De voordelen van walnoten voor de maag

Walnoten maken deel uit van de boomnootfamilie en zijn zeer populair. Ze hebben daarnaast ook verschillende voordelen voor de gezondheid.
De voordelen van walnoten voor de maag

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Walnoten worden over het algemeen geassocieerd met de verbetering van onze mentale capaciteiten of met het assisteren bij het behouden van een gezond hart. De voordelen van walnoten voor de maag zijn echter ook significant. Lees verder om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van walnoten!

Walnoten zitten vol met hoogwaardige eiwitten, antioxidanten, koolhydraten en verschillende vitaminen, waaronder vitamine E. Regelmatige consumptie van walnoten helpt bij de spijsvertering omdat ze een hoge concentratie aan vezels bevatten. Dit is een van de vele voordelen van walnoten voor de maag.

Voordelen van walnoten voor de maag

Voordelen van walnoten voor de maag

Verschillende onderzoeken hebben de cardiovasculaire voordelen van walnoten aangetoond. Het is zelfs zo dat deskundigen je aanraden om een handvol walnoten per dag te eten.

Waarom?

Omdat het bewezen is dat walnoten de grootste hoeveelheid antioxidanten bevatten van alle boomnoten. 

De omega 3-vetzuren in walnoten zijn namelijk zeer goed voor je lichaam. Deze samenstelling komt je lichaam op verschillende manieren ten goede. Het helpt met het optimaliseren van de bloedsomloop en verhoogt daarnaast de serotoninewaarden in het brein. Verder geven ze je een verzadigd gevoel. Hierdoor hoef je minder te eten om verzadigd te raken.

Naast de voordelen van omega 3-vetzuren heeft een andere studie aangetoond dat walnoten helpen bij het verbranden van vet. Dit effect merkt men vooral in de abdominale regio. Hierdoor blijken walnoten een perfecte toevoeging te zijn aan je dieet. Het is echter aan te raden om ze met mate te eten.

Een salade met boomnoten is een excellente optie: het is echter niet de enige optie. Probeer dus verschillende combinaties uit!

De consumptie van noten kan zo verschillend zijn als je wilt. Sommigen eten graag een handvol rauwe noten, terwijl anderen ze graag combineren met fruit en groenten.

Je kan ze ook zeer goed gebruiken in eiwitrijke gerechten. Een goed voorbeeld is kip met walnoten.

Wil je meer weten over gezonde gerechten en de voordelen van walnoten voor de maag (inclusief een gerecht met walnoten)? Lees dan dit artikel: Drie gezonde ideeën voor een snelle warme maaltijd

Gegevens over het eten van walnoten

Feiten over walnoten
  • Het eten van walnoten stimuleert de concentratie en verbetert de mentale prestaties en creativiteit. Hierdoor is het eten van walnoten een geweldige keuze voor kinderen.
  • Ook is het aan te raden voor degenen die werkdagen van meer dan 6 uur hebben om walnoten tussen maaltijden door te eten.
  • Dagelijkse consumptie van walnoten verhoogt de serotoninewaarden in het brein. Dit hormoon wordt geassocieerd met geluk en tevredenheid. Mensen die depressief zijn hebben lage serotoninewaarden. Ergo, het eten van walnoten helpt tegen depressie.
  • Door walnoten te eten voel je je sneller verzadigd. Oftewel, je hoeft minder te eten om vol te raken. Hierdoor is het gemakkelijker calorieën te verbranden.
  • Omega 3-vetzuren in walnoten stimuleren de bloedcirculatie. Deze samenstelling kan cardiovasculaire ziektes voorkomen.
  • Op schoonheidsgebied heeft het eten van walnoten het voordeel dat het spataderen kan voorkomen (deze komen vooral voor in de benen).
  • Het eten van walnoten wordt aangeraden voor mensen met diabetes. Walnoten helpen namelijk bij het reguleren van de suikerwaarden in de bloedsomloop.
  • Volgens experts bevatten walnoten stoffen die het ontstaan van kanker tegen gaan. Walnoten kunnen dus helpen bij het voorkomen en bestrijden van borst- en prostaatkanker.
  • Walnoten helpen ook bij de vruchtbaarheid van mannen. Inderdaad: het eten van walnoten wordt sterk aangeraden om problemen met de vruchtbaarheid tegen te gaan.

De walnoot is de krachtigste van alle boomnoten. De voedingswaarden zorgen voor een unieke en sterke toevoeging aan je dieet.

Walnoten in je dieet

Walnoten voor een gezond dieet

Voor hen die af willen vallen zijn walnoten een zeer goede optie, mitst je ze met mate eet. Ook voor mensen die hun gewicht stabiel willen houden zijn walnoten een perfecte snack.

Het is niet nodig een volledige zak walnoten per dag te eten. Een handvol is genoeg. Tussen 10 en 30 gram is de ideale hoeveelheid. Vergeet dus niet dat te veel schadelijk kan zijn.

Walnoten kunnen ons helpen bij het verbranden van calorieën, maar vergeet echter niet dat ze veel vet bevatten. Als je wilt afvallen moet je ze dus in kleine hoeveelheden eten.

Als je niet zeker van je zaak bent is het aan te raden een diëtist te raadplegen om te evalueren wat het beste dieet voor jouw specifieke metabolisme en lichaamscompositie is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.