6 effecten van een airconditioner op je gezondheid

Hoewel een airconditioner in de zomer je beste vriend kan lijken, kan het als je niet voorzichtig bent een aantal schadelijke effecten op je gezondheid hebben.
6 effecten van een airconditioner op je gezondheid

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Tegenwoordig kan je in veel kantoren, auto’s en in warme landen zelfs in huizen een airconditioner vinden. Dit heeft echter soms negatieve gevolgen. In dit artikel zullen we de negatieve effecten van een airconditioner op je gezondheid bekijken.

Naast de normale keelpijn en verkoudheid, kan overmatig gebruik van een airconditioner je welzijn beïnvloeden. Het komt vooral, omdat het voor je gezondheid niet goed is om in een te droge omgeving te zijn. Je moet het daarom op een verantwoorde manier gebruiken, zodat het in de zomer nog steeds je beste vriend kan zijn.

6 effecten van een airconditioner op je gezondheid

Nu zullen we de mogelijke negatieve effecten van een airconditioner op je gezondheid bekijken.

1. Ademhalingsproblemen

Het is belangrijk om te beseffen dat elke drastische verandering in temperatuur je ademhalingssysteem beschadigt. Van een warme temperatuur naar de koude temperatuur van het kantoor of de supermarkt gaan kan daarom enkele problemen veroorzaken.

  • Door de luchtcirculatie, maakt het je ook kwetsbaarder voor luchtweginfecties. Het kan problemen veroorzaken zoals faryngitis of keelinfecties.
  • Er zijn zelfs aanwijzingen dat mensen die meer tijd doorbrengen in omgevingen met een airconditioner een groter risico hebben op het ontwikkelen van keel- en neusproblemen. Daarom hebben ze een grotere kans om neusverstoppingen te ontwikkelen, zoals rhinitis.

2. Virusinfecties

virus onder een microscoop

Een veel voorkomend effect van een airconditioner is de verspreiding van virusinfecties als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. In een omgeving met een airconditioner wordt de oude lucht voortdurend gerecirculeerd, waardoor er geen verse lucht binnenkomt. Als gevolg hiervan verspreidt de stroming van de oude lucht:

  • verkoudheden
  • griep
  • andere bacteriën

Dat is de reden dat er een grotere kans is om een virusinfectie op te lopen in een omgeving met een airconditioner dan in een kamer zonder airconditioner.

3. Uitdroging

Mensen die een lange tijd in kamers met airconditioner doorbrengen zijn duidelijk meer vatbaar voor uitdroging. Aangezien de airconditioner de lucht droger maakt en mensen vaak niet genoeg water drinken, raken ze uitgedroogd.

Dit is mogelijk doordat de temperatuur koeler is, waardoor het lichaam niet warm aanvoelt en daarom minder dorstig is. Bovendien betekent het feit dat je in een koelere omgeving bent, dat het lichaam de behoefte voelt om minder te bewegen.

4. Hoofdpijn

Zonder enige twijfel is hoofdpijn één van de meest voorkomende bijwerkingen van een airconditioner. Zeker, als je de airconditioner misbruikt, dan kun je gemakkelijk hoofdpijn of zelfs migraine veroorzaken als de luchtkwaliteit binnen verbetert.

Vanzelfsprekend vergroot het risico om uitgedroogd te raken ook de kans op hoofdpijn. Uitdroging wordt vaak genegeerd, ondanks het feit dat het een trigger is voor andere gezondheidsproblemen.

5. Droge ogen

vrouw druppelt haar ogen

Een airconditioner kan droge ogen veroorzaken, wat weer leidt tot pijn en jeuk. Natuurlijk veroorzaakt een airconditioner niet direct dat je ogen uitdrogen, maar het helpt zeker niet bij mensen die dit probleem al hebben.

Dit maakt het alleen maar erger. Als je dus last hebt van droge ogen, dan is het het beste dat je uit de omgevingen met een airconditioner blijft.

6. Vermindert je vermogen om hitte te tolereren

Als je veel tijd doorbrengt in een kamer met een airconditioner, dan kun je een intolerantie voor warmte ontwikkelen. Dit komt vooral in de zomer veel voor.

Vergeet niet dat je lichaam gestrest kan raken als je van het koude kantoor naar de warme zomerlucht gaat. Deze plotselinge temperatuursverandering kan een negatieve invloed op je gezondheid hebben.

Kortom, een airconditioner kan een aantal negatieve effecten voor je gezondheid hebben. Het is daarom belangrijk om het op een verantwoorde en niet overdreven manier te gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.