bereiken die deze discipline vereist. Deze elementen zullen ook een positieve impact hebben op je leven samen.

We raden ook aan om te lezen:
Zeven yogahoudingen voor geluk

3. Yoga beoefenen als paar zal nauwe banden bevorderen

Samen yoga doen verbetert de banden

De ontspanning die jullie beiden op alle niveaus ervaren tijdens een yogasessie, zal ook een unieke omgeving creëren die je ongetwijfeld uitnodigt om de banden tussen jullie te versterken. Dus na de yogales voel je je kalm en sereen en heb je meer empathie omdat je ontspannen bent.

Zoals je kunt zien zal het samen bereiken van deze staat ervoor zorgen dat je voelt dat je dichter bij elkaar bent gekomen. Het is een toestand van mentale en fysieke ontspanning die ideaal is om jullie band te versterken.

4. Het beoefenen van yoga met je partner bevordert fysiek contact

We hebben allemaal fysiek contact nodig met de mensen van wie we houden. Daarom is yoga een ideale discipline voor koppels. Het nodigt namelijk uit tot fysiek contact wanneer jullie je in een speciale staat van ontspanning bevinden.

Dit contact is ook gebaseerd op jullie verstandhouding, omdat het nodig is om de verschillende yogahoudingen te bereiken. Zodoende helpt dit contact je om je eigen lichaam en het lichaam van je wederhelft te begrijpen. Je zult daardoor dus op fysiek niveau verbinding maken.

Yoga beoefenen met je partner, waar wacht je nog op?

Dit waren slechts vier van de vele voordelen die het beoefenen van yoga met je partner voor jullie relatie kan hebben. Er zijn er echter veel meer. Wanneer er op individueel niveau voordelen zijn, vertalen deze zich namelijk ook in de manier waarop je met anderen omgaat. 

Yoga is een discipline zonder grenzen. Daarom kan iedereen het doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je fit bent of niet. Elk stel kan ervan profiteren en hun relatie (en hun lichaam) versterken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
  • Smith, C., Hancock, H., Blake-Mortimer, J., & Eckert, K. (2007). A randomised comparative trial of yoga and relaxation to reduce stress and anxiety. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2006.05.001
  • Büssing, A., Michalsen, A., Khalsa, S. B. S., Telles, S., & Sherman, K. J. (2012). Effects of yoga on mental and physical health: A short summary of reviews. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/165410
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. https://doi.org/10.1097/00149831-200410000-00002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.