Is het mogelijk om in een week je taille slanker te maken?

Als je een slanker figuur wilt, zonder de gezondheid in gevaar te brengen, kun je het beste met je arts overleggen wat je dagelijks kunt doen om je doel te bereiken.
Is het mogelijk om in een week je taille slanker te maken?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 28 augustus, 2023

Het slanker maken van je taille kan heel moeilijk zijn, omdat het aanpakken van plaatselijk vet moeilijker is door onder andere genetische, metabolische en hormonale factoren. Dus, wat zijn enkele eenvoudige manieren om je figuur te verbeteren?

Hoewel je misschien denkt dat de oplossing is om gewoon op dieet te gaan, zijn er enkele opstandige delen van je lichaam die meestal een grotere uitdaging vormen om slanker te maken of te verstevigen, zoals de buik. In het artikel van vandaag willen we je vier zeer effectieve en verrassende tips laten zien om je taille slanker te maken, en het is veel gemakkelijker dan je misschien denkt.

Natuurlijk is lichaamsbeweging essentieel als je je gewicht onder controle wilt houden. Dat kan met een heel eenvoudige vorm van beweging: wandelen.

Waarom kan ik mijn taille niet slanker maken?

Het hebben van een kleine taille is de droom van de meeste vrouwen. Dit is echter een deel van het lichaam waar zich gemakkelijk vet op hoopt, zelfs als je al dun bent. Laten we vervolgens eens kijken wat deze situatie kan veroorzaken, afgezien van genetica.

 • Stress
 • Zwangerschap
 • Alcoholmisbruik
 • Zittende levensstijl
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Een traag metabolisme
 • Het eten van geraffineerd voedsel of veel suiker
 • Hormonale onevenwichtigheden; bijvoorbeeld tijdens de menopauze

Tips om je taille slanker te maken

Om erachter te komen hoe je figuur afhankelijk van je maat tot zijn recht komt, kun je het beste naar een arts gaan voor een evaluatie. Zo kun je hun tips in praktijk brengen en eventueel ook de hulp van een voedingsdeskundige inroepen.

1. Beperk wat je eet voor het avondeten

Het avondeten is de maaltijd die meestal verantwoordelijk is voor het dik worden (als je te veel voedsel eet met een hoog gehalte aan verzadigd vet), en de effecten kunnen merkbaar zijn, vooral in de taille. Gelukkig is je buik de plek waar je het verschil het eerst zult merken als je verandert hoe je eet: minder eten en eerder eten.

Sommige mensen klagen dat het te moeilijk is om vroeg te eten. In plaats daarvan moet je een manier vinden om te genieten van een tussendoortje halverwege de middag en ‘s avonds iets heel lichts te eten.

Daarnaast beweren studies (Engelse link) dat laat op de avond snacks schadelijker zijn voor het gewicht dan overdag. Om die reden is het raadzaam om de inname van voedsel en snacks ‘s avonds te beperken.

Ook zijn er mensen die het jammer vinden dat het avondeten het moment is voor een familiereünie. Om die reden voelt het vaak als een te grote opoffering om ieders gewoonten te veranderen.

In dit geval stellen we voor om lichte, gemakkelijk te bereiden recepten te kiezen en de wilskracht op te brengen om kleinere porties te consumeren. Eerder een tussendoortje nemen is een prima manier om aan de eettafel te gaan zitten zonder een al te hongerig gevoel. ‘s Ochtends zul je merken dat je maag slanker is, wat je zal aanmoedigen om deze goede gewoonte vol te houden.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
7 adaptogene planten om stress te bestrijden

2. Beheers je porties

Vrouw eet een salade

Wat we hebben aanbevolen voor hoeveel je bij het avondeten moet eten, moet je doel zijn voor elke maaltijd. Je hoeft geen honger te lijden, maar je moet het exacte punt vinden waarop je nog meer zou kunnen eten, maar niet meer hoeft. In feite, als je gewoon vijf of tien minuten wacht, kan je honger verdwijnen.

