Welke soort rijst is het beste voor je figuur?

Als we op onze lijn willen letten, beginnen we vaak meer aandacht te besteden aan het eten van bepaalde voedselproducten, zoals rijst, pasta en brood.
Welke soort rijst is het beste voor je figuur?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is goed om te weten welke soort rijst het beste is om onze doelen te bereiken. Dankzij de veelzijdigheid en aangename smaak is rijst voor veel maaltijden een heerlijk bijgerecht. Wie heeft er nou niet eens rijst als bijgerecht gegeten?

Door de trend om gezonder te eten, en ook met het oog op gewichtsbeheersing, dient de vraag zich aan welke soort rijst het beste voor je figuur is? Witte of bruine rijst? Hieronder zullen we wat rijstmythes kraken en het ware antwoord onthullen.

Welke soort rijst moeten we eten?

Als het over rijst gaat, horen we zoveel verschillende dingen. Mensen zeggen dat rijst ervoor zorgt dat we aankomen, en daarom niet in een dieet thuishoort. Ze zeggen ook dat zilvervliesrijst meer gezonde eigenschappen heeft, of dat witte rijst geen gezondheidsvoordelen heeft. Zijn deze uitspraken allemaal waar?

Rijst wordt veel gebruikt in de gastronomie. Al zien witte en zilvervliesrijst er qua vorm hetzelfde uit, ze hebben verschillende voedingswaarden. Het is handig om te weten welke dat zijn.

Vooral als je gewicht wilt verliezen of behouden kan die informatie van belang zijn. Welke soort rijst is het beste voor onze taille? Het verschil tussen de witte- en zilvervliesvariant zit in hoe ze verwerkt worden. Dat gebeurt dus pas na de oogst. Laten we de kenmerken van elke soort eens bekijken.

Zilvervlies rijst

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst bestaat uit de hele rijstkorrel. Dus deze korrels hebben geen enkele raffinageproces ondergaan en blijven in hun natuurlijke staat.

Zilvervliesrijst behoudt na de oogst het buitenste laagje dat om de korrel heen zit. Daardoor heeft deze rijst een hogere concentratie aan voedingsstoffen. Zilvervliesrijst behoudt de kiem en zemelen en daarom bevat deze rijst meer vezels dan zijn witte tegenhanger.

Enkele van de voedingsstoffen die in bruine rijst zitten zijn:

 • Magnesium. Dit is een belangrijk mineraal voor onze botten.
 • Selenium. Een bron van essentiële elementen voor ons DNA en voor de regulering van de schildklier.
 • Mangaan. Een mineraal dat een krachtige antioxidant is. Eén kopje bruine rijst voorziet in 88% van de dagelijkse behoefte van ons lichaam.

Witte rijst

De textuur van deze variëteit heeft een textuur die delicater en gladder is. Als deze rijst bewerkt wordt, verliest het zijn kiem en zemelen. Als gevolg hiervan verliest witte rijst een groot deel van zijn natuurlijke voedingsstoffen, waaronder zink, magnesium en selenium.

Omdat er maar een klein gedeelte van de genoemde voedingsstoffen achterblijft, zijn de hoeveelheden beduidend lager dan die in zilvervliesrijst. Als gevolg van deze manier van verwerken, wordt witte rijst vaak verrijkt met vitamines uit de B-groep en ijzer.

Calorieën en voedingsstoffen van beide soorten rijst

Calorieën van rijst

Als je probeert af te vallen, en je vergelijkt de feiten betreffende de voedingswaarden, dan zul je merken dat het verschil tussen witte en zilvervliesrijst niet heel groot is.

Om je een voorbeeld te geven, 100 gram van beide producten hebben een vergelijkbare hoeveelheid calorieën, 361 in witte, en 345 in zilvervliesrijst. Het vetgehalte verschilt ook niet veel, witte rijst heeft iets minder vet dan bruine rijst.

En voor wat betreft de koolhydraten zijn de verschillen ook miniem. Witte rijst bevat iets meer koolhydraten dan bruine rijst.

Er is echter wel een verschil in het vezelgehalte. Bruine rijst bevat veel meer vezels dan witte rijst. Eén kopje bruine rijst levert ten minste 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.

Dit artikel is vast ook interessant om te lezen:
Voedingsmiddelen met een verzadigend effect

Het belang van vezels

Als we proberen gewicht te verliezen, of te behouden, kan vezelrijk voedsel een grote hulp zijn. Weet je waarom?

 • Ten eerste geeft vezelrijk voedsel meer volume in de darm en dat zorgt ervoor dat je sneller voelt dat je genoeg gegeten hebt. Als je voor je gevoel voldoende hebt gegeten, krijg je niet snel behoefte aan tussendoortjes.
 • Ook helpt het om je langer verzadigd te voelen, waardoor lekkere trek beter beheersbaar blijft.

Vezels worden ten zeerste aanbevolen voor mensen die willen afvallen. Bovendien reguleren vezels de spijsvertering, wat het reinigen van het lichaam ondersteunt en ervoor zorgt dat alles soepel verloopt.

De beste soort rijst

De beste rijst

Beide rijstvariëteiten hebben vergelijkbare waarden voor wat betreft de calorieën, koolhydraten en vetten. Maar welk rijst is nou de beste voor jou?

Omdat de korrel intact is, dus de kiem en zemelen nog heeft, bevat zilvervliesrijst meer voedingsstoffen. Onder deze voedingsstoffen vallen de vezels, die nodig zijn om ons langer een verzadigd gevoel te geven. Daardoor helpen ze om de trek in tussendoortjes onder controle te houden. Bovendien bevat zilvervliesrijst onder andere:

 • selenium
 • mangaan
 • magnesium
 • een grote hoeveelheid gezonde antioxidanten

Natuurlijk, witte en Zilvervliesrijst zijn op veel punten vergelijkbaar. De factor die zilvervliesrijst een betere keuze maakt voor gewichtsverlies, is echter de hoeveelheid voedingsvezels. Vezels helpen voorkomen dat je tussen de maaltijden gaat eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Basic report: 20053, rice, white, short-grain, enriched, cooked. (2016).
   ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6520
  • Basic report: 20089, wild rice, cooked. (2016).
   ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6551
  • Berkley Wellness. (2016). Types of Rice.
   berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/types-rice
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Nutrition and healthy eating: How many carbohydrates do you need?
   mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/carbohydrates/art-20045705?pg=2
  • Types of rice. (n.d.).
   wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/easy-ways-enjoy-whole-grains/grain-month-calendar/wild-rice-september-grain-month-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.