Wat zijn gehydrogeneerde vetten?

In een rapport van de deskundigencomités van het WHO werd de noodzaak om de hoeveelheid transvetzuren in de industriële productie van levensmiddelen aanzienlijk te verminderen of te elimineren benadrukt.
Wat zijn gehydrogeneerde vetten?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn vele soorten vetten in voedingsmiddelen. Sommige zijn gezond, terwijl andere schadelijk zijn. Gehydrogeneerde vetten zijn plantaardige vetten die zich in het lichaam kunnen gedragen als dierlijke vetten. Deze vetten worden ook wel transvetten genoemd, die hun samenstelling, uiterlijk en textuur veranderen. Leer er meer over in dit artikel!

Wat zijn gehydrogeneerde vetten?

Gehydrogeneerde vetten of transvetten zijn vetten die het resultaat zijn van een chemisch proces. Veel deskundigen zijn tegen het gebruik van deze vetten. Het is zelfs zo dat geen enkele expert ze aanraadt, zelfs niet in kleine percentages.

Je moet ze dus zoveel mogelijk vermijden. Deze vetten worden verkregen door hydrogenering van plantaardige oliën (die ze omzetten van onverzadigd naar verzadigd). Ze zijn dus veel schadelijker dan verzadigde vetten.

Dit artikel is misschien ook interessant:
6 voedingsmiddelen om het goede cholesterol te verhogen

Zo verkrijg je deze vetten?

Een stuk boter op een bordje

Gehydrogeneerde vetten ondergaan een chemisch proces waar fabrikanten baat bij hebben. Dit komt omdat de kosten lager zijn dan die van andere vetten.

Transvetten, of gehydrogeneerde vetten, zijn het resultaat van een chemisch proces dat fabrikanten op vele manieren ten goede komt, meestal omdat ze goedkoper zijn dan andere soorten vetten. Transvetten zijn echter gevaarlijk voor onze gezondheid.

Veel verschillende voedingsindustrieën voegen waterstof toe aan ingrediënten die bepaalde vetten in vloeibare vorm bevatten, zoals oliën. Dit doen ze als ze op een zeer hoge temperatuur zijn, zodat ze vast worden.

Op deze manier zorgen ze ervoor dat voedsel langer in goede conditie blijft en er smakelijker uitziet. Het is ook makkelijker te gebruiken tijdens de bereiding, want het bederft niet tijdens het proces.

De gezondheidseffecten van gehydrogeneerde vetten

In de meeste verwerkte voedingsmiddelen kun je transvetten of gehydrogeneerde vetten vinden. Het consumeren van slechts 5 gram transvet per dag wordt als gevaarlijk voor de gezondheid beschouwd.

Dit zijn dus de meest schadelijke vetten. Daarom is het raadzaam om de consumptie ervan te vermijden of te verminderen. Ook verhogen ze het risico op ziekten zoals:

  • Hart- en vaatziekten en atherosclerose. Deze vetten kunnen het schadelijke cholesterol- en triglyceridengehalte verhogen. Ook verlagen ze het goede cholesterolgehalte.
  • Kanker. Ze kunnen het lichaam defecte hormonen en celmembranen laten produceren.
  • Hersenziekten. Deze vetten remmen de werking van essentiële vetzuren, waardoor de groei en rijping van de hersenen wordt vertraagd.
  • Metabole ziekten en diabetes.

In een rapport van de deskundigencomités van het WHO benadrukte deze organisatie de noodzaak om de transvetzuren in de industriële productie van voedingsmiddelen aanzienlijk te verminderen of te elimineren.

Consumenten zijn zich niet volledig bewust die de effecten van een hoge inname van transvetzuren op hun gezondheid, met name op de gezondheid van hart en bloedvaten, kan hebben.

Voedingsmiddelen die transvetten bevatten

Gebakjes zoals koffiebroodjes en muffins

Je kunt gehydrogeneerde vetten vinden in een grote verscheidenheid aan producten die mensen regelmatig consumeren. Gehydrogeneerde vetten zijn goedkoop en hebben een ideale consistentie om veel verschillende producten te ontwikkelen.

Bovendien hebben ze een aangename smaak. Daarbij is hun houdbaarheid ook nog eens langer dan die van andere soorten vetten. Weet je welke producten deze schadelijke vetten bevatten?

Lees ook het volgende artikel:
Verminder je buikvet met deze voedingsmiddelen

Hoe vermijd je gehydrogeneerde vetten?

Het eerste dat je moet doen om gehydrogeneerde vetten te vermijden, is het niet eten van (ultra)bewerkte producten. Je kunt dus beter kiezen voor verse producten, die deze vetten of andere toegevoegde producten niet bevatten.

Bovendien, als je het grootste deel van je voedsel in een supermarkt koopt, lees dan de etiketten voordat je een bewerkt product koopt. Het is belangrijk voor je om ervoor te zorgen dat de producten in je winkelwagen geen ongezonde ingrediënten bevatten.

We hebben het hier niet alleen over gehydrogeneerde vetten, maar ook over suiker of ander zetmeel. Als op een productetiket staat dat het plantaardige vetten bevat, moet je ook kijken wat voor soort vetten dit zijn. Vermijd transvetzuren en (gedeeltelijk) gehydrogeneerde vetten.

Als je veel verwerkte producten of kant-en-klaar maaltijden koopt, dan kan dit moeilijk lijken. Het is echter belangrijk om je gewoontes te veranderen om een gezonde levensstijl te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Anjom Shoae J., Sadeghi O., Larijani B., Esmaillzadeh A., Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Clin Nutr, 2020. 39 (3): 755-764.
  • Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.