5 tips voor het voorkomen van haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem. Het goede nieuws is echter dat je preventieve maatregelen kunt nemen. We zullen er in dit artikel enkele bekijken.
5 tips voor het voorkomen van haarverlies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Verlies je meer haar dan je zou moeten? Merk je dat er na het kammen veel haar achterblijft op je borstel? Zo ja, dan moet je onmiddellijk actie ondernemen. Hier zijn vijf dingen die je kunt doen om haarverlies te voorkomen.

Het voorkomen van haarverlies: vijf tips

Haaruitval is een probleem dat verder gaat dan esthetiek. Raadpleeg echter eerst een deskundige voordat je een behandeling ondergaat. Ze moeten in staat zijn om de onderliggende oorzaak te evalueren. Bovendien kan het te wijten zijn aan een hormonale onbalans, ziekte of misschien een soort voedingstekort.

Ongeacht de oorzaak kun je bepaalde dingen proberen om er iets aan doen. Houd er echter rekening mee dat het stoppen van haarverlies niet van de ene op de andere dag zal gaan. De remedies zullen pas na verloop van tijd vooral je hoofdhuid en haarwortels versterken. Klaar om aantekeningen te maken?

1. Verbeter je dieet

Een vrouw die een salade eet

Gezond eten levert je lichaam de nodige voedingsstoffen voor de gezondheid van je haar. Voedsel speelt een zeer belangrijke rol bij haarverzorging. Bij haaruitval is het belangrijk dat je je inname van voedingsstoffen optimaliseert.

Een recent onderzoek gepubliceerd in 2018 (Engelse link) heeft vastgesteld dat diëten die rijk zijn aan rauwe, verse producten het risico op alopecia kunnen verminderen, de wetenschappelijke naam voor haarverlies.

De resultaten toonden aan dat er meer controle was over overmatig haarverlies wanneer deelnemers driemaal of vaker per week voedingsmiddelen zoals peterselie, basilicum en groene salades consumeerden. Verder zou een goed dieet voor het haar het volgende moeten bevatten:

  • Bronnen van eiwitten met een hoge biologische waarde, zoals onder andere mager vlees, vis, peulvruchten, eieren en zuivelproducten.
  • Goede bronnen van vitamine A, zoals zoete aardappelen, paprika en spinazie.
  • Bronnen van vitamine B, C, D, ijzer, selenium en zink.
  • Voedingsmiddelen die veel biotine bevatten (vitamine B7).

2. Voorkomen van haarverlies door het gebruik van een milde shampoo

De agressieve chemicaliën in de meeste commerciële shampoos drogen je haar vaak uit en kunnen leiden tot haarbreuk. Sommige formules veranderen zelfs de pH van de hoofdhuid en veroorzaken andere problemen zoals jeuk en roos.

Kies in plaats daarvan voor milde shampoos, bij voorkeur zelfgemaakt en bovendien gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten. Gebruik ze dagelijks om je hoofdhuid schoon en gezond te houden.

Zorg ervoor dat je een geschikte shampoo voor je haartype selecteert: droog, vettig of gemengd. Op deze manier kun je bijwerkingen voorkomen bij het gebruik ervan.

3. Droog je haar op natuurlijke wijze

Vrouw met mooi haar

Als je haarverlies wilt voorkomen vermijd dan het gebruik van haardrogers en andere apparaten die je haar verhitten. Het dagelijkse gebruik van haardrogers veroorzaakt haarbreuk en kan leiden tot overmatig haarverlies. Om deze reden is het dus belangrijk om je haar op natuurlijke wijze te laten drogen.

Bovendien kun je er met een schone, zachte handdoek wat vocht uit verwijderen. Deze maatregel voorkomt onder andere irritatie van de hoofdhuid en gespleten haarpunten.

4. Voorkomen van haarverlies door je hoofdhuid te masseren

Massage helpt de bloedcirculatie in de hoofdhuid te verbeteren. Het bevordert ook de zuurstofvoorziening in de haarzakjes. Hoewel er hier niet veel wetenschappelijk bewijs voor is, suggereren sommige kleine studies dat het wel tot goede resultaten leidt.

Bovendien kun je de massage van je hoofdhuid met enkele etherische oliën aanvullen. Oliesoorten die daar goede opties voor zijn, zijn onder andere:

  • kokosolie
  • amandelolie
  • olijfolie

Werkwijze

  • Masseer je hoofdhuid gedurende 3 tot 5 minuten, bij voorkeur voor het slapen gaan.

5. Beheer je stress

Vermijd stress om haarverlies te voorkomen

Stress beïnvloedt bijna alle aspecten van je gezondheid. Bovendien is je haar zeer gevoelig voor je emotionele toestand. Constante blootstelling aan stressvolle situaties is een van de mogelijke triggers van haarverlies.

Je zal hiervoor bepaalde gewoonten moet aannemen om je emoties onder controle te houden. We noemen enkele nuttige technieken zoals:

  • Beweeg regelmatig.
  • Beoefen yoga of pilates.
  • Mediteer.
  • Doe ademhalingsoefeningen.
  • Doe aromatherapiesessies.
  • Laat je masseren.

Conclusie

Over het algemeen zijn goede gewoonten van cruciaal belang bij het voorkomen van haarverlies, omdat ze de resultaten die je mogelijk krijgt van plaatselijke behandelingen, sterk kunnen verbeteren.

Probeer echter met behulp van een arts de onderliggende oorzaak te achterhalen. Het kan namelijk ook met voedingstekorten of andere gezondheidsproblemen te maken hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
  • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
  • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
  • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
  • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
  • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.