Knoflook om hypertensie te bestrijden: 4 manieren

Wist je dat knoflook een van die natuurlijke middelen is die, volgens vele studies, uitstekende beschermers van de hartgezondheid zijn? Dankzij hen, en samen met medische behandelingen en gezonde leefgewoonten, kun je helpen het slechte LDL cholesterol te verlagen en je bloeddruk te reguleren.
Knoflook om hypertensie te bestrijden: 4 manieren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 november, 2022

Heb je last van hoge bloeddruk? Begint iemand in je omgeving problemen te krijgen met zijn bloeddruk? In de eerste plaats moeten we altijd het advies van onze arts opvolgen. Alleen hij of zij kan de geschikte behandeling voor onze toestand voorschrijven.

Momenteel zijn er veel verschillende geneesmiddelen om hoge bloeddruk te bestrijden. Daaronder vinden we:

  • Thiazidediuretica, zoals hydrochloorthiazide.
  • Angiotensine-omzettende enzymremmers, zoals captopril.
  • Angiotensine II receptor blokkers, zoals losartan.
  • Calciumkanaalblokkers, zoals amlodipine.

Daarnaast moeten we ons bewust worden van de noodzaak onze slechte gewoonten te veranderen. Ons dieet verbeteren, en de consumptie van zout te beperken zoals deze studie (Spaanse link) van de Pontificia Universidad Católica de Chile ons verzekert.

Dat geldt ook voor suiker en verzadigde vetten, en wat dagelijkse lichaamsbeweging doen, zullen ongetwijfeld uitstekende bondgenoten zijn om je bloeddruk te helpen reguleren. Er is echter een huismiddeltje dat zeker de moeite waard is: knoflook om hypertensie te bestrijden.

Wist je dat knoflook opvalt als een uitstekende beschermer van de hartgezondheid? Deze studie (wetenschappelijke link), uitgevoerd door de Universiteit van Valladolid (Spanje), bevestigt dat. Het kan helpen het slechte LDL cholesterol te verlagen en je bloeddruk te reguleren.

Er is echter nog meer onderzoek nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen en de hoeveelheid knoflook te specificeren die voor zulke voordelen nodig is.

Vanwege het nut van dit ingrediënt, laten we je 4 recepten zien die je kunnen helpen. Deze moeten echter genomen worden als aanvulling op eventuele medicijnen, en altijd volgens de gezonde gewoonten waar we het over gehad hebben.

4 manieren om knoflook te gebruiken bij het bestrijden van hypertensie

Knoflook

1. Knoflookzout voor je maaltijden

Allicine is een geneeskrachtige stof die in knoflook aanwezig is, en het is de stof die de meeste voordelen van knoflook voor onze hartgezondheid biedt, en het is dus zeker de moeite waard er rekening mee te houden als je hypertensie hebt. Het is ook interessant om te weten dat de Grieken en Romeinen knoflook gebruikten als een soort dagelijks geneesmiddel om ziekten te bestrijden en het hart te versterken.

Volgens een studie (Engelse link) in het  Experimentele en Therapeutische Geneeskunde tijdschrift verkrijgt allicine de remming van angiotensine 2 receptoren. Deze stof heeft ook vaatverwijdende effecten, zodat beide eigenschappen samen verantwoordelijk zijn voor verlaging van de bloeddrukcijfers.

Ook kunnen we niet vergeten dat knoflook een van de beste natuurlijke antibiotica is die er bestaan en ook een hoofdvoedsel is in wat veel mensen als het beste dieet ter wereld beschouwen: het Mediterrane dieet. Dit dieet is zo gezond in hoofdzaak omdat het het gebruik van zout beperkt en het gebruik van gezonde vetten aanmoedigt, die we bijvoorbeeld in olijfolie vinden.

Volgens deze studie(wetenschappelijke link), uitgevoerd door het Ziekenhuis van Jaén, in Spanje, is knoflook echt aan te bevelen om voor ons hart te zorgen. Wil je weten hoe je zout helemaal uit je gerechten kunt bannen door het te vervangen door “knoflookzout”? Kijk hier eens naar.

