Redenen waarom het maken van wandelingen goed is

Ondanks het feit dat wandelen goed voor je is, heeft de snelle toename van sportscholen deze activiteit op een laag pitje gezet. In dit artikel zullen we acht redenen met je delen waarom je zou moeten wandelen.
Redenen waarom het maken van wandelingen goed is
Daniel Baldó Vela

Geschreven en geverifieerd door De verpleegkundige Daniel Baldó Vela.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Denk jij dat je naar de sportschool moet gaan om een actieve levensstijl te behouden? Dit is echter helemaal niet nodig! Het maken van wandelingen is namelijk ook erg goed voor je als je dit dagelijks doet. Ontdek in dit artikel acht redenen waarom.

De populariteit van het maken van wandelingen

Ondanks het feit dat het misschien mooi weer is, besluiten steeds minder mensen om fysieke activiteiten buitenshuis te doen. Momenteel staat het maken van wandelingen namelijk op een laag pitje en gaan veel mensen liever naar de sportschool.

Het laatste Europese Health & Fitness marktrapport geeft aan dat fitness in de sportschool de meest beoefende fysieke activiteit in Europa is geworden. Je hoeft echter geen lid van een sportschool te worden om gezond te blijven. Elke dag wandelen is ook heel goed voor je. Ontdek in dit artikel waarom.

Het maken van wandelingen helpt lichaamsvet te verminderen

Wandelen is gezond

Wandelen is de perfecte lichamelijke activiteit om lichaamsvet te verbranden. Dit komt omdat het mensen in staat stelt een hartslag (HR) te handhaven van 65% van de maximale hartslag (220 min de leeftijd). Het garandeert dus het gebruik van lichaamsvet als primaire brandstof. Bovendien behoudt je met deze activiteit ook je spiermassa.

Het verhoogt de afgifte van serotonine

Serotonine is een fundamentele neurotransmitter voor het reguleren van sociaal gedrag, emoties, humeur en bepaalde fysiologische functies zoals slaap, voeding en spiercontractie. Een tekort aan serotonine is gerelateerd aan verschillende psychische stoornissen, zoals depressie en eetstoornissen.

Blootstelling aan zonlicht en lichamelijke activiteit verhoogt de productie van serotonine. Dit vertaalt zich in een beter humeur en een lager risico op depressie en cognitieve stoornissen.

Het verbetert de vitamine D-synthese

Vitamine D is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid van onze botten, immuunsysteem en hersenen. Onze belangrijkste bron van vitamine D is onze huid, daar deze 7-dehydrocholesterol in vitamine D3 omzet wanneer het met zonlicht in contact komt.

Blootstelling aan zonlicht is dus essentieel om voldoende vitamine D te krijgen en wandelen is de perfecte manier om dat te doen. In het ideale geval zou je elke dag 10% van je lichaam gedurende 30 minuten aan de zon bloot moeten stellen, zonder zonnebrandcrème.

Het is echter heel belangrijk om te onthouden dat je jezelf alleen gedurende de hierboven genoemde periode aan de zon blootstelt zonder bescherming. Voor langere blootstelling moet je altijd een zonnebrandcrème gebruiken.

Het maken van wandelingen verlaagt de bloeddruk

Het maken van wandelingen verlaagt de bloeddruk

Daar wandelen een aerobe activiteit is, is het een ideale manier om de bloeddruk binnen een gezond bereik te houden. Een studie uitgevoerd door Álvarez in 2013 ontdekte een significante bloeddrukdaling bij kinderen, adolescenten en volwassenen na een aerobe activiteit van 60 minuten.

De Hartstichting beschouwt het als een van de beste activiteiten om de bloeddruk onder controle te houden. Daarnaast beveelt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om minimaal 150 minuten per week te wandelen. Het beoefenen van een aerobe fysieke activiteit helpt dus de bloeddruk binnen normale grenzen te houden.

Het helpt bij het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel

Het maken van wandelingen helpt ook bij het handhaven van een normale bloedsuikerspiegel. Dit komt door het verhoogde energieverbruik en insulinegevoeligheid gedurende de volgende 24-48 uur na het doen van lichamelijke activiteit. Het zou dus het risico op diabetes type 2 helpen te verminderen en beheersen.

Dit artikel is ook interessant:
Je bloedsuikerspiegel verlagen met 8 planten

Het verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten

Matige fysieke activiteit, zoals wandelen, verbetert de contractiliteit van de hartspier. Hierdoor zal het hart beter gaan werken en zal het dus langer en in goede staat meegaan. Daarnaast verbetert wandelen door de vaatverwijdende werking de bloedcirculatie, vermindert het het risico op verstoring van de bloedsomloop en daardoor het risico op een hartaanval of beroerte.

Het Spaanse Nationale Instituut voor Hart, Longen en Bloed legt uit dat je regelmatig aan lichaamsbeweging moet doen om de vruchten ervan te plukken.

Het verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten

Het maken van wandelingen helpt je cholesterol- en triglycerideniveaus te verlagen

Wandelen helpt ook het cholesterol- en triglyceridegehalte te verlagen en het verhoogt het aandeel goede cholesterol (HDL) ten opzichte van het slechte cholesterol (LDL).

Bovendien verbetert het, vanwege het effect op het gewicht, de werking van medicijnen die worden voorgeschreven om overtollig cholesterol te verlagen. Dit alles vermindert het risico op ischemische aandoeningen zoals die vermeld in het vorige punt.

Het verhoogt je vermogen om je te wijden aan lichaamsbeweging

Een wandeling maken kost niks, vereist geen zeer goede fysieke conditie en kan overal en altijd gedaan worden. Dit verhoogt je toewijding aan lichaamsbeweging. Het betekent ook dat je het met iedereen kunt doen!

Zoals je kunt zien kan het maken van wandelingen je helpen een actieve levensstijl te behouden en te profiteren van alle voordelen ervan. Nu je dit allemaal weet, waar wacht je nog op? Ga vandaag nog een wandeling maken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.