Leuke weetjes over eetbare plankton

Eetbare plankton bevat een eiwit dat rijk is aan essentiële aminozuren en dat ingaat tegen alles wat wetenschappers vroeger dachten over plantaardige eiwitten. Lees meer in dit artikel!
Leuke weetjes over eetbare plankton
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de culinaire revoluties van dit moment, samen met insecten, is de consumptie van eetbare plankton. Dit is een groep micro-organismen die wordt aangetroffen in water, op ongeveer 200 meter diepte.

Normaal gesproken is het een voedselbron voor verschillende soorten zeeleven, zoals walvissen. Het komt echter steeds vaker voor in de keuken omdat het voedingsstoffen bevat die de menselijke gezondheid ten goede kunnen komen.

Eetbare plankton: een bron van vitamines

Plankton bevat veel vitamine C en vitamine E. De eerste hangt nauw samen met de immuunfunctie, volgens een onderzoek uit 2016 (Engelse link). Verder helpen deze vitaminen bij het metaboliseren van ijzer en het verbeteren van de opname ervan. Alsof dit nog niet genoeg is, is plankton een bron van antioxidanten en helpt het bij de aanmaak van collageen.

Vitamine E werkt als krachtige antioxidant. Het consumeren ervan kan neurodegeneratieve processen zoals de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link). Bovendien helpt het je te beschermen tegen hart- en vaatziekten, omdat het de oxidatiesnelheid van LDL-lipoproteïne kan verminderen. 

Vitamine C in plankton

Uitstekende organoleptische eigenschappen

Aan de andere kant heeft eetbare plankton organoleptische eigenschappen die het zeer nuttig maken in de keuken. Het kan een sterke zeesmaak hebben, waardoor het een gewild product is om de aroma’s van veel gerechten te versterken.

Dit is een van de redenen voor de hoge prijs, die wel ongeveer duizend dollar per pond kan zijn. Gelukkig zijn een paar theelepels voldoende om elk gerecht te verrijken.

Eetbare plankton: een bron van eiwitten en vetzuren

Eetbare plankton is rijk aan essentiële aminozuren, wat anders is dan het traditionele concept van plantaardige eiwitten. Het is echter voornamelijk water, dus het bevat niet zoveel eiwitten als dierlijke producten.

Bovendien is het rijk aan omega 3-vetzuren. Dankzij deze voedingsstof, samen met vitamine E, is het gezonde voeding voor het hart. Het consumeren ervan kan het lipidenprofiel enigszins veranderen en oxidatie voorkomen. Dit kan je beschermen tegen bepaalde hart- en vaatziekten.

Vissen eten ook plankton

Superfoods bestaan niet

Hoewel er mensen zijn die denken dat eetbare plankton een superfood is, denken de meeste huidige wetenschappelijke onderzoeken dat dit niet bestaat.

Geen enkel product kan op zichzelf ziekten voorkomen of genezen. De prestaties zijn afhankelijk van de andere voeding waaruit het dieet bestaat. Dus om de positieve effecten van een product te krijgen, moet het deel uitmaken van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Eetbare plankton, zeldzame voeding

Ondanks zijn organoleptische eigenschappen en de antioxidanten en vitamines die het bevat, is plankton tegenwoordig een zeldzaam voedingsproduct.

Het wordt in de haute cuisine gebruikt om smaak en zelfs kleur aan bepaalde gerechten toe te voegen. De hoge prijs maakt het echter voor de meeste mensen moeilijk toegankelijk.

Ondanks alles bevat het veel voedingsstoffen en heeft het een goede antioxidantcapaciteit. De vitamine E en omega 3-vetzuren maken het een geweldige bondgenoot voor het cardiovasculaire systeem. Deze voedingsstoffen vind je in de natuur echter in veel producten terug. Je hoeft dus geen plankton te eten om ze binnen te krijgen.

Onthoud dat superfoods niet bestaan en om gezond te zijn moet je gezonde levensstijlgewoonten volgen. Zo helpt het volgen van een gevarieerd en evenwichtig dieet je om voldoende energie te hebben.

Tot slot zal het voorrang geven aan vers voedsel boven bewerkte voeding het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten helpen verminderen. Zorg er daarnaast voor dat je dit combineert met regelmatig sporten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kim H., Jan M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
  • Lloret A., Esteve D., Monllor P., Cervera Ferri A., Lloret A., The effectiveness of Vitamin E treatment in alzheimer’s disease. Int J Mol Sci, 2019.
  • Castells, P. (2019). El plancton comestible. Investigación y ciencia, (513), 57-57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.