Verminder je buikvet met deze voedingsmiddelen

Buikvet is niet gemakkelijk te verbranden, zelfs niet met een gezond en uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Gelukkig kan het eten van bepaalde gezonde voedingsmiddelen helpen.
Verminder je buikvet met deze voedingsmiddelen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We willen allemaal een platte buik hebben, maar we volgen niet altijd een goed dieet. Ook is het moeilijk om voldoende te sporten. Het is om deze reden dat we je in het artikel van vandaag hierover graag meer willen vertellen. Lees dus snel verder en verminder je buikvet!

Soms is het vet op de buik niet gemakkelijk te verbranden en kun je het moeilijk vinden om er vanaf te komen, zelfs als je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt en aan lichaamsbeweging doet. Geef echter niet op en probeer onze adviezen uit.

Obesitas is momenteel een wereldwijd probleem

Obesitas is momenteel een wereldwijd probleem

Obesitas komt tegenwoordig heel vaak voor en het aantal gevallen blijft elk jaar toenemen. Dat geldt ook voor het aantal mensen met metabolische ziekten.

Nu obesitas de hoogste pieken in de geschiedenis heeft bereikt, beginnen artsen hun aandacht te richten op voedsel als een bron van gezondheid. Het idee dat je bent wat je eet, is echter al een heel oud concept.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd meer dan 1,9 miljard mensen met overgewicht. Verbazingwekkend genoeg zijn meer dan 650 miljoen van hen zelfs zwaarlijvig.

Deze cijfers zijn behoorlijk alarmerend en nu is er een enorme focus op kinderen. Dit komt omdat er ongeveer 124 miljoen zwaarlijvige kinderen op de wereld zijn, volgens een onderzoek dat de WHO en het Imperial College London enige tijd geleden in het tijdschrift ‘The Lancet’ hebben gepubliceerd.

Buikvet en bijbehorende ziekten

Verschillende studies geven aan dat buikvet direct gerelateerd is aan een grotere kans om te worden getroffen door andere ziekten. Dit komt vooral omdat de locatie van ons lichaamsvet belangrijk is, misschien wel belangrijker dan de totale hoeveelheid vet die we hebben.

Volgens nieuw onderzoek van Harvard University en het Massachusetts General Hospital is overtollig buikvet ook gekoppeld aan een risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Het is ook in verband gebracht met het vaker bepaalde ​type hart-en vaatziekten te ontwikkelen.

Over het algemeen treft overmatig buikvet mannen erger dan vrouwen. Het is ook schadelijk voor de prostaat en is volgens een studie uitgevoerd door de afdeling Urologie aan de Cornell University in Amerika direct gerelateerd aan erectiestoornissen.

Verminder je buikvet met deze voedingsmiddelen

1. Zalm

Zalm

Deze vissoort is een van de gezondste opties voor je hart en het is ook geweldig voor het verminderen van buikvet. Zalm wordt daarnaast sterk aanbevolen vanwege het eiwit met een hoge biologische waarde dat het levert.

Ook is het een van de beste bronnen van vitamine D. Zwaarlijvige mensen hebben meestal een tekort aan deze vitamine, zo bleek uit een onderzoek van onderzoekers van de Columbia University School of Medicine. Men weet nog niet wat hiervan de oorzaak is.

2. Broccoli

Deze kruisbloemige groente is licht, bevat veel vitamines en is rijk aan calcium. Dit is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij gewichtsverlies.

Dat is tenminste wat een gezamenlijk onderzoek door verschillende Amerikaanse universitaire afdelingen heeft vastgesteld. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Je kunt het Engelse artikel hier lezen. 

3. Walnoten

Zoals een studie van de Universiteit van Barcelona aangeeft, helpt gewone en matige consumptie van walnoten bij het verminderen van buikvet. Het geheim hier is dat hun inname de aanmaak van serotonine veroorzaakt, een hormoon dat ook de stemming en het gevoel van verzadiging verbetert.

4. Verminder je buikvet met bananen

Verlies buikvet met bananen

Bananen geven je een zoete smaak door hun hoge gehalte aan goede suikers. Hoewel veel mensen bananen juist vermijden vanwege hun hoge koolhydraatgehalte, is dit het beste fruit om te eten als je een platte buik wilt. Dit komt omdat ze kalium bevatten, wat kan helpen om overtollige vloeistoffen uit het lichaam te verwijderen.

5. Watermeloen

Watermeloen is een andere geweldige vrucht die rijk is aan kalium waarmee vloeistoffen uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Ook kan het helpen lichaamsvet te verminderen en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, volgens een studie van de Universiteit van Kentucky.

6. Pure chocolade

Pure of donkere chocolade met een gehalte van meer dan 60% cacao zit boordevol nuttige antioxidanten die een buikontsteking kunnen helpen verminderen. Deze flavonolen in rauwe cacao kunnen mogelijk weefselschade voorkomen en mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlagen. Het kan ook je verlangens naar snoep af laten nemen.

7. Naturel yoghurt

Yoghurt

 

Yoghurt wordt aanbevolen in diëten voor gewichtsbeheersing. Daarnaast is het rijk aan probiotica(darmflora) en bevordert daardoor de gezondheid van darmflora.

Je weet het misschien niet, maar als deze microbiota goed in balans is kan dat, volgens een studie van de Universiteit van Wenen, je helpen om buikvet te verliezen.

Combineer de voordelen van yoghurt zonder toevoegingen met je favoriete fruit en geniet van een heerlijke snack. Als je namelijk bessen toevoegt aan je yoghurt of een ander soort fruit met diuretische eigenschappen, dan is het effect nog groter.

Zorg voor een gezond algemeen dieet en voldoende beweging

Naast het verhogen van je consumptie van de producten die we in dit artikel hebben besproken, zou je de consumptie van transvetten en geraffineerde suikers moeten verminderen.

De American Heart Foundation beveelt ook aan dat je minimaal 15 minuten per dag lichamelijk actief bent en zowel wat duursport als enkele krachtoefeningen doet. Zo verminder je je buikvet en verbeter je je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee, R. K., Chung, D. , Chughtai, B. , Te, A. E. and Kaplan, S. A. (2012), Central obesity as measured by waist circumference is predictive of severity of lower urinary tract symptoms. BJU International, 110: 540-545.
  • Journal of Proteome Research. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure. ACS News Service Weekly PressPac: November 02, 2011
  • Carrelli, A., Bucovsky, M., Horst, R., Cremers, S., Zhang, C., Bessler, M., Schrope, B., Evanko, J., Blanco, J., Silverberg, S. J., … Stein, E. M. (2016). Vitamin D Storage in Adipose Tissue of Obese and Normal Weight Women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 32(2), 237-242.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.