Mag je aluminiumfolie gebruiken om te koken?

Lees waarom het gebruik van aluminiumfolie bij het koken schadelijk kan zijn voor je gezondheid en lees welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen bij het hanteren van dit element.
Mag je aluminiumfolie gebruiken om te koken?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het gebruik van aluminiumfolie gebruiken om te koken werd tot voor kort niet in twijfel getrokken, maar we moeten doorgaan met het stellen van vragen. Er is zeker gesproken over welke kant ervan in aanraking mag komen met voedsel: de matte of de glanzende kant. Dat is een begin.

Over het algemeen dient aluminiumfolie drie doelen:

 • Om oppervlakken te bedekken waarop voedsel moet worden gekookt (in de oven bijvoorbeeld).
 • Voedselconservering (verpakking).
 • Om het warm te houden nadat het koken is voltooid.

Dit materiaal is beslist handig, gemakkelijk te hanteren en uiterst betaalbaar. Is het echter wel veilig? Hoe vaak mag je het gebruiken? Lees verder om er meer over te weten te komen.

Waarom je geen aluminiumfolie zou moeten gebruiken om te koken

Mag je aluminiumfolie gebruiken om te koken

Aluminiumfolie bestaat uit een heel dun vel dat over een kartonnen cilinder is gerold, zodat je het gemakkelijk af kunt scheuren en kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt. De dikte van het vel kan oplopen tot 0.94 mil, dus het is vrij flexibel.

Wat is aluminium?

Het gebruik va aluminium is sinds de 20e eeuw behoorlijk populair. Het is net iets minder populair dan staal. Het wordt gewonnen uit bauxiet, een soort sedimentair gesteente. Het heeft een lange levensduur en is tevens een goede geleider van elektriciteit en warmte. Ander opvallende eigenschappen zijn:

 • Bestendigheid. Dit verwijst naar het vermogen van een metaal om energie te absorberen voordat het breekt of zijn vorm verliest.
 • Buigzaamheid. Dit is een fysieke eigenschap waardoor men vellen of platen van een bepaald metaal kan maken.
 • Vervormbaarheid. Dit betekent dat de metalen flexibel zijn en men ze met kracht kan vormen zonder ze te breken om zo ijzerdraad en dergelijke te verkrijgen.

Wanneer is aluminium schadelijk voor de gezondheid?

Aluminium (gelegeerd met andere elementen) is een goedkoop materiaal. Je kunt het vinden in de vorm van bestek, potten, pannen en vele andere veelvoorkomende gebruiksvoorwerpen. We moeten echter zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van deze gebruiksvoorwerpen schadelijk is voor je gezondheid.

Het kan echter schadelijk zijn om voedsel in aluminiumfolie te wikkelen en op hoge temperaturen te verhitten. Dit is vooral het geval bij zure of pittige gerechten. Laten we wat details bespreken om dit punt te begrijpen.

Pasta koken

Hoe werkt aluminium in het menselijk lichaam?

Het menselijk lichaam kan aluminium uitscheiden, maar alleen in kleine hoeveelheden. Met andere woorden, een minimale inname is geen probleem. Als indicator mag je een waarde hebben van 1574,8 mils per elke kilo lichaamsgewicht per dag.

Denk eraan dat we allemaal veel meer aan dit metaal worden blootgesteld dan we denken. Je vindt het bijvoorbeeld in verschillende soorten voedsel en dingen zoals:

Onder de meestvoorkomende aandoeningen die worden veroorzaakt door hoge sporen van aluminium in het lichaam, kunnen we het volgende zeggen:

 • Sommige mensen denken dat het de kans op de ziekte van Alzheimer (Engelse link) vergroot.
 • Aluminium is buitengewoon schadelijk voor patiënten met nierproblemen.
 • Het kan de gezondheid van patiënten met botproblemen verslechteren.
 • Tot slot zou het de groeisnelheid van menselijke hersencellen verminderen.

Gebruik geen aluminiumfolie om op hoge temperaturen te koken

Een belangrijke factor om de hoeveelheid aluminium in je lichaam te verminderen, is dat je na gebruik keukengerei van dit metaal niet schrobt. Deze aluminium gebruiksvoorwerpen hebben de neiging om te roesten en hebben daarom een inerte laag die voorkomt dat aluminium zich mengt met het voedsel dat het aanraakt.

Maar het grootste probleem ligt in het verpakken van voedsel in aluminiumfolie voor kookdoeleinden. Dit is namelijk een wegwerpproduct en heeft geen inerte laag als je het gebruikt. Als je het dus gebruikt om te koken, kan het aluminium in het voedsel terechtkomen en zo de limieten overschrijden die als veilig voor het lichaam worden aangehouden.

Kortom, je kunt aluminiumfolie in de keuken blijven gebruiken voor het bewaren en hanteren van voedsel. Wees echter voorzichtig als je het gebruikt om op hoge temperaturen te koken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.