7 symptomen van een hartaanval die vrouwen negeren

Hartproblemen, waaronder een hartaanval, beïnvloeden zowel mannen als vrouwen. De manier waarop ze zich manifesteren, verschilt echter per geslacht.
7 symptomen van een hartaanval die vrouwen negeren
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het aantal vrouwen met een hartaanval is de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn echter nog steeds veel problemen met het stellen van een diagnose bij vrouwen, ook als er zich diverse symptomen van een hartaanval voordoen.

Dit komt niet alleen omdat hartaanvallen bij vrouwen moeilijker te detecteren zijn. In feite zijn vrouwen zoeken vaak later medische hulp wanneer ze het ongemak voelen dat met een hartaanval geassocieerd kan worden.

Ook zijn veel van de vroege symptomen van een hartaanval gemakkelijk te verwarren met die van veel mildere aandoeningen. En deze omstandigheden vereisen zeer zelden een reis naar de eerste hulp.

Sommige symptomen verschijnen pas na verloop van tijd. Ze staan echter niet automatisch gelijk aan een hartaanval. Het is echter handig om alert te blijven op de mogelijkheid.

We willen daarom in detail ingaan op de 7 belangrijkste symptomen van een hartaanval bij vrouwen. Zo kun je deze symptomen tijdig opmerken en een afspraak maken met de dokter voor verder onderzoek.

7 symptomen van een hartaanval bij vrouwen

1. Gevoel van verstikking

Vrouw houdt haar borst vast

Het gevoel van verstikking of stikken is een symptoom dat meestal met ademhalingsproblemen gepaard gaat. Als je momenteel echter geen ademhalingsproblemen ondervindt, dan is het gevoel waarschijnlijk gerelateerd aan hartproblemen.

 • Als je dit ongemak ervaart, dan moet je je ervan bewust zijn dat dit een van de vroege symptomen van een hartaanval kan zijn. Dit is vooral het geval als je alleen gewone dagelijkse taken uitvoert.
 • Ook gaat dit verstikkende gevoel vaak gepaard met een gevoel van druk op de borst en een terugkerende hoest.

2. Vermoeidheid

Vermoeidheid kan natuurlijk het gevolg zijn van een aantal factoren. Het kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een slaapstoornis, een slecht dieet of een teveel aan lichamelijke activiteit.

Als het echter herhaaldelijk en zonder duidelijke reden begint te manifesteren, dan kan dit een indicatie zijn voor problemen met het hart en het circulatiesysteem.

 • De opbouw van cholesterol in de slagaders verhinderd een goede doorstroming van het bloed en verhoogt zo mogelijk, door het hart te zwaar te belasten, de bloeddruk en de kans op een hartaanval.
 • Doordat de hoeveelheid zuurstof die de cellen bereikt mogelijk vermindert, kunnen er negatieve effecten ontstaan op de spierfuncties en de cognitie.

3. Slapeloosheid

Vrouw ligt naar haar wekker te staren

Slaapstoornissen zoals slapeloosheid zijn meestal het gevolg van overwerk, langdurig gebruik van elektronische apparaten en stress. In het geval van vrouwen kan het echter ook voorkomen wanneer er belangrijke hormonale veranderingen optreden of wanneer de werking van het hart is aangetast.

 • Vaak zullen vrouwen die het risico lopen op hypertensie en een hartaanval problemen hebben om goed te slapen. Dit is met name het geval in de dagen voordat een aanval optreedt. Dus wees hier voorzichtig mee, samen met andere symptomen van een hartaanval.

4. Koud zweet

Het plotselinge begin van koud zweten kan een van de symptomen van een hartaanval zijn. Het kan ook verband houden met een aantal andere chronische cardiovasculaire aandoeningen.

Net als de andere symptomen van een hartaanval, kan zweten het gevolg zijn van een groot aantal aandoeningen. Het is echter de moeite waard om de oorsprong van dit symptoom te onderzoeken.

 • In dit geval kan het optreden omdat het lichaam zijn inspanningen verhoogt om de temperatuur te reguleren.
 • Het kan ook gepaard gaan met gevoelens van duizeligheid en algemene malaise veroorzaakt doordat de normale bloedcirculatie door het lichaam verstoord wordt.

5. Pijn aan de linkerkant

Symptomen van een hartaanval

Het verschijnen van ongebruikelijke pijn aan de linkerkant van het lichaam is misschien een van de duidelijkste en bekendste tekenen van mogelijke hartaanvallen bij vrouwen.

 • Degenen die dit symptoom ervaren, kunnen pijn voelen in de arm, de rug en de kaak aan de linkerkant van hun lichaam, zelfs een paar dagen voordat de hartaanval daadwerkelijk begint.
 • De pijn kan zich ook geleidelijk manifesteren, van mild tot zeer pijnlijk in de loop van een paar uur.

6. Gevoel van angst

Zoals we allemaal weten, zijn er veel situaties die een plotselinge angst kunnen veroorzaken. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan hoe angst zich manifesteert. Het kan zelfs onze hartslag beïnvloeden en na verloop van tijd het risico op hartaanvallen verhogen.

 • Als angstgevoelens gepaard gaan met stekende pijn op de borst of duizeligheid, is het het beste om meteen naar de dokter te gaan.
 • En zelfs als er geen aanval plaatsvindt, is het belangrijk om behandeling voor dergelijke angstgevoelens te zoeken, omdat hun terugkeer de druk op ons hart kan verhogen.

7. Maagzuur

Vrouw heeft pijn door maagzuur

Het opkomen van maagzuur veroorzaakt klachten  die we kennen als reflux. Dit symptoom manifesteert zich met een brandend gevoel in de maag en borst die vaak kan worden verward met de pijn die optreedt tijdens een hartaanval.

 • Hoewel weinig gevallen eigenlijk een hartaanval zijn, is het belangrijk om dit niet uit te sluiten als een mogelijkheid, vooral als de pijn ernstig is en vaak terugkeert.

Stel jezelf de volgende vragen. Is er iemand in je familiegeschiedenis met een hartaanval? Heb je last van obesitas of heb je een zittende levensstijl? Als deze risicofactoren op jou van toepassing zijn en je de bovenstaande symptomen ervaart, dan moet je zo snel mogelijk naar de arts gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.