Alles over seizoensgebonden haarverlies in de herfst

Seizoensgebonden haarverlies treedt meestal op tijdens de herfst. Het mag echter geen reden tot ongerustheid zijn, omdat het niet aan een gezondheidsprobleem te wijten is. Dit is een volkomen normaal proces dat niet echt over haaruitval gaat, maar over vernieuwing.
Alles over seizoensgebonden haarverlies in de herfst

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist je dat seizoensgebonden haarverlies vaker tijdens de herfst voorkomt? Het mag echter geen reden tot bezorgdheid zijn. Het is volkomen normaal dat het gebeurt. Net als bij de bladeren van de bomen, ondergaat ons haar in de herfst een proces van vernieuwing.

Als je tijdens de herfst meer haar verliest, dan komt dat waarschijnlijk, omdat het deel uitmaakt van het erfgoed dat we van onze voorouders hebben gekregen. In feite verliezen alle zoogdieren tijdens dit seizoen een deel van hun haar. Zodra het voorbij is wordt alles weer normaal.

Het proces waarbij we tijdens de herfst meer haar verliezen, wordt ‘seizoensgebonden haarverlies’ genoemd. Het treft alle mensen, maar het zijn de mensen met lang haar die het het meest opmerken.

Sommige mensen maken zich zorgen als het gebeurt en proberen meer vitamines en andere supplementen binnen te krijgen. Dit is echter niet nodig en ook niet effectief.

Seizoensgebonden haarverlies

Vrouw met handen vol haar

Ongeacht het seizoen verliezen alle mensen, zowel mannen als vrouwen, voortdurend haar. Onder normale omstandigheden wordt dagelijks een deel van ons haar vernieuwt. Zo verliezen we zo’n 80 tot 100 haren per dag.

Dit betekent dat we ons hele haar in vier jaar vernieuwen. Er zijn echter momenten waarop het haarverlies groter is. Dit is meestal tijdens de herfst, hoewel het niet ongebruikelijk is dat dit ook in de lente gebeurt.

Dit proces van vernieuwing heeft slechts één uitzondering: pasgeborenen. Baby’s worden met een soort pluis geboren dat na hun derde of vierde levensmaand volledig verdwijnt. Pas daarna begint hun echte haar te groeien.

Wat veroorzaakt seizoensgebonden haarverlies?

In principe zijn alle zoogdieren evolutionair geconditioneerd om hun vacht te verwisselen ter voorbereiding op de winter. Dit komt, omdat koud weer vernieuwd haar vereist dat tegen lage temperaturen bestand is. Dit is dus de eerste reden waarom we tijdens de herfst meer haar verliezen.

Op dezelfde manier is haaruitval onderdeel van een natuurlijk fysiologisch vernieuwingsproces en heeft het een seizoensfactor Spaanse link). Dat is de reden dat het haarverlies tijdens dit seizoen piekt.

Op dezelfde manier beïnvloeden de variatie in licht en het aantal uren zonneschijn ook haaruitval. Over het algemeen leiden deze factoren tot een variatie in de secretie van melatonine en prolactine. Het gevolg is een verandering in het telogene effluviumgehalte van het haar (Engelse link), wat tot haarverlies leidt.

Mythes en feiten

Vrouw giet bier in haar haren

Er zijn enkele mythes over seizoensgebonden haarverlies in de herfst. Een aantal mensen zeggen bijvoorbeeld dat het meer vrouwen dan mannen treft. Dit is echter niet altijd waar. Wat er gebeurt is dat vrouwen meestal langer haar hebben en het daardoor meer merken.

Anderen zeggen dat je het haar zachtjes moet borstelen om haaruitval te voorkomen of dat het uitvallen stopt als je het niet vlecht. Beide uitspraken zijn onjuist, omdat het praktisch gezien al los zit.

Elke haar dat geen deel uitmaakt van dit verliesproces heeft een wortel van ongeveer een halve centimeter onder de hoofdhuid. Het is dus erg moeilijk om het voor elkaar te krijgen.

Daarnaast beweren sommigen dat het nemen van een vitaminesupplement haaruitval tijdens de herfst voorkomt. Dit is echter ook onjuist. Dit is, omdat dit proces niet plaatsvindt vanwege een vitaminetekort, maar door een volledig natuurlijke fysiologische verandering.

Wanneer je je zorgen moet maken over haarverlies

Laten we dus duidelijk zijn: seizoensgebonden haarverlies is niet echt een verlies, maar een vernieuwing. Het haar dat we tijdens de herfst verliezen, groeit in ongeveer drie tot vier maanden vanzelf terug.

Er is dus geen behandeling of veranderingen in onze routine nodig. Wanneer een haar loskomt, dan komt dat alleen, omdat er al een andere haar zit die het naar buiten duwt.

De beste manier van handelen is om je haar regelmatig te wassen en dagelijks te borstelen. Op deze manier komt het geleidelijk los. Dit komt, omdat als je alleen af en toe borstelt, er zich losse haren op je hoofd ophopen en je de indruk hebt dat je veel meer verliest dan normaal is.

Ten slotte zou haarverlies tijdens de herfst alleen zorgwekkend moeten zijn als het echt extreem is of als je het blijft verliezen nadat het seizoen voorbij is. In deze extreme gevallen is het altijd een goed idee om naar een dermatoloog te gaan die de situatie beter kan beoordelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.