Hoe om te gaan met obsessieve gedachten

Er zijn technieken om te leren omgaan met obsessieve gedachten. De sleutel is hoe je met deze gedachten omgaat. Blijf lezen om meer te weten te komen.
Hoe om te gaan met obsessieve gedachten
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 16 september, 2022

Obsessieve gedachten hebben is eigenlijk heel gewoon. Wij mensen zijn wezens die constant aan het denken zijn. Daarom moeten we het feit dat we de neiging hebben een veelheid aan willekeurige gedachten te koesteren normaliseren.

Het probleem doet zich voor wanneer die gedachten obsessief worden en ons dagelijks functioneren beperken. Als dit bij jou het geval is, leer dan in dit artikel hoe je met obsessieve gedachten kunt omgaan.

Hoe om te gaan met obsessieve gedachten

Dit soort dingen gebeurt meestal wanneer iemand te veel waarde of belang hecht aan het denken aan iets. Als gevolg hiervan gaat je denken aan een simpele mentale gebeurtenis over in een psychologisch probleem.

Hoewel we geen controle hebben over onze gedachten, is het geven van waarde aan gedachten wel iets waar we controle over hebben.

Er zijn grote verschillen in hoe we ons verhouden tot onze cognitieve gebeurtenissen. Sommige mensen kunnen voorkomen dat ze hun gedachten worden. In plaats daarvan zien ze deze gedachten voor wat ze zijn en hechten er niet te veel waarde of belang aan.

Aan de andere kant identificeren anderen zich juist wel met hun gedachten. Vaak delen deze mensen eigenschappen zoals perfectionisme en verantwoordelijkheid.

Daarom relateren ze vaak aan hun gedachten en worden één met die eigen gedachten alsof ze zich in echte situaties bevinden. Gedachten zijn echter vaak creaties van je geest en niet hetzelfde als de realiteit.

Een van de meest gebruikelijke behandelmethoden hiervoor is om te leren omgaan met obsessieve gedachten. Logischerwijs zal de persoon in kwestie nieuwe manieren moeten leren hoe zijn of haar gedachten te benaderen, hoe ermee om te gaan en hoe te relateren aan deze gedachten. Het uiteindelijke doel is om je leven niet door je gedachten te laten beheersen.

Denken of niet denken? Dat is de vraag…

Vrouw met obsessieve gedachten

Obsessieve gedachten kunnen enorm vervelend worden. Denk aan al die keren dat dat zomernummer in je hoofd zat en je het er niet meer uit kreeg. Sterker nog, hoe meer je probeerde niet te luisteren en mee te neuriën, hoe sterker het je leven onderbrak.

Met obsessieve gedachten gebeurt er hetzelfde. Het idee van ‘niet denken’ heeft ironisch genoeg een rebound-effect waardoor de gedachte juist sterker wordt. Daarom is het de sleutel om naast je gedachten te leren leven en ernaar te kijken alsof je toeschouwer bent van je mentale processen.

Deze oefening is echter niet eenvoudig. We hebben al vastgesteld dat obsessies erg ongemakkelijk zijn en het natuurlijke dat we doen is proberen ze uit ons hoofd te krijgen om zo van bezorgdheid af te komen. Hier spelen dwanghandelingen een rol: bijna onbewuste acties die het ongemak neutraliseren en de obsessie doen afnemen.

Op de korte termijn lijkt het misschien te werken, maar op de lange termijn wordt de ‘oplossing’ het echte probleem. We worden namelijk afhankelijk van deze dwanghandelingen en gebruiken ze om obsessies te elimineren, maar die daardoor juist worden versterkt.

Strategieën om obsessieve gedachten te beheersen

Het idee is om niet in dwang te vervallen als middel om gedachten te neutraliseren en denken te vermijden. Daarom zijn de strategieën die het beste hebben gewerkt om met obsessieve gedachten om te gaan, de volgende:

Cognitieve defusie

Het cognitief onschadelijk maken van onze mentale gebeurtenissen betekent dat we weten hoe we gedachten van de werkelijkheid en jou als persoon kunnen scheiden.

