Wat zijn de gevolgen van te veel eten?

Voor veel mensen kan te veel eten zowel lichamelijk als psychische gevolgen hebben. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen deze ongezonde gewoonte te vermijden. Vandaag vertellen we je meer over de gevolgen van te veel eten en hoe je dit kunt voorkomen.
Wat zijn de gevolgen van te veel eten?
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is waarschijnlijk dat je op een of ander moment wel eens meer hebt gegeten dan je had moeten doen. Misschien omdat het je favoriete eten was, of omdat je echt honger had. Misschien om een andere reden. Hoewel dit, als je het af en toe doet, geen groot probleem is, zijn de gezondheidsgevolgen van herhaaldelijk te veel eten talrijk.

In die zin kun je, wanneer het schuldgevoel over overmatig eten constant wordt, verschillende gezondheidsproblemen ervaren. Je zult niet alleen aankomen, maar je kunt ook factoren ervaren die verband houden met je humeur. Dus, hoe kun je voorkomen dat dit gebeurt? In ons artikel van vandaag zullen we enkele aanbevelingen geven.

Is te veel eten een probleem?

Over het algemeen zijn de gevolgen van af en toe te veel eten minimaal en tijdelijk. Als het verlangen om te eten echter steeds terugkeert en uit de hand loopt, dan zal dit waarschijnlijk tot verschillende fysieke en mentale gevolgen (Engelse link) leiden.

Mensen met een onevenredige eetlust worden niet alleen zwaarder; ze beginnen ook een negatief perspectief te ontwikkelen dat hen ervan weerhoudt hun dagelijkse leven te leiden.

Mogelijke oorzaken

Er zijn veel factoren die verband houden met de behoefte om meer te eten dan je zou mogen. Zoals we al hebben vermeld, gebeurt het niet alleen wanneer je je favoriete maaltijd eet. Herhaaldelijk te veel eten heeft meestal niets te maken met het eten zelf. Het heeft eerder te maken met constante stress (Engelse link) of factoren zoals een te restrictief dieet.

Te veel eten en vooral zoetigheden

De gevolgen van te veel eten

Allereerst kan overmatig eten fysieke gevolgen hebben, zoals overgewicht of obesitas, hoewel dat niet altijd het geval is. In veel gevallen kunnen de gevolgen psychologisch van aard zijn. Dit geldt zowel voor personen met overgewicht als voor andere mensen.

Volgens informatie gepubliceerd in The Primary Care Companion for CZS Disorders (Engelse link), kunnen de psychologische gevolgen van te veel eten de volgende zijn:

 • Verlies van controle als je in de buurt van voedsel bent.
 • Sociale isolatie.
 • Verhoogde onrustgevoelens.
 • Een staat van angst of lijden.
 • Geen plezier meer hebben in activiteiten die je vroeger leuk vond.
 • Verandering in geheugen en concentratie.
 • Obsessies met betrekking tot voedsel en voedingswaarden.
 • Slaapveranderingen.
 • Een afname van de werkprestaties.
Vrouw propt zich vol met eten

Sleutels om te veel eten te voorkomen

Om overmatig eten te voorkomen, zijn er strategieën die je dagelijks kunt toepassen. Je moet echter begrijpen dat het slechts interventies zijn en niet in de plaats mogen komen van professionele behandeling. Als je overmatige onrustgevoelens hebt rond eten, kun je het beste een arts of specialist raadplegen.

Identificeer je emoties

Om de emoties die je ervaart te identificeren, helpt het je ook met je problemen om te gaan. Een idee is om een dagboek te beginnen en te schrijven over wat je voelt. Behalve dat het je afleidt van het zoeken naar voedsel, kan het je ook helpen om interessante dingen over jezelf te ontdekken.

Vermijd geobsedeerd te zijn met eten

Als je merkt dat je te veel eet, is dit niet het moment om jezelf te straffen. Als je voedingsmiddelen die je lekker vindt begint uit te sluiten, dan kun je het waarschijnlijk niet lang volhouden. Je zult eerder een sterk verlangen ontwikkelen om te eten wat het ook is dat je uit je dieet hebt verwijderd.

Dit kan tegelijkertijd gepaard gaan met gevoelens van frustraties wanneer je je doel niet kunt bereiken. Als gevolg hiervan kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je maar moeilijk uit kunt komen. Daarom is het altijd het beste om een gezond dieet te volgen zonder tot het uiterste te gaan.

Doe aan lichaamsbeweging op een manier die je leuk vindt

Verschillende onderzoeken (Engelse link) wijzen erop dat sommige mensen sporten om te compenseren dat ze te veel eten. Met andere woorden, voor hen is lichaamsbeweging een straf omdat ze te veel hebben gegeten. Het is voor hen ook de enige manier om te voorkomen dat ze aankomen.

Je moet onthouden dat lichaamsbeweging gezond is, maar het doel is niet alleen gewichtsverlies. Je moet sporten omdat dit gezond is voor je welzijn. Maar je moet ook voorzichtig zijn dat je je fysieke capaciteiten niet overschrijdt. Als je er niet aan gewend bent, begin dan geleidelijk, tussen de 20 en 30 minuten per dag.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor een gezond lichaam

Raadpleeg een professional

Hoewel niet iedereen zich tot een professional wendt als het gaat om te veel eten, zijn er situaties waarin je dat wel zou moeten doen. Dit geld vooral als overmatig eten te maken heeft met emotionele factoren.

Zoals uitgelegd in een onderzoek in het medische blad Current Psychiatry Reports (Engelse link), is psychologische therapie nuttig bij het herkennen en helpen corrigeren van gedrag dat tot dit overeten leidt. Tegelijkertijd verbetert het het algehele welzijn van een persoon.

De gevolgen van te veel eten: waar je aan moet denken

Hoewel te veel eten gedurende een lange periode kan leiden tot gewichtstoename, kan het ook andere gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om te bepalen waarom het gebeurt en de bijbehorende factoren zo snel mogelijk te identificeren. Op die manier kun je een adequate behandeling kiezen om te voorkomen dat dit probleem je kwaliteit van leven aantast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goldschmidt AB, Loth KA, MacLehose RF, Pisetsky EM, Berge JM, Neumark-Sztainer D. Overeating with and without loss of control: Associations with weight status, weight-related characteristics, and psychosocial health. Int J Eat Disord. 2015;48(8):1150‐1157. doi:10.1002/eat.22465
 • Razzoli M, Pearson C, Crow S, Bartolomucci A. Stress, overeating, and obesity: Insights from human studies and preclinical models. Neurosci Biobehav Rev. 2017;76(Pt A):154‐162. doi:10.1016/j.neubiorev.2017.01.026
 • Ferrario CR. Food Addiction and Obesity. Neuropsychopharmacology. 2017;42(1):361. doi:10.1038/npp.2016.221
 • Godoy F. Trastorno del comedor compulsivo: Incorporación del concepto en la salud pública chilena.Rev Chil Nutr. 2015.42(4),399-402.
 • Dittmer N, Jacobi C, Voderholzer U. Compulsive exercise in eating disorders: proposal for a definition and a clinical assessment. J Eat Disord. 2018;6:42. Published 2018 Nov 28. doi:10.1186/s40337-018-0219-x
 • Síndrome de edorexia: evaluación y diagnóstico. salud pública de méxico. 2014. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342014000300007.
 • Iacovino JM, Gredysa DM, Altman M, Wilfley DE. Psychological treatments for binge eating disorder. Curr Psychiatry Rep. 2012;14(4):432‐446. doi:10.1007/s11920-012-0277-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.