Wat kun je doen om je vetmassa te verminderen?

Om vetmassa te verminderen moet je bepaalde wijzigingen aanbrengen in je levensstijl. Lees hier onze tips.
Wat kun je doen om je vetmassa te verminderen?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Probeer je af te vallen maar zie je weinig resultaat? In ons artikel van vandaag zullen we je wat trucs vertellen hoe je je vetmassa kunt verminderen.

Onthoud dat sommige van je dagelijkse gewoonten een groter effect op je lichaam hebben dan je misschien denkt. Het bereiken van je streefgewicht heeft echter niets te maken met superstrikte gezonde diëten.

Bekijk de onderstaande lijst en breng de nodige wijzigingen aan in je levensstijl. Je zult zien dat je maat kleiner zal worden terwijl je probeert te voorkomen dat je lichaam meer vet ophoopt.

Natuurlijke manieren om je vetmassa te verminderen

1. Vermijd beperkende diëten

Waar je ook kijkt, er zijn altijd wel diëten die gewichtsverlies binnen een paar dagen beloven. Hoewel ze korte tijd kunnen werken, kunnen ze niet tegengaan dat je lichaam vetmassa ophoopt.

Het kan zelfs zijn dat je juist meer overgewicht ervaart dan vóór je met het dieet begon. Dit kan gebeuren omdat je lichaam merkt dat het niet goed wordt gevoed en zichzelf begint te beschermen.

Met andere woorden, als je stopt met eten, zal je lichaam proberen vet op te slaan om aan je energiebehoeften te voldoen. Onthoud dat zowel koolhydraten als vetten je lichaam van energie voorzien, zodat je voor je dagelijkse activiteiten kan zorgen.

Het beste wat je kunt doen, is de hele dag kleine porties te eten. Door dit te doen, weet je lichaam dat het de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en zal daardoor geen vet gaan ophopen.

2. Kies voor natuurlijke voeding die niet zwaar bewerkt is

Gezonde voeding om je vetmassa te helpen verminderen

Een andere truc om je vetmassa te helpen verminderen, is zo natuurlijk mogelijk eten. Denk er eens even over na hoe bewerkte voedingsmiddelen zijn bereid met vetten, zoetstoffen en chemicaliën waardoor de calorieën zich opstapelen. Als je deze calorieën niet snel verbrandt, veranderen ze in vet dat zich in je lichaam ophoopt.

Probeer daarom natuurlijke voeding te eten om dit te voorkomen. Kies bijvoorbeeld in plaats van commerciële sappen te drinken het fruit zelf te eten of zelf thuis sap te maken.

3. Begin je dag met een voedzaam ontbijt om je vetmassa te helpen verminderen

Het is bewezen (Engelse link) dat mensen die elke dag ontbijten, minder problemen hebben met gewichtstoename en meer succes hebben met het voorkomen van vetophoping. Dit gaat hand in hand met het eerste punt.

Wanneer je je dag begint heeft je lichaam voedingsstoffen, vezels en energie nodig om je dagelijkse activiteiten door te komen. Als je er echter voor kiest om het ontbijt over te slaan of een ongezond ontbijt te nuttigen, dan begint je lichaam vet op te slaan.

In het ideale geval zou je ontbijt de drie macronutriënten moeten bevatten:

  • gezonde vetten
  • eiwitten
  • koolhydraten

Door dit je hieraan te houden krijg je je benodigde voedingsstoffen binnen en is je lichaam klaar voor de dag.

4. Wees verstandig bij het kiezen van je dressings

Maak zelf je sausjes en dressings

Een andere truc om de vetmassa die je lichaam ophoopt te verminderen, is het vermijden van dressings of sausjes die verzadigde of ongezonde vetten aan je dieet toevoegen. In plaats van commerciële producten op je salades te gebruiken, kun je thuis je eigen lichtere producten maken met hoogwaardige vetten.

Je kunt eens vinaigrette of mosterd proberen, of thuis je eigen mayonaise maken. In het begin lijkt het misschien te veel moeite, maar je lichaam slaat binnen de kortste keren minder vet op.

Als je je eigen dressings maakt, kun je bovendien natuurlijke hoogwaardige vetten toevoegen, waardoor je minder kans hebt om aan te komen. Het beste van alles is dat ze je hart en bloedvaten gezond houden. Enkele van de beste opties zijn dressings van:

  • avocado-olie
  • kokosnootolie
  • extra vierge olijfolie

5. Kies voor spray-oliën of plantaardige oliën

Kook jij meestal met margarine of boter? Zeker, het klopt dat ze je eten heerlijk maken. Maar het probleem is dat ze niet helpen om de hoeveelheid vet die ons lichaam ophoopt te verminderen.

We raden je daarom aan om spray-oliën te gebruiken. Deze oliën kunnen je olieverbruik echt verminderen omdat een kleine hoeveelheid al genoeg is.

Als alternatief kun je plantaardige oliën gebruiken. Je kunt echter nog steeds het risico lopen dat je te veel gebruikt. Als je plantaardige oliën voor de smaak wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een theelepel afmeet en nooit overschrijdt.

Weet jij nog andere tips om te voorkomen dat je lichaam vet ophoopt? Onthoud dat het niet altijd te maken heeft met extreme diëten of urenlang sporten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.