De voordelen van bananen voor sporters

Bananen hebben veel gezondheidsvoordelen. Wil je weten welke andere voordelen deze vrucht voor sporters kan bieden? In dit artikel vertellen we je er alles over.
De voordelen van bananen voor sporters
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn talloze voordelen van bananen voor sporters. Dit is in feite de reden waarom deze vrucht populair is bij degenen die dagelijks sporten of een soort sport beoefenen. Dit komt door de hoge voedingswaarde, en omdat ze een bron zijn van:

  • koolhydraten
  • vezels
  • vitamines
  • mineralen

Wat maakt ze dan precies zo geweldig? Allereerst zijn bananen zeer veelzijdig, omdat je ze kunt consumeren zoals ze zijn of ze aan je shakes of ontbijtgranen kunt toevoegen. Door zijn samenstelling is deze vrucht ook ideaal om de kwaliteit van je dieet te verbeteren. Laten we dit eens wat beter bekijken.

Bananen zijn een bron van koolhydraten

Vrouw met een banaan en een shake

Bananen zijn een veelzijdig voedingsmiddel dat je gewoon zo of in shakes kunt eten. Dit komt, omdat ze bij het aanvullen van je glycogeenafzettingen helpen. Suiker is een natuurlijk onderdeel van de samenstelling van deze vrucht.

Het is dus voor sporters een goede energiebron. Afhankelijk van de rijpheid kunnen ze een hogere of lagere glycemische index hebben. Je kunt dus een rijpe banaan voor een training eten of een nog rijpere halverwege je training.

De koolhydraten die deze vrucht bevat, zorgen ervoor dat de glycogeenafzettingen worden aangevuld zodra je training al is begonnen, zoals uitgelegd in een artikel gepubliceerd door het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Het opladen van spierglycogeen tijdens inspanning vertraagt onder meer het optreden van vermoeidheid. Het kan ook het risico op spierletsel helpen verminderen.

Ze bevatten kalium

Sporters hebben een dieet nodig dat rijk is aan natrium. Als je niet genoeg hebt, dan kan dit tot hyponatriëmie leiden en dit kan fataal zijn. Zoals je kunt zien, moeten ze hun zoutgehalte continu aanvullen voor, tijdens en na hun training. De keerzijde hiervan is dat te veel van dit mineraal in je dieet je bloeddruk kan verhogen.

Om dit effect te verzachten, moet je je kaliumvoorraad verhogen, volgens een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link). Bananen zijn hier geweldig voor. Je bent je er misschien niet van bewust, maar deze vrucht staat bekend om zijn hoge gehalte aan dit mineraal.

Naast het balanceren van de bloeddruk, draagt het kalium in bananen bij aan het voorkomen van een verstoring van de elektrolytenbalans tijdens je trainingsroutine. En alsof al het bovenstaande nog niet genoeg was, helpt deze vrucht het risico op spierkrampen te verminderen.

De voordelen van bananen voor sporters voor en tijdens het sporten

Om sporters van de voordelen van bananen te laten profiteren, moeten ze deze vóór en tijdens een pauze in het midden van hun training eten. Waarom is dat?

Dit is, omdat professionals adviseren om je glycogeenvoorraad te vullen en je glucosespiegels voor elke sessie stabiel te houden. Zoals we hierboven vermeldden, bereikt het eten van bananen beide doelen.

Je moet je lichaam regelmatig van koolhydraten voorzien wanneer je met je trainingsroutine begint, vooral als deze langdurig is. Op deze manier bouw je een reserve aan spier- en leverglycogeen op om het begin van vermoeidheid te vertragen. Zoals je kunt zien, zijn bananen in dit soort situaties een krachtige bondgenoot.

In het ideale geval moet het fruit dat je eet voordat je met sporten begint, niet te rijp zijn. Degene die je tussendoor eet, moet echter rijper zijn. Dit is, omdat overmatige inname van vezels op dit moment de maaglediging kan vertragen en maagklachten kan veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zeven gezondheidsvoordelen van groene bakbananen

Bananen zijn ideaal voor sporters

Vrouw aan het strekken na het sporten

Kortom, veel mensen zijn vanwege hun zoete smaak en textuur dol op bananen. Hun voedingswaarde voor sporters is dus een pluspunt. Het is gebruikelijk om te zien dat ze deze vrucht voor, tijdens en na wedstrijden en trainingen consumeren.

De koolhydraten in bananen helpen ook om een stabiel bloedglucosegehalte te behouden. Op dezelfde manier helpen deze voedingsstoffen ook om de glycogeenreserves in de spieren en de lever in stand te houden. Het eten van deze vrucht tijdens het sporten kan dus de prestaties van een sporter verbeteren.

Zoals we hierboven al vermeldden, bevatten bananen een aanzienlijke hoeveelheid kalium in hun samenstelling. Dit mineraal zorgt voor de elektrolytenbalans van een sporter. Het stelt ze ook in staat om hun bloeddruk te reguleren, zodat deze als gevolg van de hoge natriuminname niet stijgt.

Tot slot hebben bananen ook organoleptische eigenschappen en zoals we hierboven al zeiden, kun je ze in vloeibare vorm als shake consumeren en zelfs op een toast smeren. Er zijn veel recepten beschikbaar voor lekkernijen waarin deze vrucht het belangrijkste ingrediënt is. Waar wacht je dus nog op? Eet meer bananen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hearris MA., Hammond KM., Fell JM., Morton JP., Regulation of muscle glycogen metabolism during exercise: implications for endurance performance and training adaptations. Nutrients, 2018.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.