Thuis een verkoudheid overwinnen zonder medicijnen

Je kunt thuis met enkele eenvoudige tips en natuurlijke remedies een gewone verkoudheid overwinnen. Lees verder om meer te weten te komen.
Thuis een verkoudheid overwinnen zonder medicijnen
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 01 januari, 2020

In dit artikel willen we onze zes tips delen om thuis zonder medicijnen een verkoudheid te overwinnen. Je kunt deze veel voorkomende virale infecties verlichten door enkele eenvoudige richtlijnen te volgen, de huisremedie van je keuze toe te passen en vooral de broodnodige rust te nemen.

De ontsteking van je bovenste luchtwegen terwijl je verkouden bent kan veel pijn en ongemak veroorzaken. Hier zijn dus enkele tips die je helpen om je symptomen te verlichten en het genezingsproces te versnellen.

Zes tips om thuis een verkoudheid te overwinnen

1. Vermijd antibiotica

Ten eerste willen we ervoor zorgen dat je weet dat een verkoudheid een virale infectie is, dus het zou nutteloos en zelfs schadelijk zijn om antibiotica te gebruiken. Deze medicijnen zijn alleen nuttig voor de behandeling van bacteriële infecties. Als je echter niet zeker weet of je een virus of een bacteriële infectie hebt, dan moet je een arts raadplegen.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijkste symptoom van een verkoudheid de ontsteking van de bovenste luchtwegen. De remedies of medicijnen die je kiest moeten dus dit ongemak verlichten. Een verkoudheid kan diverse problemen opleveren met:

 • de neus
 • de keel
 • de luchtpijp
 • het strottenhoofd
 • de sinussen
 • de oren

2. Essentiële ingrediënten om thuis een verkoudheid te overwinnen

Remedie om een verkoudheid te overwinnen

Een aantal voedingsmiddelen kunnen helpen om zonder medicijnen een verkouden overwinnen, hetzij door hun antivirale eigenschappen of door je symptomen te verlichten.

Daarnaast kunnen een aantal natuurlijke remedies je helpen om thuis je verkoudheid te overwinnen. Deze heilzame stoffen onderscheiden zich door hun antivirale, decongestieve of slijmoplossende eigenschappen:

 • Gember is een slijmoplossend middel dat ook veel warmte in het lichaam brengt en het einde van de infectie bevordert.
 • Je kunt knoflook pletten, kauwen of in plakjes snijden om allicine binnen te krijgen, waar zijn immuunversterkende eigenschappen zitten. Dit is een krachtige remedie tegen virussen.
 • Ceylon kaneel is slijmoplossend, ontstekingsremmend en antiviraal.
 • Citroen en limoen bevatten veel vitamine C en zijn krachtige decongestiva.
 • Cayennepeper in kleine hoeveelheden versterkt het immuunsysteem en is ook een decongestivum.
 • Honing verlicht je hoest door het slijm los te maken en het ophoesten te vergemakkelijken.
 • Zoethout is slijmoplossend en antiviraal, en verlicht daarnaast hoesten, ontsteking en irritatie.

3. Hydratatie is essentieel om thuis een verkoudheid te overwinnen

Een andere essentiele maatregel dat je niet mag vergeten om thuis een verkoudheid te overwinnen, is om goed gehydrateerd te blijven. Het helpt je het slijm los te maken en verlicht daarom je verstopping.

Naast drinkwater kun je ook enkele infusies nemen met behulp van een van de hierboven genoemde producten. Als je niet alleen water en thee wilt drinken, kun je ook je inname van vloeistoffen verhogen door vers fruit, soepen en sappen te eten en drinken.

4. Houd je luchtwegen vochtig

Man zit met een hete bak met water op de bank

Stomen helpt je slijm los te maken en zo verkoudheidssymptomen te verlichten. Een andere tip om thuis een verkoudheid te overwinnen is om je luchtwegen vochtig te houden. Dit is erg handig als je onder andere last hebt van een droge hoest en keelirritatie.

 • Een manier om dit te doen is om een luchtbevochtiger te gebruiken. Sommigen geven ons zelfs de mogelijkheid om etherische oliën toe te voegen. De beste opties hiervoor zijn eucalyptus, citroen, pijnboom en oregano.
 • Een andere manier om dit te doen, is om boven een kom te stomen om je luchtwegen direct te openen, schoon te maken en te bevochtigen.

5. Rust

Een verkoudheid is een teken dat je immuunsysteem zwak is en dat je dus moet rusten. Zie het als een zuiverend proces dat je lichaam af en toe doet.

Wanneer je jezelf dwingt je gebruikelijke routine te handhaven, dan zal je alleen maar je symptomen verergeren en de duur van je verkoudheid verlengen. Je loopt dan ook een hoger risico op andere complicaties.

Gebruik je tijd om te ontspannen en zoveel mogelijk van je ‘mini-vakantie’ te genieten. Drink kruidenthee, blijf warm en vermijd temperatuurschommelingen. Rust zo lang als je lichaam dat nodig heeft. Probeer niet naar buiten te gaan en drink geen alcohol en rook niet als je dat gewoonlijk wel doet.

6. Ga naar de dokter als…

Vrouw ligt in bed

Raadpleeg onmiddellijk je arts als je tot een risicogroep behoort of als je symptomen verergeren en tot andere complicaties leiden. Denk hierbij onder andere aan:

 • Als degene met een verkoudheid tot een risicogroep behoort zoals zwangere vrouwen, zuigelingen, kinderen jonger dan 5 jaar en patiënten met HIV/AIDS, evenals migranten, nomaden en reizigers.
 • Je niet kunt ademen.
 • Het slijm dat je verdrijft, is geel of groen of roze of een andere kleur dan witachtig.
 • Je voelt pijn of ongemak in je oren.
 • Er is koorts hoger dan 38,8 °C, vooral als het langer dan 4 dagen aanhoudt of opnieuw verschijnt nadat het al verdwenen is.
 • Je hebt meer symptomen dan die van een gewone verkoudheid of je hebt veel ongemak.
 • De hoest verdwijnt niet na verloop van dagen of wordt heviger.

Je zou in staat moeten zijn om een verkoudheid thuis te overwinnen als je deze eenvoudige tips volgt terwijl je je lichaam laat rusten. Natuurlijke remedies kunnen je helpen om binnen een paar dagen beter te worden. Neem echter altijd contact op met je huisarts als je twijfelt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.