Is het goed om een grapefruit te eten op een lege maag?

's Morgens een grapefruit eten biedt veel voordelen voor het lichaam. Deze vrucht is rijk aan vitaminen en werkt ook vochtafdrijvend en reinigend.
Is het goed om een grapefruit te eten op een lege maag?

Laatste update: 28 juli, 2022

We hebben het vaak over de voordelen van het eten van bepaalde voedingsmiddelen op een lege maag, zoals een teentje knoflook of een glas warm water met citroen. In die zin zijn er wetenschappelijke recensies die ze aanwijzen als natuurlijke remedies die ons lichaam helpen zuiveren. Vandaag willen we het hebben over de voordelen van het eten van een grapefruit op een lege maag vlak na het ontwaken.

Er zijn veel mensen die deze vrucht meestal in hun ontbijt verwerken en op een lege maag eten, in de hoop een paar kilo’s kwijt te raken. Ze zijn er van overtuigd dat dit een gezonde gewoonte is. Maar werkt het echt? Is grapefruit echt geschikt om vet te verbranden? Is het goed om grapefruit op een lege maag te eten? We leggen het uit in dit artikel!

Is het goed om een grapefruit op een lege maag te eten?

Grapefruits

Natuurlijk is grapefruit een uitstekende manier om de dag te beginnen. Als we ze op een lege maag eten, kan ze ons juist op dat moment dat onze maag leeg is bepaalde voordelen brengen. Hieronder leggen we uit waarom.

1. Het zuivert het bloed

Het eten van een grapefruit bij het ontbijt is een gezonde manier om de dag te beginnen. Hoewel de zure smaak ons ongemakkelijk kan maken, wijzen diverse analyses (Engelse link) erop dat het vruchtvlees natuurlijke schatten bevat die ons helpen ons lichaam in de eerste uren van de dag te zuiveren en te versterken.

Als we de voedingsinformatie van dit voedingsmiddel raadplegen, zien we in feite dat het een belangrijke bron is van vitaminen, foliumzuur, en mineralen zoals magnesium, calcium en kalium.

2. Het beschermt je hart

Het eten van een grapefruit per dag biedt je lichaam een hele cocktail van vitaminen en mineralen. Bovendien tonen studies zoals die van Gorinstein en collega’s (Engelse link) aan dat dankzij de actieve bestanddelen, de consumptie van grapefruit het totale cholesterolgehalte met 15,5% en het triglyceridengehalte met 17,2% kan verlagen.

Wil je een tip? Hoe roder de grapefruit, hoe meer voordelen, want dit wijst op een hogere concentratie antioxidanten.

We denken dat je dit ook wel wilt lezen:
Kun je diabetes voorkomen door het eten van grapefruit?

3. Het kan je metabolisme helpen versnellen

Zoals je ziet, bevat grapefruit veel vitamines en heel weinig calorieën. Bovendien heeft het diuretische en zuiverende eigenschappen. Zo is het een eenvoudige en effectieve manier om gifstoffen af te voeren.

Plus, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en vitamine C, helpt het de stofwisseling te verhogen. Wat ook heel interessant is, is dat het volgens sommige onderzoeken (Engelse link) kan helpen je bloedsuikerspiegel en insuline te stabiliseren.

Dit alles betekent dat je ontbijt gepaard gaat met een gezonde en afdoende voorraad vitaminen om de dag goed te beginnen!

Is grapefruit een effectief middel om af te vallen?

Grapefruit op een lege maag

Het is echter belangrijk te weten dat grapefruit op zichzelf je niet helpt om af te vallen. Daarmee moet je rekening houden met enkele belangrijke dingen:

  • Het helpt om vloeistoffen af te voeren en het lichaam te zuiveren, maar op zichzelf zorgt het er niet voor dat je vet verliest. Dat wil zeggen, je moet nooit beperkende diëten volgen op basis van deze vrucht om af te vallen. Het is een aanvulling op je dieet om het gezonder en evenwichtiger te maken.
  • Er is geen duidelijk bewijs dat grapefruit vet verbrandt. Wat het echter doet is ingrijpen in je stofwisseling. Als je dus een juist vetarm dieet volgt en aan lichaamsbeweging doet, dan zul je afvallen.

Met andere woorden, denk niet dat je met grapefruit alleen die extra kilo’s kwijtraakt. Neem een grapefruit bij je ontbijt of voor je maaltijden, maar baseer je dieet niet uitsluitend op deze vrucht.

Hoe kan ik ‘s morgens grapefruit consumeren?

Grapefruitsap

Er zijn heel gezonde mogelijkhedendeze vrucht kunt klaarmaken
  • Je kunt een natuurlijk sap bereiden. Bedenk echter dat je, om ten volle van deze vrucht te profiteren, het vruchtvlees moet consumeren, niet alleen het sap. Vermijd verpakte sappen, ze bevatten meestal conserveringsmiddelen en suikers, waardoor het geen gezonde drank meer is.
  • Snijd een grapefruit doormidden en doe er twee eetlepels honing over (voeg nooit witte suiker toe).
  • Je kunt ook een halve grapefruit in kleine stukjes snijden en deze in een kom met witte of Griekse yoghurt doen.
  • Snijd een grapefruit doormidden en laat er twee geplette walnoten en wat amandelen opvallen.
  • Zet een kommetje klaar met een halve grapefruit en drie in blokjes gesneden aardbeien.

Consumeer deze vrucht zoals je wilt, maar onthoud altijd dat je het beste het vruchtvlees kunt consumeren om van alle bestanddelen te profiteren. Kies altijd een natuurlijke grapefruit, en hoe roder hij is, hoe beter. Er zitten meer antioxidanten in!

Het beste kun je een middelgrote of een halve heel grote grapefruit eten. Eet ze altijd ‘s morgens. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Wellicht ook interessant voor jou

7 dingen om nooit te doen op een lege maag
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
7 dingen om nooit te doen op een lege maag

Soms ontwikkelen we echter gewoonten die kunnen leiden tot ongewenste fysieke en emotionele effecten. Dit geldt vooral op een lege maag.  • Hodges, R. E. & Minich, D. M. (2015). Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2015/760689
  • Gorinstein, S., Caspi, A., Libman, I., Lerner, H. T., Huang, D., Leontowicz, H. et al (2006). Red Grapefruit Positively Influences Serum Triglyceride Level in Patients Suffering from Coronary Atherosclerosis:  Studies in Vitro and in Humans. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf058171g
  • De la Garza, A. L., Etxeberria, U., Lostao, M. P., San Román, B., Barrenetxe, J., Martínez, J. A. Milagro, F.I., et al (2013). Helichrysum and Grapefruit Extracts Inhibit Carbohydrate Digestion and Absorption, Improving Postprandial Glucose Levels and Hyperinsulinemia in Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf4021569

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.