Wat je moet weten over huidproducten met vitamine C

Wist je dat je de effecten van vrije radicalen in je huid kunt bestrijden? In dit artikel vertellen we je hoe lotions met vitamine C je daarbij kunnen helpen.
Wat je moet weten over huidproducten met vitamine C
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er bestaan veel lotions, serums en crèmes die je kunnen helpen bij het gezond houden van je huid. Van al deze huidproducten, worden producten met vitamine C echter het meest aangeraden door huidspecialisten. Naast het hydrateren van je huid, hebben deze vitamines ook vele andere voordelen.

Wat is vitamine C en wat doet het?

wat is vitamine c en wat doet het

Ascorbinezuur is wat we normaal gesproken vitamine C noemen. Het is een essentiële stof die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Deze wateroplosbare vitamine wordt gemaakt van gemetaboliseerde glucose en is onmisbaar voor een gezonde huid. Het speelt dan ook een belangrijke rol bij het aanmaken van:

  • collageen
  • eiwitten
  • lipiden

Deze vitamine helpt ook bij het aanmaken van vitamine E , wat de huid strak, glad, gezond en elastisch houdt.

Het menselijk lichaam kan geen ascorbinezuur aanmaken en het ook niet voor een lange tijd vasthouden. We verkrijgen deze vitamine daarom uit eten, supplementen, lotions en andere producten. Zo krijgen we de vitamine C die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Waarom is vitamine C belangrijk voor de huid?

waarom is vitamine c belangrijk voor de huid

Omdat ascorbinezuur ook een antioxidant is, beschermt het de huid tegen veroudering als gevolg van zonnestraling. Als je genoeg lotions gebruikt die ascorbinezuur bevatten, zal je opperhuid van deze voordelen kunnen profiteren.

Met deze voordelen kun je bijvoorbeeld:

Vitamine C is daarnaast essentieel voor de aanmaak van collageen, wat betekent dat deze vitamine je ook kan helpen bij het regenereren van huidcellen. Dit bevordert bijvoorbeeld de stevigheid en elasticiteit van de huid. 

Vitamine C zorgt er dus voor dat je huid weer gaat stralen. Mede dankzij de redenen die we hierboven noemen, is ascorbinezuur een van hoofdbestanddelen van verschillende huidproducten.

Huidproducten die deze vitamine bevatten zijn zeer populair geworden voor vrouwen die veroudering van de huid tegen willen gaan. In de rest van dit artikel hebben we het over een aantal producten die veel vitamine C bevatten.

Huidproducten met vitamine C

1. Lotions

Het is geen geheim dat er lotions bestaan die een pure vorm van ascorbinezuur bevatten. Deze producten zijn perfect voor het herstellen van de huidstructuur.

Ze zorgen ervoor dat de huid weer gaat stralen. Daarbij zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat rimpels en vlekken minder zichtbaar worden.

2. Serums

serums als vitamine c huidproducten

De cosmeticamarkt heeft ook verschillende serums op de markt gebracht. Deze serums kunnen je maximale hydratatie bieden. Zo voorkomen en verminderen ze de tekenen van veroudering.

Deze producten richten zich voornamelijk op het stimuleren van de collageenproductie. Dit is essentieel als we een middelbare leeftijd bereiken.

  • Voordat je zo’n serum aanschaft, is het belangrijk om goed na te gaan wat het beste bij jouw huid en behoeften past.

Het is dus zeker mogelijk om vitamine C in verschillende huidproducten te vinden. Probeer ze eens uit om van de voordelen te profiteren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sauermann, K., Jaspers, S., Koop, U., & Wenck, H. (2004). Topically applied vitamin C increases the density of dermal papillae in aged human skin. BMC Dermatology. https://doi.org/10.1186/1471-5945-4-13
  • Jenning, V., Gysler, A., Schäfer-Korting, M., & Gohla, S. H. (2000). Vitamin A loaded solid lipid nanoparticles for topical use: Occlusive properties and drug targeting to the upper skin. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics. https://doi.org/10.1016/S0939-6411(99)00075-2
  • Humbert, P. G., Haftek, M., Creidi, P., Lapière, C., Nusgens, B., Richard, A., … Zahouani, H. (2003). Topical ascorbic acid on photoaged skin. Clinical, topographical and ultrastructural evaluation: Double-blind study vs. placebo. Experimental Dermatology. https://doi.org/10.1034/j.1600-0625.2003.00008.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.