Een voedzaam ontbijt - welke voedingsmiddelen kies je?

Het eten van een voedzaam ontbijt kan het lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen die je welzijn bevorderen. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen welke voedingsmiddelen je moet opnemen in je ontbijt. Houd het in gedachten!
Een voedzaam ontbijt - welke voedingsmiddelen kies je?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een voedzaam ontbijt zou de eerste maaltijd van je dag moeten zijn en toch bevat het vaak naast snacks ook de meeste ultrabewerkte producten. Omdat het het eerste is dat je eet na een lange periode van vasten gedurende de nacht, moet je ervoor zorgen dat je alleen hoogwaardige voedingsstoffen eet. Dus, wat is het geheim om van een ontbijt een gezonde en voedzame maaltijd te maken?

Je moet je dagelijkse ontbijt variëren. Het is dus een goed idee om natuurlijk voedsel op te nemen in plaats van ultrabewerkte producten zoals:

 • koekjes
 • ontbijtgranen
 • deegwaren

Dit is de enige manier om meer gezondheidsvoordelen uit je ontbijt te halen. Vandaag vertellen we je alles over dit onderwerp. Lees dus snel verder!

Is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag?

De meningen over deze vraag lopen uiteen. Volgens een studie (link in het Engels), gepubliceerd in de Cureus Journal of Medical Science, bieden andere gewoontes zoals intermitterend vasten ook gezondheidsvoordelen.

Hoe dan ook, als het gaat om een voedzaam ontbijt, moet je onthouden dat het bovenaan de lijst staat met gewoonten die een goede gezondheid bevorderen.

Tenminste, dit is volgens recent onderzoek (link in het Engels) dat gepubliceerd is in de International Journal of Environmental Research and Public Health. Dus of je nu eet of het ontbijt overslaat, de kwaliteit van je maaltijden is waar het echt om gaat.

Voedseleducatie is belangrijk, zodat je beetje bij beetje ultrabewerkte voedingsmiddelen vroeg op de dag kunt vervangen door verse producten. Deze voorzien je namelijk van de nodige voedingsstoffen zodat je je dagelijkse bezigheden goed en zonder tekorten uit kunt voeren.

Dit artikel vind je vast ook interessant:
7 gevolgen van het overslaan van het ontbijt

Eet dagelijks een voedzaam en gevarieerd ontbijt

Een voedzaam ontbijt

Een gezond, gevarieerd ontbijt is een ontbijt met ten minste één eiwitbron, één vetbron en één bron met goede koolhydraten.

 • Kies wat de eiwitten betreft voor een dierlijk product, zoals melk, ham, kalkoenfilet, kaas, kwark etc. Of kies voor een plantaardig eiwit, zoals noten.
 • Wat het vet betreft, probeer extra vierge olijfolie of avocado.
 • Als het om koolhydraten gaat is havermout de beste keuze, omdat het ook een goede hoeveelheid vezels bevat. Datzelfde geldt voor fruit.

Een voedzaam ontbijt

Een voedzaam ontbijt van hoge kwaliteit kan je lichaam belangrijke voordelen bieden. Daarom moet je kiezen voor verse ingrediënten en het gevarieerd houden.

Vergeet het fruit niet

Koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn een essentieel onderdeel van het ontbijt, dus je moet zorgen dat je deze opneemt in je ontbijt. De beste manier om een optimale voorziening van deze voedingsstoffen te garanderen, is door fruit te eten.

 • Kies zoveel mogelijk voor vers fruit.
 • Gebruik anders vers geperste en ongezeefde natuurlijke sappen.

Heb je koemelk?

Hoewel reclame en trends anders zeggen, is melk nog steeds een uitstekend voedingsmiddel. Fruitdranken die bedoeld zijn om het te vervangen, bevatten meestal een hoog suikergehalte, zelfs als je het thuis maakt. Zuivel is dus nog steeds een van de beste bronnen van eiwitten en vetten.

Daarnaast is het ook rijk aan calcium en vitamine D. Zoals je kunt zien is koemelk een uitstekende keuze om botverslechtering in de toekomst te voorkomen, vooral bij vrouwen. De enige reden om dit te vermijden is als je lactose-intolerant of allergisch voor koemelkeiwit bent.

Zaden, een goede aanvulling voor een voedzaam ontbijt

Als je op zoek bent naar perfectie, voeg dan een goede bron van antioxidanten en vetten toe. Chia en sesamzaadjes passen hier perfect bij. Eet ze echter met mate, omdat ze vrij veel calorieën bevatten.

Voedsel dat je moet vermijden bij een voedzaam ontbijt

Een mand met lekkere broodjes

Ultrabewerkt voedsel is nooit een goede optie, omdat het vaak grote hoeveelheden transvetten en geraffineerde suikers bevat. Bovendien kunnen ze het ontstaan van vrije radicalen en ontstekingsprocessen bevorderen.

Wit brood en industriële bakkerijproducten zijn niet de beste opties om van een voedzaam ontbijt te genieten. Deegwaren, ontbijtgranen, koekjes en commerciële sappen kunnen dus geen deel uitmaken van een voedzaam en gezond ontbijt.

Als je geen tijd hebt

Een van de grootste problemen bij het eten van een uitgebalanceerd ontbijt is het gebrek aan tijd in de ochtend. Als dit bij jou ook het geval is, bereid het dan de avond ervoor voor.

Havermoutpannenkoekjes zijn bijvoorbeeld een geweldige optie. Ze blijven de hele nacht vers op kamertemperatuur en je kunt zelfs fruit of yoghurt toevoegen om de smaak ervan te verbeteren.

Houd je ontbijt gevarieerd om eentonigheid te voorkomen. Iets anders dat je kunt proberen is het zelf maken van volkoren koekjes. Je kunt zelfs noten en fruit toevoegen om hun voedingswaarde te verbeteren.

Enkele voorbeelden van een voedzaam ontbijt

 • Toast met olijfolie, geraspte tomaat en kalkoenfilet.
 • Koffie met melk en een stuk fruit.
 • Een kom verse melk, havermout, chiazaad, een handvol gehakte walnoten en ananas.
 • Yoghurt of roomkaas met sesamzaadjes en pinda’s.
 • Meloen met ham en een kop koffie.
 • Een sandwich met guacamole en tonijn, een stuk fruit en koffie.

Hoe voedzaam is jouw ontbijt? Onthoud al deze aanbevelingen voor morgen en de dagen daarna… Op deze manier kun je genieten van de eerste maaltijd van de dag vol voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op je lichaamsfuncties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ganesan K, Habboush Y, Sultan S. Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle. Cureus. 2018;10(7):e2947. Published 2018 Jul 9. doi:10.7759/cureus.2947
 • Ferrer-Cascales R, Sánchez-SanSegundo M, Ruiz-Robledillo N, Albaladejo-Blázquez N, Laguna-Pérez A, Zaragoza-Martí A. Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(8):1781. Published 2018 Aug 19. doi:10.3390/ijerph15081781
 • Holick MF., The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment, and prevention. Rev Endocr Metabol Disord, 2017. 18 (2): 153-165.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.