5 manieren om het cholesterol in je ontbijt te verlagen

Een van de manieren om een hoog cholesterolgehalte te verlagen, is vanaf het moment dat je elke ochtend wakker wordt maatregelen te nemen door ervoor te zorgen dat je ontbijt voedzaam en evenwichtig is.
5 manieren om het cholesterol in je ontbijt te verlagen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Misschien heb je net een jaarlijkse controle gehad en heeft de arts tegen je gezegd dat je cholesterolgehalte in het bloed hoog is en dat je manieren moet vinden om het via je dieet te verminderen. Gelukkig is het goede nieuws dat er veel goede manieren zijn om cholesterol via het ontbijt te verlagen. Je hoeft slechts een paar eenvoudige wijzigingen in je dieet aan te brengen.

Naast dat het een van de belangrijkste maaltijden van de dag is, eet je het ontbijt op het moment waarop je lichaam ontvankelijker is voor de opname van bepaalde voedingsstoffen.

Het basisprincipe om cholesterol te verlagen is om je lichaam voldoende bronnen van vitamines, mineralen en gezonde enzymen aan te bieden. Volg dus deze tips om jezelf op een gezondere manier te verwennen. Ze zijn niet alleen eenvoudig maar ook voedzaam en lekker.

5 manieren om het cholesterol in je ontbijt te verlagen

1. Havermout: het perfecte graan

Havermout en haver

Het eten van havermout is een van de beste manieren om de hoeveelheid cholesterol in je ontbijt te verminderen. Havermout bevat namelijk veel oplosbare vezels.

Weet je dat oplosbare vezels ook te vinden zijn in voedingsmiddelen zoals bruine bonen, spruitjes, appels en peren?

Volgens de Mayo Clinic in Minnesota is haver een van de beste voedingsmiddelen om het slechte cholesterol te verminderen, ook bekend als Low-density lipoprotein (LDL).

Er is gebleken dat 5 tot 10 gram (of meer) oplosbare vezels per dag eten je LDL-cholesterol helpt te verlagen. Een portie havermout of haverzemelen biedt 3 tot 4 gram vezels. Als je fruit toevoegt, dan krijg je nog meer vezels binnen.

2. Avocado’s

Avocado's in je ontbijt voor het beheersen van cholesterol

Veel mensen vermijden avocado’s, omdat ze denken dat ze vanwege hun hoge gehalte aan calorieën en vet een hoog cholesterolgehalte juist bevorderen.

In werkelijkheid zijn avocado’s echter een fantastische bron van voedingsstoffen, evenals omega-3-vetzuren die ideaal zijn voor het handhaven van het evenwicht van je cholesterolwaarden.

Dus als je het nog niet doet, begin dan met het eten van avocado’s om het cholesterol in je ontbijt te verlagen en verbeter de gezondheid van je hart.

Suggesties

 • Rooster een of twee sneetjes volkorenbrood en voeg een paar sneetjes avocado en tomaat toe.
 • Snijd ook een paar stukjes avocado en meng ze in een kom met een banaan en een beetje rauwe 100% honing.

3. Citroen en knoflook

Knoflook en een kom citroensap

De combinatie van knoflook en citroen is een klassieke remedie voor het handhaven van goede niveaus van cholesterol. Iets eenvoudigs als ‘s ochtends een teentje knoflook nemen, kan je helpen om een hoog cholesterolgehalte te verlagen.

Knoflook is zeer gunstig voor je gezondheid. Bovendien is het een natuurlijk antibioticum, diuretisch, zuiverend, antiseptisch en antibacterieel voedingsmiddel. Hieronder geven we een eenvoudige remedie die zeer nuttig kan zijn met knoflook en citroen.

Ingrediënten

 • Sap van 1 citroen
 • 1 teentje knoflook, rauw
 • 1 glas water

Bereiding

 • Verwarm het water een beetje en voeg dan het citroensap toe.
 • Eet vervolgens op een lege maag het teentje knoflook op en drink dan de citroenmix langzaam op.
 • Herhaal deze procedure twee of drie keer per week.

