Hoe maak je perfect gekookte eieren volgens de wetenschap?

Eieren bevatten hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. Lees hier meer over dit belangrijke product!
Hoe maak je perfect gekookte eieren volgens de wetenschap?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gekookte eieren zijn een uitstekend voedingsmiddel. Enerzijds zijn ze een zeer goede bron van hoogwaardige eiwitten. Anderzijds bevatten ze noodzakelijke vetzuren en een goede hoeveelheid vitamine D.

Jarenlang werd de consumptie ervan beperkt uit angst voor een verhoging van het serumcholesterolgehalte, maar tegenwoordig zijn deze beperkingen niet zo streng meer.

Gematigde eierconsumptie verhoogt het plasma cholesterolgehalte niet, zo staat in een artikel dat verscheen in het tijdschrift Nutrients  (Engelse link). Ze kunnen regelmatig in een gezond eetpatroon opgenomen worden.

Er zijn verschillende methoden om eieren te bereiden. Niet alle methoden zijn heel gezond. Gebakken eieren leveren bijvoorbeeld veel calorieën. Een heel nuttige methode is koken. Je kunt gekookte eieren aan veel gerechten toevoegen en ze zijn een steunpilaar in het dieet van veel sporters.

Een ei perfect koken is echter geen gemakkelijke opgave. In het artikel van vandaag beschrijven we nauwkeurig de stappen die je moet volgen om perfect gekookte eieren te maken. Lees dus snel verder!

Aanbevelingen voor het maken van perfect gekookte eieren

A basket of eggs.

Het ei kiezen

De eerste stap voor we aan het koken beginnen is het kiezen van het type ei die we willen koken. In de supermarkt vinden we eieren van verschillende grootte, ingedeeld met letters: S, M, L en XL.

Normaal gesproken hebben de kleine eieren de beste organoleptische kwaliteit, in tegenstelling tot wat men vaak denkt. Dit komt omdat een klein ei de meest geconcentreerde smaak heeft.

Het is gebruikelijk dat grotere eieren als product hoger gewaardeerd worden. Dit komt waarschijnlijk door de hogere prijs van grote eieren in vergelijking met kleine eieren. De productie van XL eieren is duurder, dus zijn de producenten gedwongen de prijs ervan te verhogen.

De kooktemperatuur voor perfect gekookte eieren

Een van de problemen om een ei goed te koken wordt veroorzaakt doordat een ei uit twee delen bestaat. Het wit en de dooier bestaan uit verschillende elementen, zodat de temperatuur die nodig is om ze perfect te koken iets kan verschillen.

De juiste temperatuur om een ei in zijn geheel te koken is 82° C. Bij deze temperatuur zorgen we ervoor dat de eiwitten in het witte deel een geschikt kookpunt bereiken, zonder dat de dooier te veel uitdroogt.

  • Het is essentieel dat de eieren in water worden gelegd dat al aan de kook is. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het pellen te moeilijk gaat.
  • De meest geschikte kooktijd is 11 minuten en we moeten vanaf het begin zout aan het water toevoegen.
  • Het is echter een goed idee om een pauze in te lassen in het kookproces als het ei klaar is.
  • Zet daarvoor een met ijswater gevulde bak klaar en doe de eieren erin direct nadat je ze uit de pan hebt gehaald.
  • Na ongeveer 30 seconden kun je de eieren uit het koude water halen en ze beginnen te pellen.

Een ideale aanvulling op het perfect gekookte ei

The benefits of eating one egg per day.

Hoewel sommige mensen bij het consumeren van eieren de dooier weggelaten, levert dit voedingsmiddel in zijn geheel heel interessante voedingsstoffen voor het lichaam.

Gekookte eieren zijn een essentieel ingrediënt voor een groot aantal culinaire bereidingen. Het is bijvoorbeeld een onmisbaar onderdeel van veel salades, maar ook in cake en taart.

Daarnaast kun je eieren gebruiken als voornaamste eiwitbron of als element om de smaak van gerechten te verbeteren. De huidige trends plaatsen vis en eieren op de eerste plaats als gezonde opties voor eiwitten, waardoor de consumptie van vlees op de tweede plaats komt.

Bovendien kun je eieren zowel warm als koud consumeren en zijn ze heel goed houdbaar. Als het erg warm is kun je ze het beste in de koelkast bewaren om te voorkomen dat ze te snel bederven.

Hoewel veel mensen de dooier van eieren weggooien om alleen het wit te consumeren, levert het ei in zijn geheel een meer dan interessante hoeveelheid voedingsstoffen voor het lichaam van kinderen en volwassen op voor het behoud van een goede gezondheid.

We hebben hier te maken met een praktisch perfecte bron van eiwitten wat betreft de kwaliteit, volgens een in 2018 gepubliceerde studie (Engelse link). Het bevat alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft, die ook goed te verteren zijn.

Hierdoor kan het lichaam optimaal profiteren van deze voedingsstoffen. Daarom raden artsen en diëtisten tegenwoordig aan om eieren te eten als een van de voornaamste eiwitbronnen in het eetpatroon.

Dit artikel vind je misschien ook leuk:
De geweldige voedingswaarde van eieren

Kook eieren perfect en verbeter je dieet

Het bereiden van gekookte eieren is een ingewikkelder proces dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat de eigenschappen van het ei behouden blijven en dat het gemakkelijk te pellen is. Daarom moet je rekening houden met de temperatuur van het water en de daaropvolgende onderdompeling in koud water.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat de kooktijd altijd afhangt van de grootte van het ei. Grotere eieren zullen er ongeveer een minuut langer over doen om klaar te zijn dan kleine eieren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blesso CN., Fernández ML., Dietary colesterol, serum lipids, and hearth disease: are eggs working for or against you? Nutrients, 2018.
  • Liao W., Jahandideh F., Fan H., Son M., Wu J., Egg protein derived bioactive peptides: preparation, efficacy and absortion. Adv Food Nutr Res, 2018. 85: 1-58.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.