Dat wil zeggen dat je moet erkennen dat jij niet je gedachten bent: je bent zoveel meer dan je gedachten. Aan de andere kant is het ook nodig om te beseffen dat het hebben van gedachten niet betekent dat het realiteiten zijn.

Gedachten zijn niets meer dan dat: psychologische inhoud, beelden en percepties. Het zijn echter geen objectieve en verifieerbare realiteiten. Daarom heeft het geen zin om te handelen volgens ideeën die niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Het is veel functioneler om gedachten te behandelen als entiteiten die je niet leuk vindt en ze gewoon voorbij zien komen. Je kunt ze zelfs begroeten en bij ze blijven totdat ze in intensiteit beginnen te verminderen.

Stop zoveel belang te hechten aan obsessieve gedachten

Hecht niet te veel waarde aan je gedachten

Je hoeft nog geen belang te hechten aan een gedachte alleen omdat je het denkt. We hebben al gezegd dat denken bij uitstek menselijk is, net als dromen.

We hebben allemaal gedachten waarover we ons zouden schamen om ze te herkennen of te vertellen. Dat betekent echter niet dat ze belangrijk zijn of dat ze ons op enigerlei wijze definiëren. Daarom is het een goede manier om de waarde die we aan denken geven te verminderen.

Omarm je gedachten

We hoeven niet alleen niet voor onze gedachten weg te lopen, maar we moeten ook proberen de mentale oefening te doen om ze te omarmen. Het omarmen van onze demonen betekent dat we openstaan voor de ervaring dat ze aanwezig zijn, zelfs als we ze niet leuk vinden.

Onderdruk dwangmatige handelingen

Dit onderdeel is essentieel. Voor elke drang die we hebben, vertellen we onze gedachten dat ze gelijk hebben. Dat wil zeggen, we voeren een echte actie uit vanuit een mentaal idee.

Realiteit en je geest zijn echter twee verschillende werelden, die niet per se veel met elkaar te maken hebben. Daarom is het noodzakelijk om de moeite te doen om compulsies of drang te remmen, zodat je je obsessieve gedachten niet verder voedt.

Probeer jij erachter te komen hoe je met obsessieve gedachten om moet gaan? Hopelijk heb je hier geleerd dat er verschillende strategieën zijn om dit te doen en om te voorkomen dat die gedachten je leven overnemen. Het is echter een goed idee om ook een psycholoog te raadplegen voor extra ondersteuning en begeleiding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ruiz, M.A., Díaz, M. I., Villalobos, A. (2012). Manual de Técnicas de Intervención Cognitivo Conductuales. Desclée De Brouwer, S.A
  • Julien, D., O’Connor, K. P., & Aardema, F. (2007). Intrusive thoughts, obsessions, and appraisals in obsessive-compulsive disorder: A critical review. Clinical Psychology Review. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2006.12.004
  • Kühn S, Schmiedek F, Brose A, Schott BH, Lindenberger U, Lövden M. The neural representation of intrusive thoughts. Soc Cogn Affect Neurosci. 2013;8(6):688–693. doi:10.1093/scan/nss047
  • Masuda, A., Twohig, M. P., Stormo, A. R., Feinstein, A. B., Chou, Y. Y., & Wendell, J. W. (2010). The effects of cognitive defusion and thought distraction on emotional discomfort and believability of negative self-referential thoughts. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry41(1), 11–17. https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2009.08.006
  • Morein-Zamir S, Fineberg NA, Robbins TW, Sahakian BJ. Inhibition of thoughts and actions in obsessive-compulsive disorder: extending the endophenotype?. Psychol Med. 2010;40(2):263–272. doi:10.1017/S003329170999033X

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.