Je cholesterol verlagen met knoflook: 3 huismiddeltjes

Vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook een van de beste bondgenoten om met een hoog cholesterolgehalte om te gaan. In dit artikel zullen we 3 goede remedies delen om te profiteren van de eigenschappen van knoflook.
Je cholesterol verlagen met knoflook: 3 huismiddeltjes
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 31 januari, 2021

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of het mogelijk is om je cholesterol te verlagen met knoflook? Je hebt misschien wel eens gehoord van de geweldige medicinale eigenschappen van dit bolgewas, vooral voor de cardiovasculaire gezondheid.

In dit artikel leggen we uit hoe je met knoflook je cholesterol kunt verlagen, mits je daarnaast ook een gezonde levensstijl hebt en een uitgebalanceerd dieet volgt. Studies hebben aangetoond dat het eten van knoflook effectief kan zijn, zodat je je doel op natuurlijke wijze kunt bereiken.

Is het mogelijk om je cholesterol te verlagen met knoflook?

Mensen gebruiken knoflook al eeuwenlang op medicinale wijze. Talrijke studies (Engelse link) hebben de positieve effecten van knoflook bevestigd bij de behandeling van problemen met:

  • de spijsvertering
  • de bloedsomloop
  • hoesten
  • darmparasieten
  • longontsteking
  • andere aandoeningen

Bovendien kan knoflook helpen om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verlagen van cholesterol, bloeddruk en de bloedplaatjesaggregatie. Je hebt echter uiteraard ook een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging nodig.

Knoflook is een van de natuurlijke behandelingen die mensen door de jaren heen hebben gebruikt om een hoog cholesterolgehalte te behandelen. In feite worden de eigenschappen ervan ondersteund door verschillende onderzoeken.

1. Eet een teen knoflook

Knoflook

De eerste remedie is de eenvoudigste van de 3 manieren om je cholesterol te verlagen met knoflook. Er is echter een klein nadeel: je moet rauwe knoflook eten wat wel bepaalde gevolgen heeft.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om een teen knoflook of stukjes ervan in een keer door te slikken om de smaak en geur te vermijden. Deze studie toont echter aan dat dit de effectiviteit ervan kan verminderen (Engelse link) in vergelijking met het kauwen op een teentje knoflook of het eten van een geplette teen.

Benodigdheden

  • 1 teentje rauwe knoflook per dag

Toepassing

  • Elke dag moet je een teentje rauwe knoflook eten. Je moet het goed kauwen of opeten nadat je het geplet hebt.
  • Als je het moeilijk vindt om een teentje te kauwen, kun je het ook vermalen of aan je eten toevoegen, maar altijd zonder het te koken.
  • Je kunt de sterke smaak ook verzachten door daarna op wat anijszaadjes of peterselieblaadjes te kauwen.

2. Knoflook en citroensap

Een andere studie toont de cardiovasculaire gezondheidsvoordelen van het drinken van een combinatie van knoflook en citroensap (Engelse link). De studie werd gedurende 8 weken uitgevoerd bij mensen tussen de 30 en 60 jaar met matige hyperlipidemie. De resultaten van het onderzoek werden na twee maanden geëvalueerd.

Benodigdheden

Toepassing

  • Neem om te beginnen de eetlepel citroensap op een lege maag.
  • Eet daarna de knoflookteentjes de hele dag door, maar altijd rauw. Je kunt ze fijnhakken om je maaltijd op smaak te brengen.
  • Je kunt de knoflook bijvoorbeeld door de gazpacho mengen, op toast smeren, enzovoorts.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Mythen over cholesterolverlagende diëten

3. Zwarte knoflook

Zwarte knoflook om je cholesterol te verlagen

Een van de grootste nadelen van knoflook als we het direct willen eten, is de geur en de smaak. Om deze reden wijzen veel mensen de regelmatige consumptie van rauwe knoflook af en zoeken ze naar andere gezondheidsalternatieven.

Van de bewerkingsmethoden die zijn uitgevoerd om de geur te elimineren, is het fermentatieproces waardoor zwarte knoflook ontstaat zeer succesvol geweest en wordt het steeds populairder. Zwarte knoflook wordt verkregen door het te laten rijpen bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid.

Dit verouderingsproces verdonkert de kleur en verandert de smaak en textuur van knoflook. De knoflooktenen behouden hierbij wel hun vorm maar worden zacht. De smaak van zwarte knoflook doet je misschien denken aan zoethout.

We moeten ook benadrukken dat sommige van de componenten tijdens dit rijpingsproces toenemen. Dit betekent dat het nog effectiever zou kunnen zijn als antioxidant, en ook bij het reguleren van lipiden, waaronder cholesterol.

Een van de manieren waarop je je cholesterol kunt verlagen met knoflook is door zwarte knoflook te gebruiken. De eigenschappen van deze bereidingswijze van knoflook maken het effectief bij het elimineren van lipiden in je bloedvaten.

Benodigdheden

  • Meerdere bollen ongepelde knoflook
  • Een verpakking die gedurende 1, 2 of 3 maanden een constante temperatuur tussen 40 °C en 140 °C kan vast houden zoals een thermoskan, yoghurtmaker, rijstkoker, crockpot of iets dergelijks.
  • Aluminiumfolie

Bereidingswijze

  • Verwijder eerst alleen de buitenste laag van de bol, niet de schil die zich het dichtst bij de teentjes bevindt.
  • Wikkel vervolgens de knoflookbollen per stuk in aluminiumfolie.
  • Doe daarna de knoflookbollen in aluminium in de verpakking die je hebt klaargemaakt en laat het gedurende minimaal 2 maanden staan.
  • Je weet dat het klaar is als de tenen zwart zijn geworden.
  • Na de eerste maand kun je af en toe kijken om te zien of de knoflook al gefermenteerd is. Het proces is eenvoudig, maar het vereist geduld.

Toepassing

  • Je kunt een half uur voor elk van je drie hoofdmaaltijden een teentje gefermenteerde knoflook eten.

Nu ken je drie verschillende opties om op een eenvoudige en natuurlijke manier je cholesterol te verlagen met knoflook. Echter, voordat je een van deze remedies uitprobeert moet je eerst je arts raadplegen.

Dat is extra belangrijk als je last hebt van problemen met de spijsvertering of als je medicijnen gebruikt. Deze remedies zouden daar een negatieve invloed op kunnen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. Garlic: a review of potential therapeutic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  • Aslani, N., Entezari, M. H., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. R. (2016). Effect of garlic and lemon juice mixture on lipid profile and some cardiovascular risk factors in people 30-60 years old with moderate hyperlipidaemia: A randomized clinical trial. International Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.4103/2008-7802.187248
  • Ha, A. W., Ying, T., & Kim, W. K. (2015). The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.30
  • Jabbari, A., Argani, H., Ghorbanihaghjo, A., & Mahdavi, R. (2005). Comparison between swallowing and chewing of garlic on levels of serum lipids, cyclosporine, creatinine and lipid peroxidation in Renal Transplant Recipients. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-4-11
  • Nutrition Research and Practice. 2015 Feb;9(1):30-36. English. The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.30

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.