Knoflookcapsules: voordelen en aanbevelingen

Knoflookcapsules hebben grote voordelen voor je gezondheid. Leer hoe je ze kunt gebruiken, waar ze goed voor zijn, en hoe ze in je lichaam werken.
Knoflookcapsules: voordelen en aanbevelingen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 03 september, 2022

Knoflook heeft in de geschiedenis de wereld rondgereisd als voedingsmiddel, specerij en supplement. Dit alles dankzij zijn culinaire en therapeutische eigenschappen. Zo worden knoflookcapsules bijvoorbeeld gebruikt als hulpstof bij cardiovasculaire preventie.

De actieve bestanddelen ervan hebben vele gezondheidsvoordelen. Het meest effectief zijn de zwavelverbindingen, die helpen bij de antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende werking.

Wegens het belang ervan zijn er verschillende presentatievormen op de markt. Knoflookcapsules behoren tot de meestgebruikte vormen.

Hoeveel moet je er per dag van innemen en welke aanbevelingen zijn geschikt om er optimaal gebruik van te maken? Blijf bij ons om te leren hoe je ze het beste in je dieet kunt verwerken.

Wat voor soort groente is knoflook?

Knoflook is een plant die Allium sativum heet, wat “heet gewas” of “heet” betekent. Het vindt zijn oorsprong in Centraal-Azië, vanwaar het zich verspreidde naar Klein-Azië en Egypte, en vandaar naar heel Europa, en dan naar Afrika en Amerika.

Als groente is het een bol die behoort tot de familie Liliaceae. Ze bestaat uit verschillende bulblets, die”tanden” genoemd worden, die aan een basis vastzitten. Elk teentje is omhuld door een binnenste tuniek en de hele bol door een buitenste.

Bovendien is de bol het opslagorgaan van de plant, want hij bevat koolhydraten en eiwitten. Ze bevat verschillende actieve bestanddelen.

Actieve bestanddelen

Behalve water en koolhydraten, zoals fructose, bevat knoflook zwavelverbindingen, vezels en vrije aminozuren. Opvallend zijn vitamine C, fenolverbindingen, polyfenolen en fytosterolen. De belangrijkste mineralen zijn kalium, fosfor, magnesium, natrium, ijzer en calcium.

Zijn actieve zwavelverbindingen (Spaanse link) zijn van belang. De volgende zijn het vermelden waard:

  • allixine
  • allicine
  • thiosulfine
  • diallyl di- en trisulfide
  • triosulfine
  • allyl mercaptocysteïne
  • S-allylcysteïne (SAC)

Knoflook bevat ook hormonen die ongeveer hetzelfde werken als menselijke hormonen. Bovendien zijn er verschillende aminozuren uit geïsoleerd, zoals:

  • histidine
  • methionine
  • threonine
  • tryptofaan
  • valine

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Knoflook om hypertensie te bestrijden: 4 manieren

Voordelen van knoflookcapsules

Knoflook
Rauwe knoflook behoudt meer stoffen met heilzame werking dan de gekookte of gebakken vorm.

Knoflookcapsules zijn supplementen die een eenheidsdosis van een of meer actieve ingrediënten bevatten. Ze zijn bestemd voor orale toediening en bij de aanschaf ervan moet nagegaan worden hoe de grondstof verkregen werd. Hun werkzaamheid hangt daar namelijk vanaf.

Zo behoudt rauwe knoflook meer werkzame bestanddelen dan gekookte of gebakken knoflook. Vers en rauw is het sterker dan verwerkt of oud.

Antioxiderende werking

Sommige studies (Engelse link) hebben de nadruk gelegd op de antioxiderende werking van Allium sativum-extract. Bij inname is een afname van de productie van vrije radicalen waargenomen. Deze radicalen oxideren cellen, wat leidt tot schade in hun werking en versnelde veroudering.

Ook is waargenomen dat frequente consumptie van knoflook leidt tot een toename van antioxidanten, zoals glutathion en het enzym superoxide dismutase. Beide beschermen lipoproteïnen tegen oxidatie en helpen hart- en vaatziekten voorkomen.

De bestanddelen met de hoogste antioxidantwerking in knoflook zijn allicine en S-allyl cysteïne of SAC.

Vermindert het bloedlipidengehalte

Sommige onderzoeken (Spaanse link) hebben geconcludeerd dat knoflook de bloedlipiden wijzigt, omdat het de toename van triglyceriden in het bloed kan tegengaan. Het is in staat het cholesterolgehalte met 12% te verlagen na 4 weken behandeling.

De maximale daling van het cholesterolgehalte werd waargenomen met rauwe knoflook, in een dosis van 10 gram per dag; of knoflookolie, in een dosis van 8 milligram per dag.

Het kan de bloeddruk reguleren

De bio-actieve stoffen in knoflook ontspannen de bloedvaten, verbeteren de bloedstroom, versterken de vaatwanden en verlagen de bloeddruk. Knoflook kan ook de vorming van bloedklonters verminderen door de aggregatie van bloedplaatjes te remmen. Het hoge anti-atherosclerotische vermogen heeft het gebruik ervan bij de preventie van hart- en vaatziekten bevorderd (Spaanse link).

