De 6 voordelen van elke week aan pilates doen

Aan pilates doen helpt niet alleen bij het verbeteren van je lichaamshouding en je flexibiliteit. Pilates is ook een middel om je even helemaal los te maken van de wereld en je stress en zorgen aan de kant te schuiven.
De 6 voordelen van elke week aan pilates doen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het elke week aan pilates doen. Wat ooit begon als lichaamsbeweging is inmiddels veranderd in een activiteit dit zowel je mentale als fysieke gezondheid goed doet.

Pilates helpt mensen om gewicht te verliezen, een sterk spierstelsel te hebben, hun lichaamshouding te verbeteren en gevoelens van stress of angst te verminderen.

In dit artikel gaan we in op een paar van de grootste voordelen van het aan pilates doen. We hebben het hier namelijk over een techniek die jou in staat stelt om in vorm te blijven zonder dat je het risico loopt jezelf pijn te doen.

Tegelijkertijd zul je merken dat je lichaam meer flexibel én meer afgetraind wordt: iets dat je nooit meer zult willen kwijtraken.

De 6 voordelen van aan pilates doen

1. Verlies geleidelijk gewicht

Geleidelijk aan gewicht verliezen

Pilates activeert je metabolisme, de lichaamsfunctie die het energieverbruik van je lichaam regelt. Als je metabolisme omhoog gaat, dan stijgt je lichaamstemperatuur ook. Hierdoor ga je meer zweten, waardoor je meer calorieën zult verbranden. Op deze manier zul je geleidelijk aan gewicht verliezen.

Ideaal is het om pilates te combineren met een vorm van (aerobe) inspanning, zoals (hard)lopen, dansen, zwemmen of fietsen.

Op deze manier krijg je vanzelf een goede lichaamsbalans tussen afslanken en cardiotrainingen. Dit is de gezondste en meest effectieve manier om gewicht te verliezen en vervolgens niet weer opnieuw aan te komen.

2. Slank af zonder jezelf pijn te doen

Slank af zonder jezelf pijn te doen

Het regelmatig aan pilates doen is een uitstekende manier om af te slanken en tegelijkertijd je kracht en weerstand te verhogen.

Pilates-oefeningen brengen je hele lichaam in beweging en daarmee bereiken ze de verschillende spiergroepen in je lichaam. Daarnaast helpen ze een balans te creëren tussen je boven- en onderlichaam: iets waarmee het verschilt van andere sporten.

Een ander groot voordeel is dat het aan pilates doen je helpt om blessures te voorkomen. Dit gebeurt door het type oefeningen dat je doet, waarbij je gebruikmaakt van onder andere je eigen lichaamsgewicht of lichte gewichten. Bij pilates maak je gebruik van lichte gewichten, elastische banden, medicijnballen van verschillende maten groot, hardloopsessies, enzovoort.

3. Breng je lichaam in vorm

Breng je lichaam in vorm

Door het stimuleren van gewichtsverlies en het trainen van je spieren kun je je lichaam meer in vorm brengen. Spieren worden niet per se groter, maar krijgen juist meer definitie. Tegelijkertijd helpen de rek- en strekoefeningen je doordat ze je lichaamshouding verbeteren.

Door je lichaam in vorm te brengen voel je je vanzelf beter over jezelf. Als vrouw zul je er vrouwelijker uitzien en komen je natuurlijke rondingen beter naar voren.

Ben je een man, dan zullen je spieren zichtbaarder zijn en zullen je borst- en beenspieren beter met elkaar in verhouding staan.

4. Ontwikkel een betere lichaamshouding

Pilates draagt bij aan het krijgen van een betere lichaamshouding

De voordelen van het aan pilates doen die we eerder hebben genoemd dragen ook bij aan het ontwikkelen van een betere lichaamshouding.

Doordat je buikspieren getraind worden ontstaat de perfecte basis voor een rechte rug. En andersom werkt het net zo: doordat je met pilates zowel je onder- als bovenrug traint blijven je buikspieren in vorm.

Ook sterke been- en bilspieren zijn belangrijk in het ondersteunen van je lichaam. Je hele lichaam werkt namelijk het beste als het in balans is.

Pilates kan dus gezien worden als een echte full-body workout – geen enkel deel van je lichaam wordt overgeslagen.

5. Win aan flexibiliteit

Meer flexibiliteit

Een pilates-workout bevat altijd rek- en strekoefeningen. Deze worden zowel aan het begin als aan het eind van de oefeningen gedaan. Maar ook bij de rest van de oefeningen zit rekken en strekken inbegrepen.

Goed stretchen is noodzakelijk om je spieren op een complete manier te trainen. Wat er ook gebeurt, je zou je eigenlijk nooit moeten beperken tot maar één keer kort rekken en strekken.

Als je  rek- en strekoefeningen doet dan zul je zien dat je flexibiliteit langzaam vooruitgaat. Dit helpt blessures te voorkomen en voorkomt bovendien spier- en gewrichtsproblemen.

Meer flexibiliteit draagt ook bij aan een betere houding en schept een goede basis voor het beoefenen van welke sport dan ook.

6. Verminder stress

Verminder stress en angst

Pilates helpt je niet alleen om gewicht te verliezen, gespierder te worden en meer in vorm te raken. Het regelmatig doen van fysieke inspanning levert veel voordelen op voor je zenuwstelsel. Het aan pilates doen helpt je dan ook in het aangaan van de strijd met zaken zoals stress, het hebben van zorgen en depressie.

Meer dan andere dingen zijn concentratie en coördinatie van belang bij pilates. Deze twee eigenschappen helpen je je hoofd leeg te maken en je zorgen opzij te zetten. Het helpt ook andere lasten die je draagt te verminderen, zoals problemen op werk, familieproblemen of emotionele stress.

Tijdens een pilates-sessie is je geest gefocust op hoe je lichaam beweegt, je kracht, je balans en je ademhaling. Hierdoor is het beoefenen van pilates een krachtige manier om stress te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.