Hoe kun je zeewier eten en wat is de voedingswaarde?

Zeewier bevat vele vitaminen en mineralen. Het eten van zeewier kan positieve effecten hebben bij de behandeling van bloedarmoede en andere voedingstekorten.
Hoe kun je zeewier eten en wat is de voedingswaarde?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 08 augustus, 2019

Je hebt ongetwijfeld al recepten gelezen die zeewier bevatten. Waarschijnlijk heb jij je dan afgevraagd hoe je zeewier moet eten. In dit artikel hebben we het over de voedingswaarde van zeewier en hoe je zeewier eten kunt. Dit ingrediënt wordt in de gastronomie steeds populairder.

Verschillende soorten eetbaar zeewier

Overal ter wereld kan je tegenwoordig in vele gerechten zeewier vinden. Het eerst wat je moet weten vóór je zeewier eet, is dat je het in drie grote groepen kan indelen:

 • bruine algen
 • rode algen
 • blauwgroene algen

Hieronder zullen we deze verschillende soorten verder gaan bekijken en een aantal opvallende eigenschappen van deze soorten bespreken.

Bruine algen

 • Nori: omvat purperwier en zeespaghetti. Ze zitten boordevol eiwitten en vitamine A. Je kan ze combineren met gebakken voedingsmiddelen.
 • Nishisme Kombu: omvat zeepalm en blaaswier en verschaffen kalium en jodium. Ze geven het voedsel een zoet smaak.
 • Ito wakame: je kan dit zeewier combineren met gekookte groenten. Het voorziet in calcium, vitamine B en C en kalium.
 • Hiziki: past goed bij knolgroenten zoals wortelen of bieten. Het bevat veel kalium, calcium en ijzer.
 • Arame: is zacht en licht. Het bevat veel jodium en calcium.
 • Alaria: hiertoe behoren blaaswier, zee-eik en gevleugelde kelp. Deze algen zitten vol mineralen en vitaminen. Je kan ze gebruiken om soepen te maken.

Rode algen

 • Dulse: past goed bij gekookte granen. Het verschaft je ijzer, fosfor en kalium.
 • Agar: bevat shiro. Het is een heel voedzame geleiachtige stof die veel vezels bevat.
 • Carrageenmos: wordt ook Iers mos genoemd. Het zit vol complexe koolhydraten, calcium en kalium.

Blauwgroene algen

Spirulina: is rijk aan aminozuren en eiwitten. Het wordt in tabletten of in poedervorm verkocht. Je kan het toevoegen aan bijvoorbeeld  ontbijtgranen of yoghurt. Daarnaast kan je het door sap of melk roeren.

Tips om zeewier klaar te maken

Tips om zeewier klaar te maken

We bevelen aan om het zeewier te laten weken vóór je het eet. Ongeacht de groep waartoe het zeewier behoort, moet je het gedurende minstens 20 minuten laten weten. Het neemt dan tot zeven keer zijn omvang en volume aan.

 • Als het te zout of te zanderig is, was het dan met koud water.
 • Wanneer je blauwgroene algen laten weken hebt, dan kan je ze in repen snijden. Doe dit in dezelfde richting als waarin ze groeien.
 • Rode algen kan je snijden of in hun geheel koken.
 • Agar kan je vóór of nadat het gekookt is, snijden.

Kooktips hoe je zeewier eten kan

 • Wakama, nori, chlorella, kelp, spirulina en dulse kan je rauw eten.
 • Kombu-zeewier moet minstens gedurende 45 minuten weken en daarna nog een half uur koken. Het resultaat is een bouillon die je kan gebruiken om soepen of sauzen te maken of om groenten in te koken.
 • Kanten is de Japanse naam voor agar. Kantenwier gebruikt men vooral in koude sauzen, crèmes, pudding, salades of om soepen en stoofpotten te laten dikken.

Hijiki-zeewier is het beste te gebruiken tijdens de wintermaanden. Het heeft een erg sterke smaak. Je kan dit zeewier gebruiken om soepen, stoofpotten en pudding te maken. Dit type zeewier moet je gedurende 30 minuten laten weken. Daarna kook je het gedurende dezelfde hoeveelheid tijd. Het is niet aanbevolen Hijiki opnieuw op te warmen.

Wakame kan je gebruiken om tientallen gerechten te maken. Het is echter het essentiële ingrediënt voor misosoep. Je moet wakame gedurende 15 minuten laten weken en daarna 10 minuten laten koken. Dit zeewier kan je ook rauw in salades eten.

Nori hoef je niet te laten weken. Je kan het roosteren in een koekenpan tot het goudkleurig of groen is. Daarna snij je het in stukjes met een een schaar en vermaal je het met de hand in een vijzel (wanneer het nog warm is). Nori kan je ook toevoegen aan soepen of ontbijtgranen.

Redenen waarom zeewier eten goed is

Verschillende soorten eetbaar zeewier

1. De grote voedingswaarde van zeewier

Eetbaar zeewier voldoet aan de dagelijkse ijzerbehoefte van het lichaam. Dit is vooral waar voor spirulina. Deze alg bevat zes keer meer ijzer dan granen en spinazie. Het is dus een goed middel bij bloedarmoede of bij algemene zwakheid.

Eetbare algen kunnen ook helpen om een hoge bloeddruk te bestrijden. Het helpt bij het aansturen van het cardiovasculaire systeem en helpt op die manier om een hoge bloeddruk te bestrijden.

2. Zeewier eten houdt je lichaam gezond

De eerste eigenschap die we willen bespreken is het gezichtsvermogen. Zeewier kan helpen het zicht te verbeteren. Dat komt omdat het veel vitamine A bevat. Tot dit doel worden spirulina en nori aanbevolen.

Het kan een hoest kalmeren. Eetbaar zeewier is ook heel goed om verkoudheden en griep te genezen. In de traditionele geneeskunde gebruikt men het als siroop voor het ademhalingssysteem. Men maakt die siroop door zeewier te mengen met honing en citroensap.

Eetbare algen houden de huid en het haar gezond. Dat heeft te maken met de vitamine A die ze bevatten (meer dan tarwekiemen). Vitamine A is bekend als de vitamine van de schoonheid en de lange levensduur. Sommige soorten zeewier bevatten ook zink. Dit bestanddeel kan zeer nuttig zijn bij de behandeling van acne. Andere soorten laten het haar glanzen.

Zeewier is ook goed voor je botten en je tanden. Arame bevat bijvoorbeeld 15 keer meer calcium dan melk. Net als spirulina en wakame bevelt men arame aan om osteoporose te voorkomen of als hulpmiddel om gebroken botten te genezen.

3. Zeewier is geweldig voor het verteringssysteem

Zeewier helpt de vertering en de darmdoorvoer als je het samen met peulvruchten eet. Dat is een gevolg van de vezels die het bevat. Hetzelfde effect treedt op wanneer je zeewier samen met gebakken voedingsmiddelen eet.

Het reinigt de darmen. Zeewier zuivert dit orgaan dankzij het alginezuur dat het bevat. Het verwijdert de gifstoffen die zich afzetten in de wand van de dikke darm. Men gebruikt het ook als een natuurlijke remedie tegen colitis.

Zeewier verlaagt het cholesterolniveau. Het bevat 5 % onverzadigde vetten die het niveau van het ‘slechte’ cholesterol laten dalen. Bovendien bevat het geen verzadigde vetten.

We hebben in dit artikel de vele positieve effecten van zeewier besproken. Je moet dus absoluut overwegen om vaker zeewier te eten. Je kan het toevoegen aan je traditionele gerechten of unieke recepten ontwerpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.