Neuroprotectieve werking

Knoflookextract kan neuroprotectieve effecten (Engelse link) hebben, vooral door de antioxidante eigenschappen van S-allylcysteïne. Dit bestanddeel kan namelijk de cognitieve achteruitgang verbeteren bij aandoeningen die met oxidatieve stress te maken hebben.

Het wordt daarom aanbevolen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, beroertes, en Huntington’s chorea. Het neuroprotectieve effect bevordert het geheugen en het leren.

Immunomodulerende en ontstekingsremmende rol

Sommige studies (Spaanse link) hebben gevonden dat knoflookextract het immuunsysteem verbetert, wat samenhangt met de vermindering van ontstekingen. De meest actieve bestanddelen (Spaanse link) zijn zwavelverbindingen, en de effectieve dosis voor het verbeteren van de immuunrespons bij de mens is 1,8 tot 10 gram knoflook per dag.

Knoflookbestanddelen stimuleren ook de productie van de verdedigingslinies van het lichaam. Bijvoorbeeld lymfocyten, macrofagen en killercellen. Ze verhogen ook de immunostimulerende cytokinen.

Deze immunomodulerende werking (Engelse link) is werkzaam bij de behandeling van griep, verkoudheid en bronchitis. Ook wordt het in verband gebracht met het mechanisme van kankerpreventie.

Antimicrobieel en schimmelwerend

De anti-infectieve eigenschappen van knoflook zijn al sinds de oudheid bekend. Het vertoont antimicrobiële activiteit tegen verschillende ziekteverwekkende bacteriën, zoals E. coli, Salmonella, H. pylori, en andere. Knoflook allixine heeft een belangrijke remmende werking tegen schimmels, gisten en parasieten.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt om te lezen:
Drie eenvoudige recepten voor knoflooksoep

Adviezen voor de inname van knoflook

Knoflook is in 5 verschillende vormen op de markt:

  • Vers of rauw.
  • In etherische olie.
  • Gemacereerd in olie.
  • In poedervorm.
  • Gerijpt knoflookextract.

Deze preparaten worden in de handel gebracht als capsules of tabletten. Ze hebben een omhulsel om ontleding van de actieve bestanddelen en ook aantasting van de adem te voorkomen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (Engelse link) stelt de volgende doses vast voor volwassenen en ouderen, naar gelang het soort preparaat dat in de capsule zit:

  • Met knoflookpoeder: een eenmalige dosis van 300 tot 750 milligram of als dagelijkse dosis tussen 900 en 1.380 milligram, verdeeld over 3 tot 5 innames.
  • Vloeibaar extract: een eenmalige dosis tussen 110 en 220 milligram, 4 maal per dag, en als dagelijkse dosis tussen 440 en 880 milligram.
  • Droog knoflookextract: een dosis van 100 tot 200 milligram, een- of tweemaal per dag, of dagelijkse doses van 100 tot 400 milligram wordt aanbevolen.

Het is belangrijk het etiket te lezen en de aanwijzingen van de arts of voedingsdeskundige op te volgen om de dosering aan elk bijzonder geval aan te passen.

Vier natuurlijke remedies voor laryngitis
Knoflook maakt deel uit van natuurlijke geneeswijzen die al sinds de oudheid bekend zijn. De industrie heeft meer commerciële versies voor het gebruik ervan geproduceerd.

Mogelijke bijwerkingen

De frequentie waarmee sommige bijwerkingen kunnen optreden is nog onbekend. De volgende worden (Engelse link) echter als de meest voorkomende genoemd:

  • Slechte adem en lichaamsgeur.
  • Hoofdpijn, duizeligheid, en overvloedig zweten.
  • Winderigheid, maagklachten, en diarree.
  • Veranderde bloedplaatjesfunctie met ook mogelijke bloedingen.
  • Veranderingen in de intestinale microflora.
  • Lage bloedsuikerspiegel.

Contra-indicaties van knoflookcapsules

Knoflookcapsules moeten vermeden worden tijdens bepaalde fysiologische toestanden, zoals zwangerschap en borstvoeding. In het laatste geval kan het namelijk de smaak van moedermelk veranderen.

Het middel moet ook achterwege gelaten worden bij patiënten met bloedingsproblemen, spijsverteringsstoornissen, die aan lage bloeddruk lijden en bij degenen die een operatie plannen.

Ze mogen ook niet samen met orale anticoagulantia , zoals warfarine, ingenomen worden. Evenmin antihypertensiva, zoals lisinopril, of pijnstillers zoals paracetamol.

Is het aan te bevelen knoflookcapsules in gezonde diëten te verwerken?

Het antwoord op deze vraag is ja. In gezonde diëten gebruiken we knoflook meestal als specerij, zodat de in te nemen hoeveelheden niet altijd voldoende zullen zijn.

Het is raadzaam knoflookcapsules te gebruiken onder begeleiding van een deskundige, die namelijk de beste preventieve doses zal aangeven. Deze hangen af van de presentatie van de capsule.

De beste zijn echter de meest geconcentreerde capsules. Een knoflookextract in doses van 100 tot 220 milligram, verdeeld over 2 tot 4 dagelijkse innames, is voldoende.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.