4. Rogge-toast met olijfolie

Gesneden roggebrood

Brood dat rijk is aan vezels eten bij je ontbijt is een andere geweldige manier om cholesterol te verlagen. Niet alle broodsoorten zijn op dezelfde manier gemaakt, dus het is belangrijk om selectief te zijn in het type dat je consumeert. Kies altijd voor brood dat meer volkoren granen en minder geraffineerde bloem bevat.

Als je het echt goed wilt doen en een echt gezond dieet wilt volgen, eet dan meer roggebrood. Van alle broodsoorten bevatten de soorten die gemaakt wordt met rogge de meeste vezels en voedingsstoffen. Het is een perfecte mix van ijzer en B-vitamines die geweldig zijn om het cholesterolniveau op peil te houden.

Eet het voor een nog gezonder ontbijt met een beetje olijfolie. Als je het nog niet weet, als het om oliën gaat biedt extra vierge olijfolie vetten van een zeer hoge kwaliteit. Verder is het rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (oliezuur), vitamine E en fytosterolen. Dit zijn allemaal verbindingen die een beschermende werking hebben voor het hart.

Suggesties

 • Het is belangrijk om naast je vezels ook eiwitten te eten. Aarzel dus niet om er een plakje vlees of eieren aan toe te voegen. 
 • Zorg ervoor dat je een of twee keer per week een vorm van eiwit in je ontbijt opneemt.

5. Witte thee

Witte thee in je ontbijt voor het beheersen van cholsterol

Witte thee heeft veel goede eigenschappen die helpen om cholesterol onder controle te houden. Gelukkig is het in elke natuurvoedingswinkel of theewinkel verkrijgbaar.

Dit is zonder twijfel de beste natuurlijke drank om je hoge cholesterol te verlagen. Witte thee heeft namelijk de eigenschap dat het kan helpen om de hoeveelheid cholesterol in het bloed te verlagen. Daarnaast bevat het diverse antioxidanten.

Dit zijn verbindingen die oxidatie remmen. Dit is een chemische reactie die door de aanwezigheid van vrije radicalen kan optreden. Dit kan vervolgens leiden tot kettingreacties die de cellen van organismen kunnen beschadigen. Gelukkig kan witte thee helpen deze vrije radicalen bestrijden.

Bovendien heeft deze drank in het verre oosten een lange traditie als ontgiftend middel en kan het helpen je metabolisme te versnellen om gewichtsverlies te bevorderen.

Is alleen het cholesterol in je ontbijt verlagen voldoende?

Witte thee en de rest van de bovenstaande ingrediënten hebben geweldige eigenschappen, maar geen van allen zijn magische goocheltrucs. Ze zullen er dan ook niet voor zorgen dat je cholesterol in evenwicht blijft als daarnaast slechte gewoontes hebt.

Je moet echte veranderingen in je dieet en levensstijl aanbrengen. Vermijd vrijwel alles dat industrieel wordt bewerkt. Dit omvat alles dat afkomstig is van een mooi, kleurrijk, plastic of kartonnen verpakking gepresenteerd met fantastische grafische afbeeldingen die zijn ontworpen om je er verliefd op te maken.

Deze ‘voedingsmiddelen’ bevatten vaak ook veel transvetten, grote hoeveelheden natrium en geraffineerde suikers en andere kunstmatige zoetstoffen, vooral ontbijtproducten.

Iets eenvoudigs als verstandig zijn over wat je als ontbijt eet, zal maximale voordelen voor je gezondheid toevoegen. Je zult resultaten behalen, zelfs als ze geleidelijk zijn. Houd er echter rekening mee dat een goede gezondheid altijd het gevolg is van geleidelijke veranderingen op de lange termijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.

 • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.

 • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.