Mythen over cholesterolverlagende diëten

28 mei, 2020
In dit artikel zullen we enkele mythen over cholesterolverlagende diëten onderzoeken. Blijf lezen om er meer over te leren!
 

Tegenwoordig komt in onze samenleving een hoog cholesterol steeds vaker voor. Dit is waarom mythen vrij gemakkelijk kunnen ontstaan over aanbevelingen om het te verlagen. In dit artikel bespreken we de meestvoorkomende mythen over cholesterolverlagende diëten.

Veelvoorkomende mythen over cholesterolverlagende diëten

Om te leren hoe deze mythen over cholesterolverlagende diëten ontstaan, is het ten eerste een goed idee om te weten wat hypercholesterolemie is en hoe dit de gezondheid kan beïnvloeden.

Wat is een hoog cholesterol?

Vernauwing door cholesterol

Hypercholesterolemie is een ziekte die door een hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt gekenmerkt. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, omdat het de vorming van atheromateuze plaque bevordert.

Met een verhoogd ‘slecht’ cholesterol (LDL) kunnen de moleculen die dit in het bloed vervoeren gemakkelijker de vaatwanden van de bloedvaten binnendringen. Daar oxideren ze en veroorzaken ze een ontstekingsreactie in het lichaam.

Cholesterol is echter slechts één indicator van onder meer cardiovasculair risico. Naast het controleren van ‘goed cholesterol’ en ‘slecht cholesterol’, moeten medische professionals ook inflammatoire markers analyseren en of deze cholesterolmoleculen groot of klein zijn.

 

Lees ook:
5 recepten om hoog cholesterol te reguleren

Moet je een vetarm dieet volgen?

Je hebt waarschijnlijk altijd de mythe gehoord dat je een vetarm dieet moet volgen. Als het cholesterol door lipiden wordt vervoerd lijkt het logisch dat als je het vet in je dieet vermindert, je ook je cholesterolgehalte, met name verzadigde vetten, verlaagt.

Recente onderzoeken hebben dit echter ontkracht, omdat het erop lijkt dat verzadigde vetten HDL, of ‘goed’ cholesterol, meer verhogen dan LDL of ‘slecht’ cholesterol. Experts ontdekten bovendien ook dat verzadigde vetten hartaandoeningen niet verergeren (Engelse link).

Vaak vervangen mensen verzadigde vetten door geraffineerde granen. Dit is echter niet verstandig. Je dieet moet daarom gezond zijn, met voldoende vetten. De beste vetten vind je in onder andere:

  • Vette vis
  • Noten
  • Extra vierge olijfolie
  • Avocado’s

Mythen over cholesterolverlagende diëten: verhoogt het consumeren van cholesterol het cholesterol?

Buisje met bloed voor een cholesteroltest

Deze mythe vindt zijn oorsprong in eieren, omdat veel mensen geloven dat aangezien eieren rijk zijn aan cholesterol, het eten van te veel eieren je cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen.

 

Het is echter bewezen dat dit niet waar is. In feite kan het regelmatig consumeren van eieren in een gezond dieet het ‘goede’ cholesterol verhogen, zoals uit deze studie blijkt (Engelse link).

De meeste studies vinden geen verband tussen cholesterolinname en cholesterol in het bloed. Je lichaam heeft een cholesterolregulatiesysteem dat de cholesterolsynthese aanpast om te produceren wat het nodig heeft. Hoe meer je in je dieet opneemt, hoe minder het produceert en omgekeerd.

Lees ook dit artikel:
Goed cholesterol verhogen met deze tips

Moet je meer groenten en minder dierlijk vet eten?

Dit hangt af van het soort vet dat elk voedsel bevat. Plantaardige vetten, zoals palmolie, voornamelijk aanwezig in gebak en ultrabewerkte voedingsmiddelen, verhogen het cardiovasculaire risico.

Geraffineerde zaadoliën die veel omega-6 bevatten kunnen ontstekingsremmend zijn. Transvetten, ook aanwezig in ultrabewerkte voedingsmiddelen, zijn schadelijker dan dierlijke vetten.

Moet je dus voor margarine in plaats van boter kiezen? Niet beslist want margarine bevat meestal dit type gehydrogeneerd vet. Boter bevat echter verzadigde vetten.

Wat betreft dierlijke vetten, je moet weten dat de vetten in vis (meervoudig onverzadigd) beter zijn dan de vetten in vlees (verzadigd), vooral als het wordt verwerkt.

Dieetaanbevelingen voor het verlagen van cholesterol

  • Ten eerste is het soort vetten dat je voornamelijk moet consumeren afkomstig van noten en zaden, vis (vooral vette vis) en extra vierge olijfolie. Je moet ook je vetinname van vleeswaren en zuivelproducten verminderen.
 
  • Mayurasakorn, K., Srisura, W., Sitphahul, P., & Hongto, P. O. (2008). High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. Medical journal of the Medical Association of Thailand91(3), 400.
  • Siri-Tarino, P. W., Sun, Q., Hu, F. B., & Krauss, R. M. (2010). Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. The American journal of clinical nutrition91(3), 535-546.
  • Toth, P. P. (2005). The “good cholesterol” high-density lipoprotein. Circulation111(5), e89-e91.