Hoe een verkoudheid in de winter te voorkomen

Om een verkoudheid in de winter te voorkomen, is het belangrijk om voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, gezonde gewoonten te hebben en dingen schoon te houden. Lees meer adviezen in dit artikel!
Hoe een verkoudheid in de winter te voorkomen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb jij vaak last van een verkoudheid in de winter? Als dat zo is, dan ben je niet alleen. Veranderingen in het weer kunnen de gezondheid in de problemen brengen. In het geval van koude winters moet men daarom heel voorzichtig zijn om een verkoudheid te voorkomen.

Hoewel we verkoudheden niet als ernstig beschouwen, kunnen ze dat wel zijn. We geven je daarom graag advies over hoe je voor je zelf kunt zorgen om een verkoudheid in de winter te voorkomen.

Tips om een verkoudheid in de winter te voorkomen

1. Bedek je lichaam goed om een verkoudheid in de winter te voorkomen

Bij koud weer is het essentieel om kleding te dragen die geschikt is voor de temperatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van kledingstukken zoals:

  • jassen
  • wollen truien
  • lange mouwen
  • lange broeken
  • gesloten schoenen of laarzen

Als het sneeuwt, draag dan een sjaal die de nek beschermt. Draag ook handschoenen en oorbeschermers of een muts. Zo kan de kleding de lichaamswarmte vasthouden waardoor je niet afkoelt. Het vermindert daardoor ook de kans dat je een verkoudheid in de winter oploopt.

2. Handhaaf een goede hygiëne

Een van de belangrijkste oorzaken van verkoudheid is het hoge aantal virussen in de omgeving. Daarom is het essentieel om een goede hygiëne te hebben, vooral tijdens koud weer.

Was bijvoorbeeld altijd je handen als je thuiskomt en voor het eten. Om een verkoudheid te voorkomen, moet je je mond, ogen of neus niet aanraken als je je handen niet hebt gewassen.

3. Houd je huis schoon en op een geschikte temperatuur

Houd je huis schoon om een verkoudheid in de winter te voorkomen

Naast de vorige tip is het ook belangrijk om je huis schoon te houden om een verkoudheid in de winter te voorkomen. Dit houdt in dat je elk deel van je huis goed moet schoonmaken. Reinig het hele huis regelmatig zeer grondig zoals:

  • de keuken
  • badkamers
  • slaapkamers
  • alle materialen en objecten in deze ruimtes

Het wordt ook aanbevolen om de temperatuur in huis rond de 20 º C te houden en te vermijden dat ramen en deuren tegenover elkaar open staan.

4. Volg een goed dieet om een verkoudheid in de winter te voorkomen

Als het koud is, is het aan te raden om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen die rijk zijn aan vitamine C, zoals fruit en groenten. Deze helpen om een verkoudheid te voorkomen en zorgen ervoor dat je immuunsysteem goed blijft functioneren.

Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven. Het wordt aanbevolen om veel water de drinken en daarnaast soepen en bouillons te nuttigen. We raden ook aan dat je kiest voor warme dranken, zoals thee of een infusie. Hiermee kun je je lichaamstemperatuur op het juiste niveau houden.

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging ook in de winter

Ondanks het koelere weer, is het belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te krijgen. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem sterker wordt, waardoor je een verkoudheid kunt voorkomen en je immuniteit voor virussen in je omgeving kunt verhogen.

6. Zorg voor voldoende slaap

Om een verkoudheid te helpen voorkomen, moet je voldoende rusten. Slaap minstens acht uur per nacht en vermijd lang opblijven. Dit zal ervoor zorgen dat je humeur en gezondheid in optimale conditie zijn. We raden ook aan dat je lichaam warm genoeg is als je slaapt. Slaap met een lange pyjama of warme kleding en een dekbed dat je lekker warm houdt.

Een verkoudheid voorkomen is aan jou!

Als je een verkoudheid hebt opgelopen, kan dit je gezondheid zwaar aantasten als je geen rekening houdt met de eerder genoemde aanbevelingen. Het is niet alleen een kwestie van je verkoudheid te behandelen, maar voor je lichaam zorgen in het algemeen.

Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken van dermatologen die de effecten van een verkoudheid op je huid aantonen. Het is ook belangrijk om drukke plaatsen te vermijden waar veel mensen zijn die je ziek kunnen maken. Verkoudheden zijn namelijk besmettelijk.

Onthoud dat je gezondheid het belangrijkste is. Kies daarom vooral gewoonten die je helpen je immuunsysteem te versterken zoals de tips die we in dit artikel hebben gegeven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.