Ontdek de zes voordelen van elke dag wandelen

Elke dag wandelen verbetert je gezondheid. Het voorkomt ook geestelijke en fysiologische aandoeningen.Maak kennis met de voordelen van elke dag wandelen.
Ontdek de zes voordelen van elke dag wandelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volgens een studie die onderzoekers van de universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd hebben, kan elke dag wandelen bij vele mensen het risico op vroegtijdig overlijden verminderen.

Het biedt ook andere gezonde voordelen voor je dagelijks leven. In dit artikel bespreken we enkele voordelen die je zullen motiveren om elke dag een dagelijkse wandeling te maken.

Zes voordelen van elke dag wandelen

1. Elke dag wandelen helpt bij dementie

Bij mensen die aan stoornissen lijden, kunnen aerobic-oefeningen van een laag niveau de symptomen van dementie verminderen. Elke dag wandelen in combinatie met minstens drie keer per week een training kan daarom je algemeen geestelijk welzijn verbeteren.

2. Wandelen helpt je hart

Wandelen helpt het hart

Jouw hart geniet het meest van de positieve effecten van wandelen wanneer je de gewoonte hebt om een dagelijkse wandeling te maken.

Wandelen helpt het hart namelijk om zonder inspanning bloed te pompen. Het volledige cardiovasculaire systeem heeft hier dus baat bij. Op zijn beurt vermindert dit het risico op overlijden als gevolg van hartproblemen.

3. Het kan je risico op kanker verminderen

Volgens een studie uit 2018 (1) kan wandelen een belangrijk hulpmiddel zijn bij kankertherapie. De reden is dat het kan helpen om de vermoeidheid te verminderen die door de behandelingen veroorzaakt wordt.

In deze studie heeft men vastgesteld wat het effect was bij vrouwen die aan borstkanker leden en bij mensen die darmkanker hadden. Wekelijks 180 minuten wandelen kan helpen om deze vormen van kanker te voorkomen en te bestrijden. Er zijn dus goede redenen om minstens 25 minuten per dag te wandelen.

4. Wandelen verbetert je humeur

Men heeft enkele experimenten uitgevoerd met mensen die de gewoonte hebben om dagelijks te wandelen en te bewegen. Volgens deze onderzoeken kan elke dag wandelen je humeur verbeteren.

In een situatie van emotionele stress, geestelijke uitputting of depressie is het dus aanbevolen om in het park te gaan wandelen of een berg opwandelen. Je kan dit in je eentje of samen met iemand doen.

5. Wandelen verhoogt de hoeveelheid vitamine D in je lichaam

Vitamine D zorgt dat de botten fosfor en calcium opnemen. Dit versterkt op zijn beurt het skelet. Het is aangetoond dat lange wandelingen maken de hoeveelheid vitamine D in je lichaam laat stijgen wanneer je in de zon wandelt.

Wanneer de huid blootgesteld wordt aan het zonlicht, dan begint het lichaam vitamine D aan te maken. Dit is nodig om de botten op een normale manier te laten werken.

Gaan wandelen mits je zonnebrandolie gebruikt, is dus een goede manier om gezond te blijven. Er zijn namelijk weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten.

Dat is ook de reden waarom men in het algemeen bejaarde burgers aanbeveelt om dagelijks te gaan wandelen. Het helpt hen namelijk om hun botten sterker te maken.

6. Het helpt bij erectiestoornissen

Elke dag wandelen helpt bij erectiestoornissen

Mannen die ervoor kiezen om elke dag een wandeling te maken, kunnen hier geweldige voordelen uit halen voor hun seksleven. Sommige onderzoeken tonen aan dat wandelen als een regelmatige lichamelijke activiteit, erectiestoornissen bij mannen vermindert.

Dit is ook bij vele vrouwen doeltreffend. Het zorgt ervoor dat ze een volledig actief seksleven hebben met een groter tevredenheidsgehalte op het gebied van intimiteit.

Ook dit is een interessant artikel:
6 situaties waarin je seksueel contact beter vermijdt

Ervaar de voordelen van elke dag wandelen

Wandelen verkwikt niet alleen je benen. Het helpt ook het volledige lichaam, je geest inbegrepen. Deze activiteit heeft het vermogen je te laten ontspannen, een eind te maken aan stress, depressie te bestrijden en je te vullen met energie.

Het voorkomt bovendien ook obesitas en maakt het mogelijk om je ideale lichaamsgewicht te behouden. Wandelen is ook in staat om jouw metabolisme te regelen. Dit alles vertaalt zich in een hogere levensverwachting.

Onthoud in elk geval dat ook je wandeltempo belangrijk is. Je moet een goed wandeltempo hebben waarbij enige inspanning vereist is (winkelen hoort hier dus niet bij)!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.