Elf symptomen van een gebrek aan vitamine D

Voel je je vermoeid? Is je immuunsysteem verzwakt? Dan heb je misschien een gebrek aan vitamine D! Lees hier wat de symptomen zijn als je te weinig vitamine D in je lichaam hebt.
Elf symptomen van een gebrek aan vitamine D

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vitamine D is een vetoplosbare voedingsstof. Samen met andere vitaminen en mineralen helpt het om de werking van de voornaamste lichaamssystemen te regelen.

Je neemt op een natuurlijke manier deze vitamine op wanneer de huid blootgesteld wordt aan de zonnestralen, maar je vindt het ook in bepaalde voeding en supplementen.

Het is bekend vanwege de onontbeerlijke waarde voor de opname van calcium en fosfor. Deze mineralen zorgen voor sterke botten en tanden. Vitamine D is ook erg belangrijk voor de spieren, de hersenen, het hart en andere organen. Een goede werking van deze lichaamsdelen is een garantie voor een goede levenskwaliteit.

Het probleem is dat niet iedereen voldoende vitamine D opneemt. Dit kan bepaalde symptomen en gezondheidsproblemen doen ontstaan. Vaak kunnen die nog erger worden als je het gebrek aan deze vitamine niet op tijd aanpakt.

Daarom is het dus belangrijk dat je weet hoe je een gebrek aan vitamine D kunt vaststellen, want dan kun je de nodig maatregelen nemen en dagelijks voldoende van deze vitamine opnemen. Ontdek in dit artikel op welke symptomen je moet letten!

De symptomen van een gebrek aan vitamine D

1. Verzwakte spieren en botten

Verzwakte spieren door een gebrek aan vitamine D

De spieren en de botten worden zwakker wanneer de hoeveelheid vitamine D in je lichaam aanzienlijk daalt. Het gevolg is dat er een onevenwicht ontstaat in het magnesiumpeil. Dit is nog een fundamenteel mineraal dat je nodig hebt om sterk en gezond te blijven.

2. Depressie

Een laag gehalte van deze belangrijke voedingsstof wordt geassocieerd met de neiging om last te hebben van geïrriteerdheid, depressie en plotse stemmingswisselingen.

Vitamine D is betrokken bij de afscheiding van hormonen die je een goed gevoel geven. Wanneer je dus te weinig van deze vitamine hebt, dan zal dit je geestelijke gezondheid beïnvloeden.

3. Ontstekingen en pijn

Ontstekingen door een gebrek aan vitamine D

Vitamine D speelt zoals vele andere onmisbare voedingsstoffen een rol in de controle van de ontstekingsprocessen in het lichaam. Het helpt je om aandoeningen zoals vatbaarheid voor pijn of gewrichtsproblemen te vermijden.

Een laag gehalte aan deze vitamine verhoogt dus het risico dat je last krijgt van dit soort problemen. Dit zal het moeilijk maken om chronische pijn te bestrijden.

4. Tandheelkundige problemen

We hebben al vermeld dat een tekort aan vitamine D de opname en het gebruik van calcium in het gebit verhindert. Het gevolg is dus dat je meer risico loop op infecties en aftakeling of verlies van de tanden.

Als je bovendien nog problemen krijgt met ontstekingen, dan kan dit tot de volgende symptomen leiden:

  • Roodheid
  • Irritatie
  • Bloedend tandvlees

5. Een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk door een gebrek aan vitamine D

Wanneer je bloeddruk stijgt, dan moet je ook hiermee rekening houden. Het kan een gevolg zijn van een mogelijk tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Dit is een cardiovasculaire stoornis die door verschillende factoren veroorzaakt kan worden. Ook een gebrek aan vitamine D kan bijdragen tot complicaties.

6. Vermoeidheid

Een beperkte opname van vitamine D kan je lichamelijke en geestelijke prestatie beïnvloeden. Dit zorgt voor een ernstig gevoel van vermoeidheid.

Vaak voelt iemand zich slaperig. Bovendien is hij niet langer in staat om de normale dagelijkse taken uit te voeren.

7. Gewichtstoename

Gewichtstoename door een gebrek aan vitamine D

Vitamine D is een voedingsstof die vet oplost. Daarom moeten mensen met overgewicht of obesitas deze vitamine in grotere hoeveelheden innemen.

Wanneer het peil daalt, kan dit problemen veroorzaken van het metabolisme. Het gevolg is dat het moeilijk wordt om een gezond gewicht te behouden.

8. Astma

Een tekort aan vitamine D verstoort ook de behandeling van astma. Dat komt omdat het verband houdt met een slechte werking van de longen.

Probeer om voldoende van deze vitamine op te nemen. Dit zal helpen om problemen met astma onder controle te houden. Het blokkeert de eiwitten die ontstekingen doen ontstaan in de longweefsels.

9. Hoge cholesterol

Deze vitamine heeft dus meerdere opdrachten te vervullen in je lichaam. Een van die taken is zijn rol in het verwijderen van de slechte cholesterol (LDL) uit de bloedstroom.

Je moet dus zorgen voor een geschikte hoeveelheid vitamine D. Doe je dit niet, dan loop je een hoger risico op problemen met een hoge cholesterol.

10. Verkoudheden en griep

Wanneer de hoeveelheid vitamine D laag is, dan beïnvloedt dit de productie van antilichamen in je immuunsysteem. Je maakt dus meer kans op verkoudheden en griep.

Aangezien deze vitamine onvoldoende in je lichaam aanwezig is, raken de luchtwegen en de ademhalingsweefsels gemakkelijker geïrriteerd.

Ook dit artikel verschaft interessante informatie:
Behandel je hoest, allergieën of griep met uien

11. Darmproblemen

Problemen met de opname van vet hebben vaak te maken met een tekort aan vitamine D. Dit zal op zijn beurt leiden tot de ontwikkeling van darmproblemen.

In de volgende gevallen is het erg belangrijk dat je meer vitamine D opneemt:

  • Gevoeligheid voor gluten (al of niet coeliakie)
  • De ziekte van Crohn
  • Inflammatoire darmaandoening
  • Overmatig zweten

Hormonale veranderingen kunnen optreden als je te weinig vitamine D opneemt. Die veroorzaken symptomen als overmatig zweten. Het komt vaak voor dat iemand die onvoldoende vitamine D opneemt, last krijgt van overmatig zweten, vooral op het hoofd.

Merk je bij jezelf een van deze symptomen op? Als je het vermoeden hebt dat dit te wijten is aan een tekort aan vitamine D, probeer dan meer voedingsmiddelen te eten die deze voedingsstof bevatten.

Wat je ook kan doen, is ervoor zorgen dat je meer zonlicht krijgt. Je moet wel altijd voorzichtig zijn als je gaat zonnebaden, want als je gedurende lange tijd en zonder bescherming van de zon geniet, dan kunnen de zonnestralen negatieve effecten hebben.

Een gezond en gebalanceerd dieet is van essentieel belang om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om zijn vele taken naar behoren uit te kunnen voeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
  • Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
  • Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.