5 redenen waarom havermout goed is voor het slapen gaan

19 juli 2017
Wist je dat havermout je kan helpen om beter te slapen? Dankzij de melatonine en vitamine B in havermout, is het perfect voor het stimuleren van de serotonine-afscheiding en het bevorderen van een betere, ononderbroken nachtrust.

Wist je dat havermout je kan helpen om beter te slapen? Kunnen slapen op een betere manier gaat gepaard met een betere gezondheid en meer energie voor productievere dagen.

Met dat in je achterhoofd, hebben we een paar vragen voor je: Slaap je altijd acht uur per nacht? Of wordt je vaak wakker gedurende de nacht en voel je je vaak alsof je niet eens uitgerust bent als het ochtend is?

Als dat zo is, wordt het tijd om er iets tegen te doen. Het wordt tijd om wat veranderingen te maken en een simpele remedie te nemen een uur voordat je naar bed gaat: een kom warme havermout.

We bespreken de 5 redenen waarom…

1. Havermout als avondeten, een goede keuzeHavermout

Genieten van een herstellende, diepe slaap is afhankelijk van veel dingen. Twee ervan zijn erg concreet: wanneer je je avondeten eet en wat voor voeding je laatste maaltijd van de dag bevat.

Hier is een interessant feit dat je in je achterhoofd moet houden: je lever voert zijn ontgifting uit tussen 01.00 en 03.00 uur ’s nachts. Als je laat eet of een zware maaltijd eet, sta je de efficiëntie van deze klus in de weg en wordt je wakker. Je zou je avondeten uiterlijk tussen 19.00 en 21.00 uur ’s avonds moeten eten.

Onder de voeding die je zou moeten opnemen in je avondeten, is havermout een goede keuze wanneer het aankomt op je gezondheid en een goede nachtrust. Havermout bevat precies de juiste voedingsstoffen. Het zal je helpen om gebalanceerde glucosewaarden te behouden, iets dat specifiek goed is voor je laatste uren van de dag.

En als je wat wilt rusten, vergeet dan niet: het is geen goed idee om ’s avonds rood vlees te eten. Waarom? Rood vlees bevat stimuli zoals hypoxanthine, dus het is beter om voor vis of granen te gaan, zoals havermout.

2. Havermout bevat veel melatonine en vitamine DMelk

Havermout is een natuurlijke bron van melatonine, een component die je slaap/ontwaak-cyclus reguleert.

Het is niet zo dat het je per direct in slaap laat vallen, zoals een slaappil zou doen. Wat het doet, is dat het je cyclus bijstuurt, zodat je je slaperig voelt wanneer de nacht komt.

Havermout helpt je om deze cycli te reguleren dankzij de melatonine en vitamine D die het bevat. Het helpt je ook om te kunnen omgaan met:

  • De impact van migraines
  • Chronische vermoeidheid
  • Geïrriteerde darmen (IBD)
  • Botontkalking (osteoporose)

Om de voordelen te versterken, is het slim te zoeken naar havermout met extra vitamine D in je supermarkt. Op die manier stijgt je serotonineproductie, wat je helpt om in slaap te vallen.

3. Havermout en vitamine B-complex

B-complexvitamines spelen verschillende belangrijke rollen in je lichaam. De belangrijkste heeft te maken met het goed functioneren van je zenuwstelsel.

  • Havermout is erg rijk aan vitamine B6, of pyridoxine. Dit is zeer noodzakelijk om de energie in voeding om te zetten in glucose en om vetten en proteïnen te verteren.
  • Vitamine B3 helpt om de productie van tryptofaan te laten toenemen, een essentieel aminozuur dat ontspanning en slaap aanmoedigt.

Als je een tekort hebt aan een van die vitaminen, zal je de effecten voelen, waarvan de meest voorkomende fysieke vermoeidheid en slapeloosheid zijn.

Ontdek: Effectieve middelen tegen slapeloosheid

4. Havermout helpt je om angst te bestrijden en beter te slapenHaver en Melk

Havermout bevat avenine en trigonelline. Dit zijn twee typen prolaminen (plantaardige proteïnen). Ze helpen om angst te verminderen, evenals nerveusheid en de mentale en fysieke irritatie die zich vaak opbouwt gedurende de dag en die je ervan weerhoudt om in een diepe, gezonde slaap te vallen.

Echter, we moeten erop wijzen dat dit type plantaardige proteïne in havermout vaak als een allergische stof werkt voor mensen met coeliakie, dus het is in dat geval beter om havermout te vermijden.

5. Zeg vaarwel tegen stress dankzij havermout

Een van de grootste veroorzakers van slapeloosheid is chronische angst of stress. Deze emotionele processen stimuleren de adrenalinewaarden en laten geleidelijk bepaalde hormonen vrijkomen die spierspanningen, stress en vermoeidheid veroorzaken.

Het regelmatige consumeren van havermout zal je helpen om veel van deze hormonen die aan stress gerelateerd zijn, te normaliseren. Je zal je cortisolwaarden balanceren en je zenuwstelsel ondersteunen door de hoge waarden aan vitamine B-complex in havermout.

Daarnaast moedigt havermout interne homeostase (evenwicht) aan, ontspant het je, stimuleert het een goede spijvertering en ondersteunt het een goede levergezondheid. Dit alles zal je een diepere, rustigere nachtrust geven.

Echter, houd in je achterhoofd: neem deze kom havermout elke dag één tot twee uur voor je naar bed gaat als je wilt profiteren van de voordelen. Eet het warm!

Bekijk Ook