5 avondgewoonten om je minder moe te voelen

Naast het opruimen van de slaapkamer, moet je voor een goede nachtrust ook nadenken over andere factoren, zoals het verteren van je maaltijd en het vermijden van afleiding.
5 avondgewoonten om je minder moe te voelen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je wordt ‘s ochtends wakker en hebt het gevoel dat je helemaal nog niet hebt geslapen. De uren die je hebt geslapen waren tevergeefs, je bent helemaal niet uitgerust. Het zijn de moeilijkste dagen om doorheen te komen en je zou willen dat je je minder moe voelt.

Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde factoren die er voor zorgen dat je slaap niet effectief is. De sleutel tot goed slapen ligt in het concentreren op de behoefte om te slapen. Het klinkt misschien paradoxaal om je te concentreren op proberen te slapen, maar wat we bedoelen is dat je niet aan andere dingen moet denken als je naar bed gaat.

Wat je eet voordat je naar bed gaat is ook belangrijk. Er zit wel wat waarheid in de populaire overtuiging dat veel eten vlak voor het slapen gaan je nachtmerries kan geven, al is dit niet bij iedereen het geval.

Het is mogelijk om helemaal ontspannen te zijn voordat je naar bed gaat. Om dit te doen moet je echter een vaste routine hebben waarbij je van diverse mogelijkheden gebruik kunt maken zoals:

  • natuurlijke producten
  • ontspanningstechnieken
  • een goed slaappatroon (elke avond ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed)

Op deze manier kom je op een punt dat je hersenen al weten wanneer het tijd is om te gaan slapen. Rekening houdend met hoe belangrijk slaap voor ons is, gaan we het vandaag hebben over enkele trucs die je kunt proberen om beter te slapen. Lees verder om erachter te komen hoe je beter kunt slapen en je je minder moe zult voelen.

5 avondgewoonten om je minder moe te voelen

Een goede nachtrust om je minder moe te voelen

1. Eet ‘s avonds niet te veel en houd je aan een uitgebalanceerd dieet

Goed eten is over het algemeen erg belangrijk voor het lichaam. Het is de manier om voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt om energiek te blijven, zodat je je dagelijkse taken uit kunt voeren. Iemand die op de juiste manier eet, zal zijn taken veel beter uitvoeren.

Het is hetzelfde als je je minder moe wilt voelen. Op de juiste manier en goed eten houdt je spijsvertering flexibel. Je zult voedingsstoffen goed verteren om je overdag actiever te voelen en waardoor je ‘s nachts beter zult rusten.

2. Neem je werk niet mee naar bed

Het gaat er hier niet alleen om dat je niet aan problemen denkt als je naar bed gaat. Dit heeft meer te maken met dat je er gewend aan moet zijn om je bed alleen moet gebruiken om te slapen en niet voor andere dingen zoals:

  • eten
  • werken
  • televisie kijken

Natuurlijk weten we dat dit moeilijk klinkt. Je idee van een perfecte zondag is misschien namelijk lekker de hele dag in bed blijven liggen om films te kijken en junkfood te eten.

Je hersenen zullen echter wennen aan het idee dat dit een plek is om wakker te zijn, of je nu werkt, eet of tv kijkt. Ze zullen associëren met een plaats van concentratie in plaats van rust en slaap.

3. Drink voldoende water

Drink voldoende water

Uitdroging is verschrikkelijk als het gaat om slapen. Het geeft je namelijk een ongemakkelijk gevoel en kan ervoor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt. Uitdroging is vaak het gevolg van een gebrek aan consumptie van vloeistoffen.

Water is een essentiële vloeistof voor het lichaam. Je moet ervoor zorgen dat je er elke dag genoeg van drinkt. Doe je dit niet, dan kun je met uitdroging worden geconfronteerd. Als je uitgedroogd bent, hebben je hersenen hieronder te lijden. Als gevolg daarvan kun je niet goed slapen.

4. Help jezelf met natuurgeneeskunde om je minder moe te voelen

Er zijn veel verschillende planten beschikbaar die je kunnen helpen om beter uit te rusten en je minder moe te voelen. Het is niet alleen dat je niet kunt slapen, want vaak slapen mensen diep en gemakkelijk, zonder veel moeite. Het gaat er vaak meer om dat je lichaam door blijft werken waardoor je je nog steeds moe blijft voelen.

Natuurgeneeskunde kan je daarom helpen om een betere kwaliteit slaap te krijgen. Zowel je lichaam als je hersenen kunnen goed ontspannen na het gebruik van een infusie van bijvoorbeeld:

  • slabladeren
  • hibiscus
  • kamille
  • valeriaan

5. Eindig de dag met een lekker warm bad

Als je op het punt staat om naar bed te gaan, moet je zeker geen koel bad nemen. Dat zal je juist wakker maken. Je hersenen zullen weer helemaal wakker worden. Probeer echter eens een warm bad te nemen als je zo naar bed gaat. Dit zal je helpen om te ontspannen en je lichaam en geest klaar te maken om te gaan slapen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bhaduri, A. (2018). Fatigue. In Springer Series in Materials Science (Vol. 264, pp. 317–371). Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/978-981-10-7209-3_8
  • Ament, W., & Verkerke, G. (2009). Exercise and fatigue. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200939050-00005
  • Meeusen, R. (2014). Exercise, nutrition and the brain. Sports Medicine44(SUPPL.1). https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016;7(5):938–949. Published 2016 Sep 15. doi:10.3945/an.116.012336
  • Black DS, O’Reilly GA, Olmstead R, Breen EC, Irwin MR. Mindfulness meditation and improvement in sleep quality and daytime impairment among older adults with sleep disturbances: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2015;175(4):494–501. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8081

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.