Ontdek drie soorten yoga om stress te beheersen

Yoga is een hele goede manier om stress te verlichten en te beheersen. Probeer het eens!
Ontdek drie soorten yoga om stress te beheersen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Yoga is tegenwoordig een vrij populaire praktijk, omdat het geweldig is om mensen te helpen om over gemeenschappelijke stress en angst gerelateerde zaken heen te komen. Er zijn verschillende soorten yoga die kunnen helpen om stress te beheersen.

Stress is schadelijk voor de gezondheid. Het gaat om bijvoorbeeld overmatig haarverlies, maar ook om stemmingswisselingen omdat het lichaam verschillende zaken begint te somatiseren, wat allemaal te maken heeft met stress.

Migraine, krampen en buikpijn kunnen verminderen of verdwijnen als je je eenmaal hebt ingesteld op het omgaan met stress door middel van iets effectiefs als yoga. Hieronder kun je vijf soorten yoga leren die je helpen om met stress om te gaan.

Ontdek drie soorten yoga om stress te beheersen

1. Ademhalingsoefeningen

Het beoefenen van yoga betekent het doen van ademhalingsoefeningen. Hoewel ze in het begin misschien stress en angst lijken te verhogen, kunnen ze helpen om ze effectief te verminderen.

Een vrouw zit in een yogahouding

Veel van de ademhalingsoefeningen die tijdens yoga worden gedaan, moeten niet beperkt blijven tot yogasessies, maar moeten ook thuis worden gedaan. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan of bij het wakker worden. Je hebt er veel baat bij en je zult het merken als je ze eenmaal doet.

  • Buikademhaling: Plaats een hand over je buik en vul je buik met lucht. Houd dit een paar seconden vast en adem uit. Doe dit langzaam en zonder je te haasten.
  • 4-7-8 ademhaling: Adem diep in en tel tot 4. Als je eenmaal tot 4 hebt geteld, tel je tot 7. Adem langzaam uit en tel tot 8. Herhaal de oefening.

Dit zijn twee veelvoorkomende en eenvoudige soorten yoga en vele andere met vele variaties. Het doen van deze oefeningen kan je fysiek en mentaal enorm helpen ontspannen.

2. Bemiddeling

Veel soorten yoga passen meditatie toe aan het begin of het einde van elke sessie. Medicatie is prettig omdat het je in staat stelt om te stoppen en je gedachten op te schrijven. Door dit te doen kun je ontspannen en een groter emotioneel bewustzijn krijgen.

Wanneer je mediteert, adem dan langzaam en zorg ervoor dat je je concentreert elke keer als een gedachte het roer overneemt en je geest laat dwalen. Het idee is om je zo lang mogelijk te concentreren op het heden en je gedachten over je huidige en toekomstige stress onder controle te houden.

Je kunt mediteren terwijl je in de lotushouding zit, wat je kunt doen terwijl je ligt of tegen een muur zit. Mediteer in elke positie die je het meest comfortabel vindt.

Misschien ook interessant:
Yoga voor rugpijn: 5 oefeningen

3. Progressieve spierontspanning

Deze yoga-oefeningen helpen je bij het oefenen van het beheersen van stress, waarbij de spieren geleidelijk aan ontspannen. Het wordt meestal gedaan vóór de laatste ontspanningsoefeningen om het hele lichaam tot rust te brengen en zoveel mogelijk stress los te laten.

Progressieve spierontspanning houdt in dat je je concentreert op elk lichaamsdeel en dat je het lichaam van top tot teen aftast terwijl je je spieren spant en ontspant. Je zou bijvoorbeeld normaal gesproken beginnen met je benen door ze te spannen tijdens het inhaleren en ze vervolgens te ontspannen tijdens het uitademen.

Een vrouw ligt op haar rug op een yogamat

Dan kun je je naar de rest van je lichaam bewegen, zoals je bilspieren, je armen en je handen, en dan ook je ogen en zelfs je mond door je tong uit te steken. Je zult het gevoel van ontspanning opmerken na het doen van deze oefening, omdat je je dan verkwikt zult voelen.

De hierboven genoemde soorten yoga zijn zeer effectief bij de behandeling van stress. Zoals je kunt zien, zelfs als de yogahoudingen inderdaad nodig zijn, zijn deze oefeningen uiterst belangrijk voor je om je lichamelijk en geestelijk te ontspannen.

Het uitvoeren van deze oefeningen wanneer je wakker wordt of wanneer je je gespannen voelt – of tijdens een pauze op je werk of op school – zal je helpen om meer te genieten van het heden en om de stress onder controle te houden. Want ook al kun je soms niet voorkomen dat je stress krijgt, je hebt in ieder geval de kracht om die te verminderen.

Stress is ongezond en je moet voorkomen dat het chronisch wordt en dat je deel uitmaakt van jezelf, waar je ook heen gaat. Met een beetje geduld en door yoga aan je routine toe te voegen, zul je in staat zijn om met stress om te gaan zodat het je leven niet overneemt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.