7 manieren om de lucht in je huis te verversen

Hoewel je het op het eerste gezicht niet kunt zien, wordt de lucht in je huis muf, vooral als je alle ramen dicht houdt. Leer daarom enkele manieren om de lucht in je huis te zuiveren en je gezondheid en die van je gezin te verbeteren.
7 manieren om de lucht in je huis te verversen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om de lucht in je huis te verversen moet je bepaalde gewoonten aannemen die het welzijn van je hele gezin bevorderen. Weet jij wat er nodig is om dit te bereiken?

Velen zien het over het hoofd, maar in huis zijn er vervuilende deeltjes en allergenen die zich langzaam ophopen. Deze zijn zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van astma, allergieën en sommige andere ziekten.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een waarschuwing afgegeven over de effecten van luchtvervuiling op de menselijke gezondheid. Volgens hun rapport kunnen fijne deeltjes die in de lucht hangen die we inademen namelijk de symptomen van astma en andere longziekten verergeren.

Het is echter gemakkelijk om veel van deze risico’s te minimaliseren door eenvoudige maatregelen toe te passen om de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren.

Vind jij dit een interessant onderwerp? Zo ja, blijf dan lezen, omdat we je wat relevante informatie gaan geven. We geven je ook 7 tips over hoe je de lucht in je huis kunt verversen.

Waarom is het belangrijk om de lucht in je huis te verversen?

Het belang van het verversen van de lucht in je huis is eigenlijk voor het welzijn van alle leden van je gezin. Oude lucht wordt namelijk ongezond en vormt een risico voor je ademhalingswegen en zelfs voor de gezondheid van je huid.

De meeste van de veelvoorkomende allergieën en infecties komen zelfs rechtstreeks voort uit de ophoping van schadelijke deeltjes om je heen die in je lichaam terechtkomen. Deze verontreinigingen verhogen onder andere je risico op:

 • bronchitis
 • allergieën
 • hoofdpijn
 • hartaandoeningen

Kortom, het niet verversen van de lucht in die plaatsen waar je veel tijd doorbrengt, heeft invloed op je immuunsysteem. Ook kan het bepaalde bestaande aandoeningen verslechteren. De mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de negatieve effecten van onvoldoende ventileren zijn:

 • Mensen met hart- en ademhalingsaandoeningen.
 • Baby’s en kleine kinderen.
 • Ouderen.
 • Iedereen met een immuunziekte.
 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen met diabetes.

7 manieren om de lucht in je huis te verversen

Je normale reinigingsroutine is misschien niet voldoende om de lucht in je huis te verversen. Hoewel de ruimtes in je huis voor het blote oog onberispelijk schoon kunnen lijken, blijven er op veel oppervlakken vaak toch nog vervuilende deeltjes achter. Dat gezegd hebbende, hier volgt wat advies om te zorgen voor het verversen van de lucht in je huis.

1. Neem een luchtreiniger in huis

Neem een luchtreiniger in huis

Om tegemoet te komen aan de noodzaak om de lucht in huis te verversen, zijn er allerlei luchtreinigers op de markt. Deze apparaten kunnen veel schadelijke stoffen in je huis verwijderen. Je zou moeten overwegen om er een voor je in je huis aan te schaffen.

2. Vermijd het gebruik van luchtverfrissers en kaarsen

Conventionele geurkaarsen en luchtverfrissers bevatten verschillende chemische verbindingen die allergieën kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een zwak immuunsysteem.

Ja, sommige van deze kaarsen of luchtverfrissers ruiken lekker, maar ze zijn niet bevorderlijk voor een huis met frisse schone lucht. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke opties of maak je eigen geurkaarsen of luchtverfrissers.

3. Reinig de filters van de airco en verwarmingssystemen

Hoewel de meeste mensen het gewoon negeren of er totaal niet aan denken, verzamelen airconditioningfilters en verwarmingen veel stof en vervuilende deeltjes. Deze kunnen na verloop van tijd schadelijk zijn voor de gezondheid van je luchtwegen.

Zorg er dus voor dat je ze regelmatig schoonmaakt en waar nodig vervangt. De noodzaak van het vervangen van filters kan variëren van elke maand tot eens per 6 maanden afhankelijk van:

 • het type apparaat
 • het gebruik
 • jouw specifieke behoeften

4. Stofzuig alles goed

Stofzuigen om de lucht in je huis schoon te houden

Als het gaat om schoonmaken, dan is de stofzuiger een goede bondgenoot om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Probeer iedere dag te zuigen. Dit apparaat kan namelijk gemakkelijk allerlei deeltjes verwijderen zoals:

5. Was beddengoed en knuffels

Beddengoed, kleding, handdoeken en knuffels zijn geweldige plekken voor het soort stof en voor mijten die ademhalingsaandoeningen kunnen verergeren en tot huidproblemen kunnen leiden.

Als het tijd is om je huis goed te reinigen om de lucht in je huis te verversen, probeer dan eens een ontsmettingsmiddel toe te voegen terwijl je deze items wast.

6. Verwijder schimmel in vochtige ruimtes

In elk huis komt er wel vocht voor. Plekken zoals de badkamers en keukens worden vaak geplaagd door schimmel. Deze ziekmakende schimmels gedijen goed in vochtige ruimtes.

Ze produceren niet alleen die lelijke donkere vlekken en nare geuren, maar ze hebben ook invloed op de gezondheid van je luchtwegen. Hun sporen verplaatsen zich namelijk door de lucht en komen via de ademhaling terecht in je longen.

Je moet het vocht in huis dus beperken. Geen vocht, geen schimmel. Als je al schimmel in huis hebt kun je zuiveringszout gebruiken om dit te bestrijden. Zuiveringszout is namelijk een geweldig hulpmiddel om de schimmels uit te drogen.

 • Om schimmel te verwijderen breng je zuiveringszout direct aan op de schimmelplekken.
 • Een paar uur later veeg je het er zo af.
 • Herhaal indien nodig.

7. Open elke dag een paar uur je ramen en deuren

Open je ramen voor frisse lucht

De laatste tip om de kwaliteit van de lucht in je huis te verbeteren, is om al gordijnen en ramen minstens 30 minuten per dag te openen. Met deze eenvoudige maatregel kan de lucht vrij circuleren en ververs je de lucht in huis. In het ideale geval probeer je dit te doen op tijden dat er weinig verkeer bij je in de buurt is of wanneer er geen of weinig pollen in de lucht zijn.

Conclusie

Luchtvervuiling binnenshuis kan gevolgen hebben voor zowel je huid als je luchtwegen. Hoewel het niet altijd zichtbaar is voor het blote oog, zitten er veel schadelijke deeltjes in de lucht in elk huis.

Volg om deze reden bovenstaande gewoonten en strategieën om de lucht in je huis te verversen en profiteer van de voordelen voor je gezondheid die deze gewoontes je bieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
 • Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
 • Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
 • E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
 • Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.