Ingrediënten om knoflookzout te maken

  • 6 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (60 ml)

Bereiding

  • Het is heel eenvoudig te maken. Verwijder allereerst het velletje van de teentjes knoflook en bak ze in de olijfolie. Als ze goudbruin zijn, zet je het vuur uit, en zorg je ervoor dat ze niet verbranden!
  • Doe ze dan in een glazen pot, gescheiden van de olijfolie, zodat ze niet klef worden en toch knapperig blijven. Telkens als je je maaltijden moet kruiden om ze smaak te geven, rasp je ze gewoon een beetje. Je zult zien wat een leuke toets het is!

2. Rauwe knoflook innemen op een lege maag?

Ondanks wat men vaak zegt, levert het innemen van knoflook op een lege maag geen extra voordelen op. Het opnemen ervan in ons dieet is echter wel gezond en aan te raden.

Hoe moet ik knoflook innemen om een verhoogde bloeddruk te helpen verminderen?

  • Het ideale is om twee teentjes knoflook in te nemen met een glas water.
  • Je vindt dit middel misschien wat sterk, maar als je even stilstaat om alle voordelen te analyseren, is die kleine moeite het waard.
  • Als je je zorgen maakt over een slechte adem naderhand, drink dan gewoon wat citroensap of kauw op een muntblaadje en eventuele nare geurtjes verdwijnen meteen!

3. Knoflook gemacereerd in olie

We kunnen je verzekeren dat het absoluut heerlijk is. Het innemen van in olijfolie gemacereerde knoflook is een oeroud middel dat ons op een heel eenvoudige manier helpt onze hypertensie te verminderen, zonder te vergeten dat het ook een heel smakelijke en originele culinaire bron is.

Wat je nodig hebt

  • 20 gepelde teentjes knoflook
  • 1 liter extra vierge olijfolie
  • Een glazen pot

Hoe je het klaarmaakt

  • Het eerste wat je moet doen is de knoflookteentjes pellen en ze doormidden snijden. Nu hoef je alleen nog maar de glazen pot die je gekozen hebt te vullen met die liter olijfolie en er de 20 knoflookteentjes in te doen, gespleten en schoon.
  • Je moet ze minstens drie weken laten staan voor je deze knoflookolie gaat consumeren. Een heel geschikte manier om van dit middel te profiteren is het elke dag op je brood of toast te smeren. Het is ook ideaal om elke dag twee van deze teentjes knoflook te eten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Knoflookolie als remedie voor je lichaam

4. Knoflookthee

Knoflookthee
Dit is heerlijk! Knoflookthee is een ander oud middel dat heel geschikt is om voor je hartgezondheid te zorgen.

Als je er bijvoorbeeld voor kiest om ‘s morgens de twee teentjes knoflook in te nemen, dan kun je ‘s middags kiezen voor deze heerlijke knoflookthee. Twee heel effectieve manieren om knoflook te gebruiken bij het bestrijden van hypertensie. Hier lees je hoe je het klaarmaakt.

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas water (200 ml)
  • 3 g geraspte gember
  • 1 eetlepel citroensap (15 ml)
  • 1 eetlepel honing (25 g)

Bereiding

  • Begin met het verwarmen van het water. Als het eenmaal begint te koken, voeg je het uitgeperste teentje knoflook, de geraspte gember, en de eetlepel honing toe. Roer goed door en laat het 20 minuten koken. Zeef na die tijd de hele inhoud en bewaar de infusie.
  • Voeg nu het citroensap toe, het is heerlijk!

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om knoflook tegen hypertensie te gebruiken. Hoewel veel studies de werkzaamheid van dit ingrediënt aantonen, zullen knoflookremedies in geen geval een behandeling met medicijnen vervangen. Bovendien moet je een specialist raadplegen voordat je regelmatig knoflook in je dieet opneemt, om ongewenste effecten te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
  • Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
  • Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
  • Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
  • Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.