Beheers je cholesterol: voeg deze 7 voedingsmiddelen toe aan je dieet.

Probeer je om je cholesterol te verlagen? Beheers je cholesterol met behulp van deze 7 voedingsmiddelen!
Beheers je cholesterol: voeg deze 7 voedingsmiddelen toe aan je dieet.
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 05 november, 2022

Cholesterol is een type vet dat het lichaam (in zekere mate) nodig heeft om optimaal te werken. Maar teveel is niet goed, beheers je cholesterol. 

Hoewel een te hoog cholesterol vele gezondheidsproblemen kan veroorzaken, heeft het lichaam het wel nodig. Want een minimale dosis van deze vetsoort is betrokken bij de afscheiding van bepaalde hormonen en bij de vorming van een aantal lichaamsstructuren.

De lever produceert voortdurend cholesterol. Maar het peil kan ook stijgen door bepaalde voeding te eten die cholesterol bevat.

Het resultaat is dat dit de werking van de bloedsomloop en van het hart-en vaatstelsel aantast. Zoals je misschien al weet, kan dit tot gevaarlijke levensbedreigende ziekten leiden.

Om die reden is het belangrijk dat je je eetgewoonten verbetert. Beperk de opname van vet en eet meer voedingsmiddelen die helpen om vet te verwijderen.

In dit artikel laten we je kennismaken met de 7 belangrijkste voedingsmiddelen, die je hierbij kunnen helpen. Lees dit artikel en voeg ze vaker toe aan je dagelijkse voeding.

Beheers je cholesterol met 7 voedingsmiddelen

1. Havervlokken

cholesterol

Wat betreft voedingswaarde zijn havervlokken één van de meest complete graansoorten. Maar dat is niet het enige waarvoor ze bekend zijn. Want ze zijn ook heel gezond.

Bovendien bevatten ze kleine hoeveelheden linolzuur. Samen met de vezels en de lecithine zorgt dit voor een lagere cholesterol in het bloed.

Daarnaast zit er in havervlokken ook een grote hoeveelheid avenasterol. Dat is een soort phytosterol. Het vermindert de opname van lipiden in de darmen en stopt dat ze opstapelen langs de wanden van de slagaders.

2. Gerst

Gerst bevat een soort oplosbare vezel die bekend is onder de naam beta-glucaan. Zodra het in het lichaam is opgenomen, laat het de slechte soort cholesterol dalen (LDL niveau’s).

De voedingssamenstelling is vergelijkbaar met die van haver. Beheers je cholesterol daarom met deze uitstekende voedingskeuze. Gerst is zeer gunstig voor patiënten met een hoog cholesterol.

Bovendien bevat gerst een antioxidant dat bekend is onder de naam tocotriënol. Dit bestanddeel bevindt zich in de schil van de graankorrel. Het helpt om de slagaders te beschermen tegen oxidatieve beschadiging.

3. Avocado’s

Beheers je cholesterol met avocado's

Deze vrucht is bekend vanwege van de vele toepassingen in de gastronomie. Het is een smakelijk voedingsmiddel dat vele gezonde voordelen biedt aan mensen met een verhoogd LDL.

Avocado bevat meervoudig onverzadigde vetzuren. Die bevorderen de verwijdering van lipiden, die al in het bloed aanwezig zijn. Zo zorgen ze ervoor dat die lipiden zich niet kunnen ophopen.

Bovendien bevatten avocado’s vezels en essentiële aminozuren. Die helpen om vetten gemakkelijker om te zetten en te voorkomen dat ze in de darm worden opgenomen.

Avocado’s bevatten ook een aantal plantbestanddelen zoals stanolen en sterolen. Deze elementen vertragen de ophoping van lipiden in het lichaam.

4. Vette vis

Vette vis is een geweldig hulpmiddel voor patiënten met een hoog cholesterol en veel triglyceriden.

Bovendien zit er in vette vis een hoge concentratie aan omega-3 meervoudig verzadigde vetzuren en antioxidanten. Dit verbetert de veerkracht van de slagaders. Tegelijkertijd stopt het de vorming van plaque op hun wanden.

In het algemeen werken deze gezonde vetten als reinigingsmiddel in het bloed. Want ze verwijderen de onnodige lipiden en vergroten de arteriële vaatverwijding.

Beheers je cholesterol met vette vissoorten zoals:

 • Sardines
 • Tonijn
 • Zalm
 • Ansjovis
 • Makreel
 • Horsmakreel
 • Haring

5. Groene bladgroenten

Beheers je cholesterol met groene groentes

Groene bladgroenten zijn over de hele wereld  beroemd als een uitstekend hulpmiddel om gewicht te verliezen.

Ze bevatten weinig calorieën en een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die helpen om het metabolisme te verbeteren. Daardoor kan het lichaam optimaal gebruik maken van de calorieën.

Bovendien bevatten ze vezels en antioxidant-bestanddelen. Die bevorderen de daling van de slechte cholesterol (lDL).

Tenslotte is er nog de kleine hoeveelheid stanolen en sterolen. Die elementen vertragen de opname van LDL in de darmen en helpen om de slagaders gezond te houden.

6. Peulvruchten

Beheers je cholesterol door regelmatig peulvruchten te eten. Zij houden het peil van de slechte cholesterol onder controle. Dit is te danken aan hun hoge gehalte aan voedingsvezels.

Deze belangrijke voedingsstof, ondersteund door de antioxidanten, vertraagt de opname van LDL in de darmen. Daardoor behoudt het lichaam slechts de hoeveelheid cholesterol die het nodig heeft.

Peulvruchten zijn ook uitstekend om overgewicht aan te pakken. Deze aandoening beïnvloedt ook LDL.

Dit zijn de peulvruchten, die we aanbevelen:

 • Bonen
 • Linzen
 • Groene erwten
 • Kikkererwten
 • Soja

7. Bosbessen

Beheers je cholesterol met bosbessen

Het laatste voedingsmiddel dat we willen bespreken, zijn bosbessen. Deze vruchten bevatten veel antioxidanten en voedingsvezels. Wanneer het lichaam deze bestanddelen opneemt, dan remmen ze het teveel aan cholesterol af.

Wanneer je dit fruit eet of bosbessensap drinkt zorgt dit voor de reiniging van de slagaderwanden. Bovendien verwijdert het de plaque die het risico op verstopping verhoogt.

Dit zal het risico op cardiovasculaire aandoeningen en op problemen van de bloedsomloop verminderen. Op die manier verbetert het dus de algemene gezondheid van het lichaam.

Tenslotte nog één opmerking. Beheers je cholesterol door deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Ze zullen je helpen om je cholesterol te verlagen. Maar je moet daarnaast wel een gezond voedingsplan volgen. Want ze zullen weinig effect hebben als je tegelijkertijd gerechten eet, die rijk zijn aan vet en cholesterol. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
 • Arca M., Borghi C., Pontremoli R., Ferrari GM., et al., Hypertriglyceridemia and omega 3 fatty acids: their often overlooked role in cardiovascular disease prevention. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2018. 28 (3): 197-205.
 • Rivera Mancía S., Jiménez Osorio AS., Medina Campos ON., Colín Ramírez E., et al., Activity of antioxidant enzymes and their association with lipid profile in Mexican people without cardiovascular disease: an analysis of interactions. Int J Environ Res Public Health, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.