8 nuttige specerijen die je waarschijnlijk al in huis hebt

De reinigende en ontstekingsremmende eigenschappen van sommige specerijen kunnen ervoor zorgen dat je sneller vet verbrandt. Voeg deze specerijen dus eens aan je dieet toe!
8 nuttige specerijen die je waarschijnlijk al in huis hebt
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Deze 8 nuttige specerijen kunnen je helpen bij het behouden van je ideale gewicht. Ze kunnen namelijk je stofwisseling helpen versnellen en je honger stillen. Daarnaast zouden ze behulpzaam kunnen zijn voor het verminderen van vetafzettingen. Deze specerijen bevatten niet alleen veel goede voedingsstoffen, maar ze zijn ook nog eens veilig en gezond!

Hoewel veel van deze specerijen bekend staan om hun aromatische eigenschappen, bevatten ze ook veel:

  • antioxidanten
  • etherische olie
  • andere componenten die gewichtsverlies kunnen stimuleren

Ze zijn misschien niet echt een wondermiddel, maar ze kunnen je wel helpen als je ze aan je dagelijkse dieet toevoegt. Deze specerijen bieden je dan veel voordelen voor je gezondheid en gewicht.

Het beste aan deze specerijen is dat ze makkelijk in je dieet te verwerken zijn. Laten we eens kijken naar acht van de meest nuttige specerijen.

8 nuttige specerijen die je waarschijnlijk al hebt

1. Kaneel

kaneel

Kaneel is een van de beste nuttige specerijen. Al sinds de oudheid is het een krachtig hulpmiddel bij de behandeling van stofwisselingsstoornissen. Moderne onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel ook de bloedsuikerspiegel kan helpen reguleren. 

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat kaneel ervoor zorgen kan dat je langer vol zit. Dit is vooral fijn voor mensen die last hebben van eetangst. Door de smaak, kun je kaneel uitstekend toevoegen aan:

2. Kurkuma

De voedingsstoffen en medische eigenschappen van kurkuma worden al sinds de oudheid door vele culturen benut. Vandaag de dag wordt het in vele keukens gebruikt en is het vaak een belangrijk ingrediënt in afslankdiëten.

De curcumine in kurkuma is een van de redenen dat dit kruid zo goed voor je is. Deze antioxidant helpt namelijk bij de afname van vetweefsel. Samen met de polyfenolen die kurkuma bevat, is curcumine de stof die de vetverbranding stimuleert en zo overgewicht mogelijk tegengaat.

3. Cayennepeper

cayennepeper

Cayennepeper staat bekend als een krachtig hulpmiddel als het aankomt op het bestrijden van stofwisselingsstoornissen. Dit kruid bevat capsaïcine. Deze stof heeft een thermogenetisch effect dat ervoor zorgt dat het lichaam meer energie verbruikt.

Daarnaast onderdrukt cayennepeper de honger. Net als kaneel zorgt cayennepeper er namelijk voor dat je honger langer gestild blijft. Met deze specerij kun je ervoor zorgen dat je niet te veel eet.

Het is echter belangrijk om het alleen met mate te gebruiken. Cayennepeper zou je spijsverteringsstelsel namelijk kunnen irriteren als je er te veel van eet.

4. Ginseng

Als je ginseng aan je normale dieet toevoegt, kan dit veel voordelen hebben voor je stofwisseling. Het is heel bekend onder mensen die normaal gesproken moeite hebben met afvallen. 

Met dank aan de bestanddelen, kan dit populaire product mogelijk je bloedsuikerspiegel verlagen. Het bevordert namelijk de werking van insuline. Daarbij vermindert het eetangst en versnelt het mogelijk de stofwisseling. Dit zorgt er vervolgens voor dat je meer calorieën verbrandt.

5. Zwarte peper

Zwarte peper

Zwarte peper is een van de nuttige specerijen die je regelmatig kunt eten. Hoewel dit kruid je maaltijd een stuk pittiger maakt, zijn de voedingsstoffen in zwarte peper fantastisch. Dit is dus een goede reden om het regelmatig te eten.

Een van de belangrijkste bestanddelen van zwarte peper is piperine. Dit bestanddeel heeft vele voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat je gerecht pittiger wordt.
  • Het gaat mogelijk de vorming van nieuwe vetcellen tegen.
  • In combinatie met capsaïcine kan piperine ervoor zorgen dat je veel calorieën verbrandt.

6. Rozemarijn

Dit is een ander product dat je makkelijk aan verschillende recepten kunt toevoegen. Het verbetert dan ook de smaak van vrijwel iedere maaltijd. Rozemarijn is daarnaast een van de meest aanbevolen antioxiderende en ontstekingsremmende producten die er bestaan. Het kan helpen bij het voorkomen van ziekten en het beheersen van je gewicht. 

Rozemarijn staat bekend om de positieve dingen die het doet voor je spijsvertering. Daarnaast zorgt het er echter ook voor dat je honger langer gestild blijft. De voedingsstoffen in rozemarijn geven steun aan je stofwisseling en verlagen mogelijk je suikergehalte in het bloed.

7. Gember

gember is een van de nuttige specerijen

Gember is zeer populair geworden als een van de meest nuttige specerijen. Een van de hoofdbestanddelen van gember, gingerol, produceert een thermogenetisch effect dat je stofwisseling versnelt en calorieverbranding zo stimuleert. 

Het bevat daarnaast een aantal krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Samen bevorderen deze stoffen de eliminatie van opgehoopt vocht en gifstoffen. Met dank aan deze eigenschappen, zullen je organen optimaal werken en zal het makkelijker worden om gewicht te verliezen.

8. Mosterd

Mosterd bevordert mogelijk ook gewichtsverlies. Deze kleine zaadjes hebben volgens bepaald onderzoek het vermogen om de stofwisselingssnelheid met 25% te verhogen. Op deze manier helpen ze het lichaam bij het sneller verbranden van calorieën.

Het moment dat deze stof vet af begint te breken, zorgt het er ook voor dat de kans dat vetweefsel weer terugkomt een stuk kleiner wordt. Mosterd verbetert eveneens de bloedsomloop en stimuleert de eliminatie van gifstoffen.

Probeer jij af te vallen? Onthoud dan dat de specerijen die we in dit artikel noemen je kunnen helpen. Bedenk je echter wel dat deze specerijen geen wondermiddeltjes zijn. Voeg deze specerijen dus aan een gezond en gebalanceerd dieet toe en combineer dit met voldoende beweging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Costello RB., Dwyer JT., Saldanha L., Bailey RL., et al., Do cinnamon supplements have a role in glycemic control in type 2 diabetes? A narrative review. J Acad Nutr Diet, 2016. 116 (11): 1794-1802.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.
  • Taghizadeh M., Farzin N., Taheri S., Mahlouji M., et al., The effect of dietary supplements containing Green tea, capsaicin and ginger extracts on weight loss and metabolic profiles in overweight women: a randomized double blind placebo controlle clinical trial. Ann Nutr Metab, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.