De gezondheidsvoordelen van planten in huis

Wist je dat planten in huis hebben goed voor je gezondheid is? Planten zijn niet alleen geweldig voor het zuiveren van de lucht, maar ook voor je psychische gezondheid.
De gezondheidsvoordelen van planten in huis

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen weten niet wat de gezondheidsvoordelen van planten in huis zijn, en aarzelen daarom om ze in huis te zetten. Er zijn echter enkele verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van het hebben van planten in je huis.

Natuurlijk zeggen we niet je je huis helemaal vol met planten moet zetten. Zorg ervoor dat het een behoorlijke hoeveelheid is, en dat er maar één kleine plant in de slaapkamer staat. Dit is belangrijk om in gedachten te houden, omdat planten ‘s nachts kooldioxide uitstoten. Daarom is het geen goed idee om er veel van in je slaapkamer te hebben.

Als je echter de juiste hoeveelheid hebt, zijn de voordelen die ze overdag bieden vele maten groter dan dat ene feit. In dit artikel zullen we de gezondheidsvoordelen van planten in huis nader bekijken.

De gezondheidsvoordelen van planten in huis

Planten revitaliseren en zuiveren de lucht

Plantjes verpotten

Het hebben van planten in onze huizen helpt de lucht te zuiveren en te revitaliseren. Gedurende de dag absorberen planten gassen die de lucht die we inademen vervuilen. Daarnaast verhogen ze ook de luchtvochtigheid.

Wist je dat planten de omgeving in de zomer koelt en warmer maakt in de winter? Nou, nu weet je een andere functie waarom ze zo speciaal zijn. En waarom het noodzakelijk is om ze in huis te hebben.

Ze helpen je werken en studeren

Thuis planten hebben kan een uitstekende hulp zijn bij het werken of studeren. De reden is dat planten enorm helpen bij het verminderen van zowel interne als externe ruis. Dit is merkbaar, vooral in kleine en gesloten ruimtes. Planten filteren het geluid dat van buiten komt, wat je concentratie kan beïnvloeden als je thuis werkt of studeert.

Dit is een van de grootste gezondheidsvoordelen van planten, omdat je daardoor veel rustiger en meer ontspannen zult voelen. En dat zal je weer helpen om je beter te voelen, waardoor we efficiënter kunnen werken terwijl je stress drastisch wordt vermindert. Dat is zonder twijfel een van de grootste gezondheidsvoordelen van planten in huis.

Nog een artikel dat je wellicht interessant vindt:
Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

Ze verminderen het stof in je huis

Planten tegen stof

Vraag je je weleens af hoe stof zich zo snel in je huis kan nestelen? Afhankelijk van waar je woont en bepaalde omstandigheden, kan je huis snel stoffig worden. Dit betekent dat je vaker moet schoonmaken.

Dagelijks afstoffen en schoonmaken kan frustrerend zijn en ons een slecht humeur geven. Maar planten kunnen in zo’n geval ook een grote hulp zijn. De vraag is natuurlijk hoe ze dat dan zijn?

Geloof het of niet maar planten:

  • absorberen de gassen die de lucht vervuilen
  • zuiveren de omgeving
  • verminderen vervuiling
  • helpen stof tot wel 20% te verminderen. Als je allergisch voor stof bent, kan dit heel belangrijk voor je zijn!

Ze verhogen je gevoel van eigenwaarde

Wist je dat het hebben van planten bij je thuis zelfs je gevoel van eigenwaarde kan verhogen? Dit komt door het visuele effect dat ze hebben. Een huis met planten erin is veel aangenamer, gezelliger en ziet er mooier uit. Dit verbetert je humeur en ook je gevoel van eigenwaarde.

Er moet echter wel voor de planten gezorgd worden. Je moet ze de hoeveelheid water geven die ze nodig hebben, en ze verpotten als dat nodig is. Ook moet je goed opletten of ze gezond zijn en ze ontdoen van allerlei insecten waarmee ze te maken kunnen krijgen.

Je krijgt dus verantwoording, en je moet steeds aan het welzijn van de planten denken, en niet alleen aan dat van jezelf. Dit helpt ook voor jouw gezondheid en je eigenwaarde.

Dus als je een laag zelfbeeld hebt, probeer dan voor een aantal planten te zorgen en geniet van hoe je ze helpt te groeien en te bloeien. Dit zal je veel plezier geven en het zal ook maken dat je je beter gaat voelen.

In feite is het verzorgen van planten in zekere zin net als voor jezelf zorgen. Het kan een leuke vorm van therapie zijn om weer een gezonder zelfbeeld terug te krijgen.

Geniet van planten in je huis

Heb je planten in je huis? Als je ze niet hebt omdat ze veel zorg en verantwoordelijkheid vereisen, probeer dan die planten te kiezen die niet zoveel verzorging nodig hebben. Op die manier heb je geen excuus om ze niet in huis te halen.

Als je er klaar voor bent om je eerste plant in huis te hebben, vraag dan advies voordat je er één koopt, dan leer je meteen hoe je er goed voor kunt zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilar-Støen, M., Moe, S. R., & Camargo-Ricalde, S. L. (2009). Home gardens sustain crop diversity and improve farm resilience in Candelaria Loxicha, Oaxaca, Mexico. Human Ecology. https://doi.org/10.1007/s10745-008-9197-y
  • Díaz, S., Kattge, J., Cornelissen, J. H. C., Wright, I. J., Lavorel, S., Dray, S., … Gorné, L. D. (2016). The global spectrum of plant form and function. Nature. https://doi.org/10.1038/nature16489
  • Medeiros, P. M. De, Soldati, G. T., Alencar, N. L., Vandebroek, I., Pieroni, A., Hanazaki, N., & De Albuquerque, U. P. (2012). The use of medicinal plants by migrant people: Adaptation, maintenance, and replacement. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/807452

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.