5 redenen waarom havermout goed is voor je slaap

Wist je dat havermout je kan helpen om beter te slapen? Dankzij de melatonine en vitamine B in havermout, is het perfect voor het stimuleren van de serotonine-afscheiding en het bevorderen van een betere, ononderbroken nachtrust.
5 redenen waarom havermout goed is voor je slaap

Laatste update: 10 oktober, 2018

Wist je dat havermout je kan helpen om beter te slapenBeter slapen gaat op zijn beurt gepaard met een betere gezondheid en meer energie. Zo zul je zien dat je je dagen veel productiever kunt doorbrengen!

Met dat in je achterhoofd, hebben we een paar vragen voor je: Slaap je altijd acht uur per nacht? Of word je vaak wakker gedurende de nacht? Voel je je vaak alsof je niet eens uitgerust bent als het ochtend is?

Als dat zo is, wordt het tijd om er iets tegen te doen. Dat kan door wat veranderingen te maken en een simpele remedie te nemen een uur voordat je naar bed gaat: een kom warme havermout.

We bespreken de 5 redenen waarom…

1. Havermout als avondeten, een goede keuze

Havermout

Genieten van een herstellende, diepe slaap is afhankelijk van veel dingen. Twee ervan zijn erg concreet: wanneer je je avondeten eet en wat je laatste maaltijd van de dag bevat.

Hier is een interessant feit dat je in je achterhoofd moet houden: je lever voert zijn ontgifting uit tussen 01.00 en 03.00 uur ’s nachts. 

Als je laat eet of een zware maaltijd eet, sta je de efficiëntie van deze klus in de weg en wordt je wakker. Je zou je avondeten uiterlijk tussen 19.00 en 21.00 uur ’s avonds moeten eten.

Havermout een goede keuze om op te nemen in je avondeten wanneer het aankomt op je gezondheid en een goede nachtrust. Het bevat precies de juiste voedingsstoffen.

Het zal je helpen om gebalanceerde glucosewaarden te behouden, wat vooral goed is voor je laatste uren van de dag.

Bovendien, als je wil rusten, vergeet dan niet: het is geen goed idee om ’s avonds rood vlees te eten. Waarom? Rood vlees bevat stimuli zoals hypoxanthine. Het is vandaar beter om voor vis of granen te gaan.

2. Het bevat veel melatonine en vitamine D

Melk

Havermout is een natuurlijke bron van melatonine, een component die je slaap/waak-cyclus reguleert.

Het is niet zo dat het je per direct in slaap laat vallen, zoals een slaappil zou doen. Wat het wél doet is je cyclus bijsturen, zodat je je slaperig voelt wanneer het donker wordt.

Het helpt je om deze cyclus te reguleren dankzij de melatonine en vitamine D die het bevat. Het helpt je ook om te kunnen omgaan met:

  • De impact van migraines;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Prikkelbaredarmsyndroom;
  • Botontkalking (osteopenie of osteoporose).

Om de voordelen te versterken, is het slim te zoeken naar havermout met extra vitamine D in je supermarkt. Op die manier stijgt je serotonineproductie, wat je ook helpt om in slaap te vallen.

3. Havermout en vitamine B-complex

B-complexvitamines spelen verschillende belangrijke rollen in je lichaam. De belangrijkste heeft te maken met het goed functioneren van je zenuwstelsel.

  • Havermout is erg rijk aan vitamine B6, of pyridoxine. Dit is noodzakelijk om de energie in voeding om te zetten in glucose en om vetten en proteïnen te verteren.
  • Vitamine B3 helpt om de productie van tryptofaan te laten toenemen. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat ontspanning en slaap bevordert.

Als je een tekort hebt aan ook maar één van die vitaminen, zul je de effecten hiervan voelen. De meest voorkomende hiervan zijn fysieke vermoeidheid en slapeloosheid.

Ontdek: Effectieve middelen tegen slapeloosheid

4. Het helpt je om angst te bestrijden en beter te slapen

Haver en Melk

Havermout bevat avenine en trigonelline. Dit zijn twee typen prolaminen (plantaardige proteïnen).

Deze  helpen om angst te verminderen, alsook nerveusheid en de mentale en fysieke irritatie die zich vaak opbouwt gedurende de dag. Deze weerhoudt je dikwijls ervan om in een diepe, gezonde slaap te vallen.

Echter, we moeten je erop wijzen dat veel mensen met coeliakie allergisch zijn voor dit type plantaardige proteïne . Het is dus in dat geval beter om havermout te vermijden.

5. Zeg vaarwel tegen stress

De grootste veroorzakers van slapeloosheid zijn chronische angst en stress. Deze emotionele processen verhogen je adrenalinespiegel.

Ook laten ze geleidelijk andere hormonen vrijkomen die spierspanning, stress en vermoeidheid veroorzaken.

Het regelmatig consumeren van havermout zal je helpen om de spiegels van deze aan stress gerelateerde hormonen te normaliseren.

Zo zul je je cortisolwaarden balanceren en je zenuwstelsel ondersteunen. Dat allemaal met dank aan de hoge waarden aan vitamine B-complex in havermout!

Daarnaast moedigt het je interne homeostase (evenwicht) aan, ontspant het je, stimuleert het een goede spijsvertering en bevordert het een goede levergezondheid. Dit alles zal je een diepere, rustigere nachtrust geven.

Houd echter in je achterhoofd: neem deze kom havermout elke dag één tot twee uur voor je naar bed gaat als je wil profiteren van de voordelen. Eet het bovendien warm!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6
  • Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. Retrieved from https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_día.pdf
  • Rozano Ladrón, V., Quiróz Santiago, C., Acosta Pulido, J. C., & Pimentel Ayaquica, L. A. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria, 5. Retrieved from http://www.revista.unam.mx/vol.6/num9/art88/sep_art88.pdf
  • Celorio Fries, G. A., & Mota López, M. Á. (2016). Salud Mental y Nutrición: Una revisión sistemática. Cádiz: Colegio Oficial de Enfermería de Madrid.
  • Romo, M. (2014). Entrena tu cerebro. Neurociencia para la vida cotidiana. Barcelona: Editorial Alienta.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.