Het gezondste brood dat bovendien niet dik maakt

Brood is een voedingsmiddel dat veel koolhydraten bevat. We raden dus af om te vaak brood te eten.
Het gezondste brood dat bovendien niet dik maakt

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Brood is traditioneel één van de meest gegeten voedingsmiddelen ter wereld. Omdat het zo handig is, is het bij elke maaltijd een perfect bijgerecht. Het is ook een gemakkelijke keuze om als maaltijd te gebruiken. Je kan het gedurende de dag bij elke maaltijd eten. Bovendien bestaan er heel veel verschillende soorten brood. De vraag is dus welke soort het gezondste brood is dat je bovendien niet dik maakt.

Wanneer een persoon uit zichzelf of op advies van een voedingsdeskundige beslist geen brood meer te eten gaat hij op zoek naar andere mogelijkheden. Het is dus normaal dat je vragen hebt over welke soort brood het gezondste brood op de markt is. Dit geldt vooral als je wil vermijden dat je in gewicht toeneemt.

Voedingsstoffen en ingrediënten

Het gezondste brood

Het is belangrijk te vermelden dat voedingsdeskundigen eigenlijk aanraden om met mate brood te eten. Dit komt omdat brood een voedingsmiddel is dat verschillende voedingsstoffen bevat die op de schijf van vijf staan. Want het zit vol voedingsstoffen en vitaminen.

De basisingrediënten van brood zijn bloem, water, gist en zout. De rest van de ingrediënten hangen af van het soort brood. Op de markt bestaat er een ruim aanbod aan diverse broden. Maar alle ingrediënten die we vermeld hebben, bevatten bepaalde voedingsstoffen en vitaminen: koolhydraten, vezels, B3 vitaminen en vitamine E. Ze verschaffen ook mineralen zoals calcium en ijzer.

Ook de voedingsdeskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen aan brood te eten. Dit is vooral wegens de twee bestanddelen die we in brood vinden: vezels en koolhydraten. Eigenlijk beschouwt men het innemen van koolhydraten als essentieel om een goed voedingsevenwicht te bewaren.

Vezels

Het gezondste brood

Vezels zijn één van de voordelen van het eten van brood. Ze regelen de darmtransit en laten het cholesterolniveau dalen. De hoeveelheid calorieën die één persoon per dag nodig heeft, moet voor vijftig procent uit koolhydraten bestaan. En brood levert een redelijke hoeveelheid koolhydraten.

Nu blijft de vraag: is brood echt dikmakend? Als we het wat dieper ontleden, dan zullen we merken dat brood ook ingrediënten bevat die allesbehalve goed zijn om gewicht te verliezen. Want brood bevat bijvoorbeeld meestal ook gluten, zetmeel en bloem. Maar gewichtstoename hangt ook af van het lichaam van elk individu.

Een sneetje brood van dertig gram bevat tachtig calorieën. Je moet brood dus altijd met mate eten. Doe je dat niet, dan zullen de voordelen van brood overschaduwd worden door ongezonde nadelen die je uiteindelijk dik zullen maken. Als iemand calorieën uit koolhydraten moet toevoegen aan zijn dieet, dan is het beter dat hij niet overdrijft met brood.

Het beste is dat iemand koolhydraten uit andere bronnen dan bloem eet om de nodige calorieën aan zijn voedingsplan toe te voegen. Als een persoon de dagelijkse opname van calorieën overschrijdt omdat hij te veel brood eet, dan zullen zelfs oefeningen hem niet helpen om extra calorieën te verbranden.

Wat is het gezondste brood?

Wat is het gezondste brood

We weten allemaal dat er een grote diversiteit aan broden op de markt bestaat. Dit zijn enkele van de beroemdste: wit brood, volkoren brood, cakes en gebakken producten. Maar als we voor het gezondste brood willen kiezen, dan geven we je hier enkele goede mogelijkheden:

  • Havermoutbrood. Dit is een erg gezond en licht brood. Het bevat veel vezels en helpt om het cholesterol te verlagen. Bovendien vermindert het de hoeveelheid calorieën.
  • Meergranenbrood. Dit type brood bevat veel vitaminen en mineralen. Het is een perfect brood om te diëten. Dit is dankzij de hoge concentratie vezels, wat de spierprestatie verhoogt.
  • Volkorenbrood. In tegenstelling tot wit brood maakt men dit product van volkoren granen. Dit levert vele gezonde voordelen voor het lichaam op en minder calorieën.
  • Roggebrood. Dit is absoluut één van de gezondste broden. De tarwe in dit brood is veel vaster met als gevolg dat het erg weinig vet bevat.
  • Minder gezonde broodsoorten. Cakes en sandwichbroden zijn de minst gezonde broden. Dit zijn industriële producten. Ze zijn dus gemaakt met kunstmatige ingrediënten en chemicaliën om ze langer houdbaar te maken. Ze bevatten dus veel vet. Bovendien verwijderen ze elke voedingswaarde die het brood kan bieden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
  • Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
  • Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.