Weten wanneer je jezelf moet beperken is de sleutel, want meestal, als je meer eet dan je zou moeten, is het iets dikmakends, zoals brood of snoep. Een truc is om er een gewoonte van te maken om na je maaltijden een digestieve thee te drinken. Het helpt ook om elke hap langzaam te kauwen, waardoor je een voller gevoel krijgt.

3. Verhoog je eiwitinname

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van diëten met veel eiwitten, die in zeer korte tijd wonderbaarlijke resultaten bieden. Ze werken inderdaad, maar ze zijn zwaar voor je lever en nieren, en vaak hebben mensen een rebound-effect zodra ze stoppen.

Onderzoek (Engelse link) suggereert eiwitrijke, koolhydraatarme diëten in combinatie met intermittent fasting om verder gewichtsverlies te bevorderen.

Toch is het belangrijk om te weten dat het consumeren van meer eiwit – of het nu van dierlijke of plantaardige oorsprong is – gewichtsverlies kan bevorderen en vooral die taille kan aanpakken. Vergeet alleen niet andere voedingsmiddelen te eten om je dieet in evenwicht te brengen.

Dierlijke eiwitbronnen

 • Vlees
 • Vis en zeevruchten
 • Eieren
 • Zuivelproducten

Plantaardige eiwitbronnen 

 • Bonen
 • Noten en zaden
 • Volkoren granen
 • Avocado

Idealiter eet je bij elke maaltijd een portie eiwit, waarbij je dierlijke en plantaardige eiwitten combineert met rauwe en gekookte groenten. Voeg tot slot wat graanproducten toe en probeer altijd hele granen te kiezen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Haal met deze thee centimeters van je taille af

4. Kies je vet goed

Gezond eten
Voedingsmiddelen met antioxidanten en gezonde vetten helpen het cholesterol en de triglyceriden te verlagen.

Ja, vetten zijn heel belangrijk. Je hoeft ze niet uit je dieet te schrappen zoals veel diëtisten zeggen, maar je moet ze wel verstandig kiezen. Gezonde vetten helpen je af te vallen en je taille slanker te maken, evenals andere gebieden waar vet de neiging heeft zich op te hopen.

Gezonde vetten worden door het lichaam gebruikt om tal van functies te ondersteunen, terwijl het nodig is om je energieverbruik te verhogen. Voeg daarom bij elke maaltijd een portie gezonde vetten toe:

 • Avocado
 • Vette vis
 • Probiotica
 • Eigeel
 • Noten en zaden
 • Zuivelproducten zoals yoghurt, geiten- en schapenkaas, of ghee
 • Koudgeperste plantaardige oliën (olijf, kokos, sesam, tarwekiemen, enz.)

5. Krijg voldoende slaap

Onvoldoende slaap is een recent ontdekte oorzaak van overgewicht. Studies (Engelse link) bevestigen dat mensen met een onvoldoende slaappatroon in korte tijd meerdere kilo’s kunnen aankomen. Dit is een normale reactie van het lichaam dat probeert de energie aan te vullen die nodig is om extra wakker te blijven.

Daarom is het van vitaal belang om minstens 8 uur per nacht te slapen als we proberen af te vallen en de taille te verkleinen. Plan in die zin je schema van activiteiten en vermijd laat opblijven.

Gezonde dagelijkse gewoonten zijn de sleutel

Zoals je misschien hebt gemerkt, hebben we het niet over een wonderdieet of enorme offers om het doel te bereiken. Het is voldoende om dagelijkse gewoonten te corrigeren en te vervangen door gezondere; je lichaam zal je dankbaar zijn, en je zult zeker in staat zijn het figuur te tonen waar je naar op zoek bent.

Vergeet niet dat je, als je je zorgen maakt, altijd het beste je arts kunt raadplegen. Voedingsdeskundigen zijn de enigen die opgeleid zijn om gewichtsverlies correct en zonder complicaties te begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Markwald RR, Melanson EL, Smith MR, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Apr 2;110(14):5695-700.
 • Freire R. Scientific evidence of diets for weight loss: Different macronutrient composition, intermittent fasting, and popular diets. Nutrition. 2020 Jan;69:110549.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.