Een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verliezen

Als je gewicht wilt verliezen, om wat voor reden dan ook, is alleen beweging niet voldoende.
Een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verliezen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding zijn cruciaal voor het handhaven van een gezonde levensstijl en het verliezen van gewicht tot je een ideale body mass index (BMI) bereikt. Lees dit artikel verder om te kijken naar enkele tips voor het creëren van een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verliezen.

De basisprincipes van een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verliezen

In het algemeen geldt dat, ongeacht het doel, elk gezond dieet voor gewichtsverlies deze vier principes moet omvatten:

 • Verscheidenheid: je dieet moet elke voedingsgroep omvatten, omdat elke groep bepaalde unieke voedingsstoffen levert.
 • Frequentie: als je regelmatig eet, terwijl je je porties in de gaten houdt, houd je je hormonen en energie in balans.
 • Gematigdheid: ook hier geldt dat je, ongeacht het doel van je gewichtsverlies, je moet richten op eten met mate, omdat het lichaam een beperkte hoeveelheid tijd heeft om de energie die afkomstig is van voedingsstoffen te absorberen en te gebruiken. Daarom is het cruciaal om de frequentie van je maaltijden te verhogen en tegelijkertijd de hoeveelheid die je eet te verminderen.
 • Hydratatie: elke chemische reactie die je stofwisseling reguleert, heeft water nodig; daarom moet je gedurende de dag regelmatig water drinken. Bovendien is het een geweldige manier om je eetlust onder controle te houden en je vol te laten voelen.
Wraos met groenten en fruit erin

Basisvoedingsmiddelen voor een evenwichtig afslankdieet

Ook al bestaat er niet zoiets als “calorie-negatief” voedsel, als je doel is om je percentage lichaamsvet te verlagen, dan moet je prioriteit geven aan het eten van caloriearme voedingsmiddelen die je een vol gevoel geven en voedingsstoffen leveren. De volgende voedingsmiddelen zijn goed voor je:

 • Fruit en groenten: dit soort voedsel is laag in calorieën, maar levert de meeste hoeveelheid vitaminen en mineralen.
 • Vis, eieren en vlees: ondanks het feit dat ze een bepaalde hoeveelheid vet bevatten, is hun aminozurengehalte van cruciaal belang voor de bescherming van de weefsels en de goede werking van je stofwisseling.
 • Gedroogd fruit en peulvruchten: deze producten zijn zeer gunstig voor de beheersing van het hormonale gehalte, omdat de energie die ze leveren afkomstig is van een zeer grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen en de opname daarvan zeer langzaam verloopt.
 • Rijst: een belangrijk voedingsmiddel om af te vallen, dat gebruikt kan worden om veel gezonde gerechten te bereiden, en dan met name zilvervliesrijst.
Verschillende soorten groenten en fruit

Voedingsmiddelen die niet worden aanbevolen voor gewichtsverlies

In principe omvat deze categorie voedingsmiddelen die direct veel energie leveren. Dit is het geval met geraffineerde suiker, meel en rijst in de meeste pasta, brood en rijstgerechten. Frisdranken en verwerkt sap behoren ook tot deze categorie.

Deze producten verhogen de bloedsuikerspiegel in een zeer snel tempo, wat de productie van insuline stimuleert en suiker naar je spieren stuurt. Hoewel het een goede zaak lijkt, kan het ook dit soort energie in andere soorten cellen stimuleren. Een van die soorten is adipocyten, de cellen die verbonden zijn met het vetweefsel van je lichaam.

Trucs om gewichtsverlies te bevorderen met een uitgebalanceerd dieet

De sleutel tot gewichtsverlies is het creëren van een negatieve energiebalans. Dit betekent dat je minder calorieën eet dan je verbrandt, en de calorieën die je consumeert moeten afkomstig zijn van voedzaam voedsel.

Als je zorgt dat je lichaam te veel calorieën verbruikt, kan dit een averechts effect hebben door het zogenaamde jojo-effect. Je lichaam beschermt zichzelf tegen een gebrek aan energie door het op te slaan als vet, wat betekent dat je elke vooruitgang die je hebt geboekt zult verliezen.

Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van de calorie-uitgaven van je lichaam. Het optimaliseert ook het gebruik van bepaalde voedingsstoffen. Er zijn oefeningen die je kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Regelmatig sporten verbetert ook de kwaliteit van je slaap en vermindert stress. Deze voordelen zijn direct gerelateerd aan effectief en langdurig gewichtsverlies. Ze verminderen de angst die je gedurende de dag ervaart. Met al deze soorten heb je een uitgebalanceerd dieet om succesvol af te vallen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Franzke B., Neubauer O., Cameron Smith D., Wagner KH., Dietary protein, muscle and physical function in the very old. Nutrients, 2018.
 • Stanhople KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.