Zorgen vitamines voor energie?

Er zijn aanwijzingen dat vitamine B2 energie aan de cellen levert. Dit is echter niet voldoende om onze vitaliteit te vergroten. Lees verder om erachter te komen hoe je er meer van kunt krijgen.
Zorgen vitamines voor energie?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vitamines zijn essentiële micronutriënten die aan een groot aantal stofwisselingsprocessen deelnemen en die voor energie kunnen zorgen. Het is noodzakelijk om hun inname te garanderen, omdat een tekort het optreden van ziekten kan veroorzaken. Ze zijn bovendien direct gerelateerd aan de energieproductie.

We moeten niet vergeten dat er twee soorten vitamines zijn: in water oplosbaar en in vet oplosbaar. De eerste lost op in water en de laatste in vet. Deze voorwaarde betekent echter dat we alleen accumulerend vetweefsel kunnen opslaan. In water oplosbare stoffen gaan ondertussen via de urine verloren.

In dit artikel gaan we in op het geval van in water oplosbare vitamine B en aan hun processen gerelateerd aan energiemetabolisme, zoals uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt.

Zorgen vitamines voor energie?

Het is duidelijk dat de belangrijkste voedingsstoffen voor energie koolhydraten en vetten zijn. Afhankelijk van of we aëroob of anaëroob metabolisme gebruiken, zal de ene of de andere een grotere rol gaan spelen.

Het bestaan van katalytische stoffen is echter noodzakelijk om de energetische reacties teweeg te brengen. Dit zijn met name B-vitamines. Veel van de energiereacties vinden in de mitochondriën plaats. Cellulaire ademhaling is onder meer van deze organellen afhankelijk.

Wetenschappelijke verslagen (Engelse link) suggereren dat vitamine B2 een fundamentele co-factor is bij het verkrijgen van energie in de cel. Dit betekent echter niet dat vitaminesuppletie of verhoogde vitamine-inname onze vitaliteit zal verbeteren.

Tenzij er een eerder tekort is geweest, is er geen studie die aantoont dat een toename van deze stoffen in ons lichaam in een grotere energieproductie kan resulteren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn wateroplosbare vitamines?

Manieren om met vitamines je energieniveau te verhogen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine b

Vitamine B2 werkt als een fundamentele cofactor bij het verkrijgen van energie in de cel. Er is echter geen bewijs dat dit ons energieniveau verhoogt. Bij het zoeken naar het verhogen van je energieniveau, is de beste optie een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Je moet ook regelmatig sporten. Op deze manier verbetert het de efficiëntie van energiereacties, spieraanpassingen zullen optreden en het hormonale systeem reguleren.

Bepaalde tekorten aan voedingsstoffen kunnen met het ontstaan van vermoeidheid verband houden. Een typisch geval is een pathologie die als bloedarmoede bekend staat. Deze ziekte treedt op bij een afname van de efficiëntie van het zuurstoftransport afkomstig van een vitamine B12- of ijzertekort (Spaanse link).

Het is aan beperkende diëten zonder vlees gekoppeld, typisch voor langeafstandsatleten. Om deze redenen kan het schrappen van een groep voedingsmiddelen uit onze voeding fataal zijn bij het zoeken naar een verbetering van onze gezondheid.

Effectieve supplementen

Scheikundige verbinding cafeïne

Er zijn ergogene hulpmiddelen die onze vitaliteit en prestatie kunnen verhogen. Dit is dus het geval met cafeïne, dat volgens de wetenschappelijke literatuur in staat is om het cognitieve systeem te verbeteren en het optreden van vermoeidheid te verminderen.

Deze stof verhoogt het gevoel van energie en is bij grote hoeveelheden giftig. Het gebruik ervan wordt echter teruggebracht tot een specifiek doseringsspectrum en er zijn gevallen waarin het gebruik ervan niet wordt aanbevolen.

Het gebruik ervan is op middellange en lange termijn veilig. Het is bovendien gekoppeld aan bescherming tijdens de ontwikkeling van langdurige neurodegeneratieve ziekten. Er zijn wetenschappelijke artikelen die deze bewering ondersteunen, hoewel het, zoals we al zeiden, alleen in gematigde doses wordt aanbevolen.

Om duidelijk te zijn: vitamines zorgen voor energie

Ondanks het feit dat vitamine B een bron van metabole energie is, zijn er geen aanwijzingen die ons doen bevestigen dat een toename van het verbruik het energieniveau en de vitaliteit zal verbeteren.

Voor deze taak is de beste optie om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen. Door de beperkingen van voedselgroepen te vermijden, kun je geen tekorten aan voedingsstoffen krijgen. Dit zorgt op zijn beurt voor een optimale werking van het cellulaire en energiemetabolisme, waardoor het lichaam in goede conditie blijft.

Er zijn echter enkele ergogene hulpmiddelen om het energieniveau, zij het tijdelijk, te verbeteren. Zoals we al zeiden, is cafeïne voor deze taak een uitstekende optie.

Ten slotte, als je over de kwaliteit van je dieet twijfelt, dan kun je het beste de mening van een voedingsdeskundige vragen. Deze professional zal je dieet optimaliseren zodat je nooit energie tekort komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
  • Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
  • Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
  • Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.