Meer vitamine E in je dagelijkse voeding met deze 6 voedingsmiddelen

Spinazie is een groente die bekend is vanwege zijn rijke hoeveelheid mineralen zoals ijzer. Maar het is ook een aanzienlijke bron van vitamine E en antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen oxidatieschade.
Meer vitamine E in je dagelijkse voeding met deze 6 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vitamine E is ook bekend onder de naam alfatocoferol. Het is een voedingsstof die kan worden opgelost in vet. Het valt op vanwege de krachtige antioxidante effecten en de rol in de synthese van heempigment. Dit pigment is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine.

Wanneer het lichaam vitamine E opneemt, dan helpt deze vitamine om je weefsels te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. In feite is het zo dat vitamine E een grote rol speelt bij bepaalde ziekten die het gevolg zijn van verouderen.

Je lichaam heeft hoge doses van deze vitamine nodig om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem krachtig blijft werken. Zo helpt het om de ziektekiemen aan te pakken die je weefsels en cellen aanvallen. Het wordt ook wel de ‘vitamine van de jeugd’ genoemd. Dat komt omdat het helpt om een gezonde huid en gezond haar te behouden, ondanks het voorbijgaan van de jaren.

De beste manier om je dagelijkse hoeveelheid vitamine E te verkrijgen, is door een breed scala aan voedingsmiddelen te gebruiken. Je kunt ze gemakkelijk toevoegen aan je dieet. Vandaag hebben we het over de top zes van die voedingsmiddelen. Vergeet dus niet om ze regelmatiger te eten.

1. Amandelen bevatten veel vitamine E

Amandelen bevatten vitamine E
 • Amandelen zijn noten met een erg hoog gehalte aan vitamine E en gezonde vetzuren, zoals omega 3.
 • Naast deze voedingsstoffen bevatten ze ook noodzakelijke mineralen. Deze vetzuren en mineralen helpen om je cellen in een goede gezondheid te houden. Bovendien zullen ze ook het risico op cardiovasculaire en ontstekingsziekten verminderen.
 • Elke honderd gram amandelen bevat tot 26 milligram vitamine E.
 • Maar omdat ze zoveel calorieën bevatten is het beter om amandelen met mate te eten.

2. Spinazie

Groene bladgroenten zoals spinazie zijn een gezonde bron van vitamine E. Ze bevatten weinig calorieën maar bezitten voor het lichaam heel veel belangrijke voedingsstoffen.

In het geval van deze groente kunnen we spreken van een pakketje met een ongelooflijke hoeveelheid vitamine E. Samen met de andere antioxidanten helpt spinazie om je lichaam te beschermen tegen chronische ziekten die het gevolg zijn van de effecten van oxidatieschade.

Bovendien voorziet deze groente in onontbeerlijke mineralen. Al met al helpen die elementen bij de vorming van rode bloedcellen en bij het versterken van je botten en gewrichten. Tot die groep mineralen behoren:

 • IJzer
 • Magnesium
 • Calcium
 • Zink
 • Kalium

3. Boerenkool

Boerenkool bevat vitamine E

Boerenkool is nog zo’n groente. Het is een bron van aanzienlijke hoeveelheden vitamine E en andere belangrijke voedingsstoffen. Deze beschermen je lichaam tegen de negatieve effecten van veroudering.

Men schat dat één kop van deze groente je tussen de zes en acht procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E verschaft.

Maar het bevat ook vezels en noodzakelijke mineralen. Zodra het lichaam die opgenomen heeft, ondersteunen ze de werking van het metabolisme. Zo helpen ze bij problemen als diabetes en zwaarlijvigheid.

4. Papaja

Papaja is over de hele wereld bekend door het hoge gehalte aan vitamine C en voedingsvezel. De antioxidante effecten van deze vrucht kunnen de invloed van vrije radicalen op je cellen en weefsels tegenhouden.

Het bevat ook opmerkelijke hoeveelheden vitamine A, kalium, magnesium en andere mineralen. Dankzij die bestanddelen ondersteunt het de werking van alle lichaamssystemen.

Eet regelmatig papaja. Het zal het risico dat je problemen krijgt met virale ziekten en ontstekingsstoornissen verminderen. Bovendien zorgt het er ook voor dat je huid er beter uitziet.

5. Olijven bevat hoge hoeveelheden vitamine E en aminozuren

Lijven bevatten vitamine E

Olijven zijn bekend om hun talrijke toepassingen in de keuken. Maar daarnaast hebben ze ook geneeskrachtige eigenschappen en positieve effecten. Zowel op de lichamelijke als op de cognitieve gezondheid.

Ze bevatten hoge hoeveelheden vitamine E en belangrijke aminozuren. Samen zorgen deze twee elementen voor een bescherming tegen de invloed van vrije radicalen.

In olijven zitten ook kleine hoeveelheden onmisbare vetzuren. Die werken ontstekingsremmend, waardoor ze de gezondheid van de gewrichten verbeteren en de slijtage voorkomen die gepaard gaat met verouderen.

6. Avocado’s

Avocado’s zijn een van de beste voedingsmiddelen om toe te voegen aan een gezond dieetprogramma. Dat komt niet alleen omdat ze vitamine E bevatten. Ook voorziet avocado je lichaam van gezonde vetzuren, vitamine B en mineralen.

 • Avocado bevat iets meer calorieën dan andere fruitsoorten en groenten. Echter, door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zijn avocado’s een van de beste dieetsupplementen.
 • Behalve dat je ze kunt eten, kun je het ook uitwendig aanbrengen. In beide gevallen bevorderen ze de gezondheid van je huid en van het haar. Vooral voor de tekenen van veroudering in het gezicht is avocado een heel doeltreffend middeltje.

Wanneer je deze voedingsmiddelen toevoegt aan je dieet, zul je je lichaam enkele krachtige en belangrijke antioxidanten verschaffen. Ze helpen om een goede gezondheid te onderhouden. Het resultaat is dat je algemene gezondheid zal verbeteren. Het risico op rimpels en op andere tekenen van vroegtijdige veroudering vermindert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Traber, M. G. (2004). Vitamin E. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 757–769). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022054
 • Brigelius-Flohé, R., & Traber, M. G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology13(10), 1145–55. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10385606
 • Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007, July 1). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024
 • Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
 • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.