Is het mogelijk om plaatselijk vet te verwijderen?

De inname van cafeïne wordt geassocieerd met betere waarden als het gaat om gewichtsverlies, zolang het samengaat met een dieet en lichaamsbeweging.
Is het mogelijk om plaatselijk vet te verwijderen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een groot deel van de bevolking heeft hetzelfde doel als het gaat om op een dieet te gaan: het verminderen van vetweefsel. De grote vraag is of het mogelijk is om plaatselijk vet kwijt te raken.

Afhankelijk van het somatotype, hoopt elk individu een grotere hoeveelheid vet op in verschillende delen van het lichaam. Over het algemeen zijn mannen vatbaarder voor het ophopen van vetweefsel in het bovenlichaam. Vrouwen zijn echter vatbaarder voor het opslaan van vet in hun dijen en op hun heupen.

Als het gaat om het bedenken van een protocol voor het verminderen van vetweefsel, is de belangrijkste stap het bepalen van van een hypocalorisch dieet dat de weegschaal laat kantelen ten gunste van de energie-output. Op die manier verbrand je meer energie dan je opneemt. Hierdoor gebruikt je lichaam zijn reserves in de vorm van vetweefsel om energie te produceren.

Het is niet mogelijk om plaatselijk vet kwijt te raken

Veel routines voor lichaamsbeweging en diëten bieden resultaten voor een specifiek deel van het lichaam. Het is echter niet mogelijk om plaatselijk vet kwijt te raken. Het verminderen van vetweefsel gebeurt alleen globaal en proportioneel. Er is geen specifiek metabolisch mechanisme waarmee je met name vet kunt verminderen.

Als het gaat om het verminderen van lichaamsvet, is de beste optie om een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen. Daarnaast moet je regelmatig sporten.

Dit is precies wat een artikel, gepubliceerd in het blad Current Gastroenterology Reports (Engelse link), onthult. Verder helpt het opnemen van krachtoefeningen voor meerdere gewrichten om de energie-output te verhogen en het gewichtsverlies te maximaliseren.

Is het mogelijk om plaatselijk vet te verwijderen

Wees niet geobsedeerd door vetverbranding

Hoewel het kwijtraken van vetweefsel te maken heeft met een algehele gezondheid, is het belangrijk om niet geobsedeerd te raken door dit doel. Je prioriteit zou het ontwikkelen van voedingsgewoonten moeten zijn die je risico op het ontwikkelen van ziekten verkleinen, volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology (Engelse link).

Overstappen op gezondere voedingsgewoonten leidt meestal vanzelf tot gewichtsverlies. Als dat echter niet het geval is, dan moet je evalueren hoeveel voedsel je eet en hoeveel lichaamsbeweging je krijgt.

Supplementen voor gewichtsverlies

Zoals we al zeiden, is er geen manier om plaatselijk vet kwijt te raken. Bepaalde stoffen en supplementen kunnen echter de functie van voeding en lichaamsbeweging ondersteunen.

De eerste hiervan is cafeïne, die je kunt consumeren in de vorm van capsules, thee of koffie. De regelmatige inname van deze alkaloïde gaat gepaard met een grote vermindering van vetweefsel.

Daarnaast draagt het ook bij aan een tijdelijke verbetering van de cognitieve functie. Zorg er echter voor dat je met een specialist praat voordat je meer cafeïne in je dieet opneemt.

Een andere stof die gewichtsverlies kan bevorderen is capsaïcine. Dit is een veelvoorkomend element in pittige pepers zoals chilipepers. Daarom kan het opnemen van pittig voedsel in je dieet bijdragen aan een grotere vermindering van vetweefsel. Deze strategie is eenvoudig en gemakkelijk te implementeren.

Dat gezegd hebbende, moet je voorzichtig zijn met de supplementen die te koop zijn. In veel gevallen is het bewijs met betrekking tot hun effectiviteit bij het verminderen van lichaamsvet schaars of geheel afwezig. Sommige van deze producten kunnen zelfs bij bepaalde personen negatieve bijwerkingen hebben, zoals tachycardie.

Effect van cafeïne op vetverbranding

Ja, je kunt vet kwijtraken, alleen niet plaatselijk

Zoals we al zeiden, is het niet mogelijk om plaatselijk vet kwijt te raken. Dus om van je ‘zwemband’ af te komen, moet je je totale percentage lichaamsvet verminderen. Dit is echter lang niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt.

De sleutel is het aanleren van gezondere voedingsgewoonten, zonder geobsedeerd te zijn door gewichtsverlies op zich. Door simpelweg meer groenten te eten en minder ultrabewerkt voedsel te eten, zal dit een groot verschil maken als het gaat om het bereiken van je doel.

Tegelijkertijd kunnen bepaalde stoffen de effecten van lichaamsbeweging en voeding op het afvallen versterken. Cafeïne en capsaïcine zijn twee voorbeelden die het beste werken. Het goede nieuws is dat je deze stoffen terugvindt in voedingsmiddelen die uit de natuur komen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Obert J., Pearlman M., Obert L., Chapin S., Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.