Korte rekoefeningen om rugpijn te verlichten

In dit artikel delen we rekoefeningen om rugpijn te verlichten die slechts acht minuten duurt en je zowel thuis als op je werk kunt uitvoeren.
Korte rekoefeningen om rugpijn te verlichten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deze korte rekoefeningen zullen niet alleen helpen om rugpijn te verlichten, maar ook om rugpijn en andere vormen van spierpijn te voorkomen. Je kunt deze routine meerdere keren per dag uitvoeren.

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten waar mensen tegenwoordig last van hebben. Vaak brengen mensen te veel uren zittend achter de computer of andere elektronische apparaten door en zorgt dit ervoor dat ze voortdurend last hebben van rugpijn.

Gezondheidsdeskundigen schatten dat minstens acht op de tien mensen sowieso één keer in hun leven last krijgen van dit soort aandoeningen. Het kan een symptoom zijn van een ziekte of veroorzaakt worden door de rug fout te belasten.

Rugpijn komt meestal spontaan opzetten en kan doorgaans worden verlicht door bepaalde pijnstillers te slikken. Wanneer het probleem echter ernstiger van aard is, kan deze pijn soms dagen en misschien wel weken aanhouden, indien het niet goed behandeld wordt.

Korte rekoefeningen kunnen een goede vorm van therapie zijn om elke vorm van rugpijn te voorkomen en verlichten.

In dit artikel delen we een routine die slechts acht minuten duurt en die je zowel thuis als op je werk kunt uitvoeren.

Acht rekoefeningen om rugpijn te verlichten

De volgende oefeningen zijn bedoeld om rugpijn tegen te gaan en daarnaast tegelijkertijd bepaalde delen van het lichaam in vorm te brengen.

Je hebt geen excuus om deze oefeningen niet te doen. Ze kosten helemaal niet veel tijd en kunnen in praktisch elke ruimte en op elk moment van de dag worden uitgevoerd.

Knieën tegen de borst

Knieën tegen de borst

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond. Trek dan een van je knieën naar je borst toe en houd je knie met beide handen vast. Houd deze positie twintig seconden vast. Rust even uit en herhaal dan hetzelfde met je andere been.

Wervelkolom strekken

Ga op je rug liggen, houd je benen zo recht mogelijk gestrekt naar boven en je handen naast je lichaam. Til dan één kant van je heupen een klein beetje naar boven richting de ander kant van je lichaam, zodat het ene been over het andere been kruist.

Houd deze houding minstens twintig seconden aan en herhaal de oefening dan met je andere been.

Benen strekken op de vloer

Benen strekken op de vloer

Ga op je rug liggen met beide knieën gebogen en je armen langs je lichaam. Til dan één been omhoog richting het plafond en probeer deze houding dertig seconden aan te houden.

Rust tien seconden uit en herhaal hetzelfde nog twee keer met elk been.

Heupflexor strekken

Ga rechtop staan, zet één voet voor en één voet achter; buig dan de knie van je voorste been, waardoor je van je enkel tot je knie een hoek van 90 graden creëert. Laat de knie van je achterste been zakken tot bijna aan de grond.

Blijf dertig seconden in deze houding staan en herhaal dan hetzelfde met je andere been.

Dijspier rekken

De dijspier rekken

Ga op je zij liggen en laat je hoofd op je hand steunen.

Buig je bovenste been naar achteren en houd je voet vast met je hand aan dezelfde kant van je lichaam. Houd deze houding dertig seconden aan en herhaal dan dezelfde oefening met je andere been.

Je rug strekken

Voor deze oefening is het de bedoeling dat je rechtop gaat staan, met je rug een klein beetje naar achteren gebogen, je voeten stevig op de grond en je armen gebogen. Houd jezelf vast aan een tafel of vensterbank ter ondersteuning.

Probeer je rug zover als je kunt naar achteren te buigen, zonder je evenwicht te verliezen. Ga niet door tot het pijn doet. Houd deze houding dertig seconden aan.

Peervormige rekoefening

Ga op je rug liggen, met je benen opgetrokken en je knieën gebogen. Houd je handen vast om je dijen heen en probeer deze houding zolang mogelijk vast te houden.

Kruis daarna één been over het ander been en houd deze houding dertig seconden aan. Herhaal de oefening dan met je andere been.

Yogahouding voor je enkels

Yogahouding voor je enkels

Ga op de grond zitten met je knieën gebogen en de zolen van je voeten tegen elkaar aan geduwd.

Houd je rug recht, je ogen gesloten en gebruik vervolgens je handen om je voeten in deze houding te houden. Houd de houding dertig seconden vast, rust tien seconden en herhaal de oefening dan nog twee of drie keer.

Mis dit artikel niet: De beste yogahoudingen voor rugpijn

Onthoud!

Als deze korte rekoefeningen helemaal niet behulpzaam is om de pijn in je rug te behandelen, dan is het verstandig om je dokter te raadplegen.

Soms is rugpijn een teken dat er sprake is van een probleem dat je aandacht nodig heeft, zoals:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.