Voorkom een hoog cholesterolgehalte door je voeding

Beter leren eten is cruciaal om een hoog cholesterolgehalte op afstand te houden. Wist je dat er een dieetformule voor bestaat? Lees er meer over in dit artikel!
Voorkom een hoog cholesterolgehalte door je voeding
Daniel Baldó Vela

Geschreven en geverifieerd door De verpleegkundige Daniel Baldó Vela.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het is belangrijk om een hoog cholesterolgehalte te voorkomen, ook al is het een normaal onderdeel van je lichaamscellen. Cholesterol is in feite heel belangrijk voor veel van je fysiologische processen.

Helaas wordt cholesterol echter schadelijk wanneer er te veel van wordt geproduceerd. Wist je dat er een dieetformule is die je kunt volgen om je cholesterol stabiel te houden?

Hypercholesterolemie, of een hoog cholesterolgehalte, verdubbelt het risico op een hartaanval of een beroerte. De beste strategie is dus om je consumptie van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte en veel verzadigd vet te verminderen.

Voorkom een hoog cholesterolgehalte door je voeding

Gezien het feit dat 90% van je bloedcholesterol niet afkomstig is uit het voedsel dat je eet, maar wordt gemaakt in je lichaam zelf, heb je maar beperkt invloed op de hoogte van je cholesterolgehalte.

De American Society of Cardiology heeft zelfs ontdekt dat 80% van de mensen die een hoog risico lopen op cardiovasculaire hypercholesterolemie nauwelijks tot geen controle hebben over hun cholesterolgehalte. Wat kun je dus het beste eten om een hoog cholesterolgehalte te voorkomen? Het geheim hiervan is om in te grijpen bij de endogene synthese.

Beperk de inname van cholesterol en transvetten

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de werking van het lichaam in relatie tot het cholesterolgehalte. Het kan daarom zomaar gebeuren dat bepaalde adviezen opeens aangepast worden en soms zelfs volkomen veranderen.

Onderzoekers zijn van mening dat het menselijk lichaam zelf cholesterol kan maken uit bepaalde vetten die je via je voeding binnen krijgt. Het is dus belangrijk om op twee verschillende dingen te letten:

 • niet te veel cholesterolrijke producten eten.
 • de inname van transvetten beperken.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3- en omega 9-vetzuren

Vis en zeevruchten, broccoli en noten zijn rijk aan omega 3- en 9-vetzuren

Omega 3-vetzuren en omega 9-vetzuren remmen de productie van cholesterol. Bovendien vermindert de eerste ook de synthese van bepaalde eiwitten. Deze eiwitten transporteren cholesterol naar de slagaders en helpt zo de bestaande cholesterolplaque te elimineren.

Omega 9-vetzuren kun je makkelijk verkrijgen via bepaalde veelgebruikte producten zoals olijfolie. Omega 3-vetzuren oxideren echter bij verhitting en het is erg moeilijk om het alleen uit je voeding te halen.

De enige manier om de inname te garanderen is door de inname van supplementen. Zorg ervoor dat je kiest voor supplementen die een goede absorptie garanderen en die weinig toevoegingen bevatten.

Verminder je inname van koolhydraten met een hoge glykemische index (GI)

Insuline kan bepaalde mechanismen activeren die de cholesterolsynthese bevorderen. Daarom is het belangrijk om de consumptie van voedingsmiddelen die de productie ervan verhogen te vermijden. We hebben het hier vooral over koolhydraten met een hoge glykemische index, zoals:

 • witbrood
 • suiker
 • gebak en koekjes

Eet voedingsmiddelen die het HDL kunnen verhogen

Een doorgesneden avocado op een plankje

High-density-lipoproteïne verschijnt in het bloedonderzoek als het HDL en staat in de volksmond bekend als ‘het goede cholesterol’.

De functie van HDL is essentieel om je cholesterolgehalte op peil te houden. Het is namelijk verantwoordelijk voor het vervoeren van cholesterol naar gebieden:

 • die ze gebruiken zoals de spiercellen en de hersencellen.
 • waar het cholesterol uit het lichaam geëlimineerd wordt, te weten de lever.

Het verhogen van je consumptie van voedingsmiddelen die in staat zijn om het HDL-gehalte te verhogen is dus een belangrijke maatregel om een hoog cholesterol te voorkomen.

Consumeer probiotica om een hoog cholesterolgehalte te voorkomen

Lactobacillus Reuteri is een bewezen, effectieve behandeling (Engelse link) voor hypercholesterolemie. Het bevordert de eliminatie van galzout door de darm. Wanneer dit gebeurt, verhoogt het lichaam het verbruik van cholesterol voor de vorming van nieuwe zouten, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed afneemt.

Om effectief te zijn, moeten probiotica aan de volgende eisen voldoen:

 • ten minste 10 × 6 CFU (colony forming units) bevatten.
 • van menselijke oorsprong zijn.
 • aankomen en bovendien actief blijven in de darm.

Over het algemeen moet je dus cholesterol niet zomaar uit je dieet schrappen, maar in plaats daarvan moet je je gehele voedingspatroon beoordelen en waar nodig aanpassen. Hiervoor moet je je consumptie verminderen van het soort voedsel dat het activeert.

Ook moet je je inname verhogen van voedingsstoffen die het transport van cholesterol naar de lever die met behulp van galzouten het overtollige cholesterol via de ontlasting kan uitscheiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Soliman GA., Dietary colesterol and the lack of evidence in cardiovascular disease. Nutrients, 2018.
 • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
 • Wu Y., Zhang Q., Ruan Z., Effect of probioti lactobacillus on lipid profile: a systematic review and meta analysis of randomized, controlled trials. PLoS One, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.